GündemTürk mutfağıyla bir bütün olan şerbetli tatlılar nasıl yapılır?

Türk mutfağıyla bir bütün olan şerbetli tatlılar nasıl yapılır?

27.04.2018 - 11:42 | Son Güncellenme:

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan şerbetli tatlılar, kültürümüzün bir parçasıdır. Çay saatlerinin vazgeçilmezi olan bu tatlılarla misafirlerinizi büyüleyebilirsiniz. İşte pratik şerbetli tatlıların tarifleri…

Türk mutfağıyla bir bütün olan şerbetli tatlılar nasıl yapılır

Kadayıf Tarifi

Haberin Devamı

Kadayıf tarifi için malzemeler

  • 750 gram tel kadayıf
  • 1 paket tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 400 gram ceviz, fındık veya antep fıstığı

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 3 damla limon suyu

Kadayıf tatlısı yapılışı

Kadayıf tatlısının ilk olarak şerbeti için gerekli olan toz şeker ve suyu tencerede karıştırın. Daha sonra kaynamaya bırakılır ve şerbet kaynamaya başlayınca içerisine limon suyu ilave edin. Biraz kaynattıktan sonra şerbeti oda ısısında beklemeye bırakın. Daha sonra tel kadayıfı, tel tel ayrılması için ellerinizle iyice açın. Daha sonra tepsiyi yağlayın ve geriye kalan tereyağı ve sıvı yağı bir kap içerisinde eritin. Erittikten sonra kadayıfın üzerine döküp güzelce harmanlayın. Kadayıfın yarısını tepsiye yayın ve iyice bastırın ve her yerine eşit şekilde cevizi serpiştirin. Cevizin üzerine geriye kalan kadayıfı dağıtın ve üzerine bir tepsi yardımı ile bastırın. Bu aşamada çok iyi bastırılması gerek çünkü kalıp gibi olması gerekmektedir. Üzerini iyice düzleştirdikten sonra 200 derece ısıtılmış fırında, iyice kızarana dek pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerinde hazırladığınız şerbeti gezdirin. Hazırladığınız bu pratik şerbetli tatlınızı, şerbetini iyice emdikten sonra sunabilirsiniz, afiyet olsun.

Haberin Devamı

Kemalpaşa Tatlısı

Hamuru için;

  • 3 adet yumurta,
  • 350 gram tuzsuz beyaz peynir
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Kemalpaşa tatlısı yapılışı

Kemalpaşa tatlısının ilk önce hamuruyla işe koyulun. Bunun için öncelikle peyniri rendeleyin ve yumurtayı ekleyip karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışıma diğer malzemelerinizi ekleyip karıştırın. Elde ettiğiniz hamura cevizleri küçük parçalar halinde kopartıp yoğurun ve yağlı tepsinizin üzerine yerleştirin. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında üzerleri kızarıncaya dek pişirin.

İkinci adımda şerbeti yapmak için gerekli olan toz şeker ve suyu, orta ateşte şeker tamamen eriyene dek karıştırıp kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte devam edin. Daha sonra içine limon suyu ekleyin ve iki dakika kadar kaynatıp ocaktan alın.

Daha sonra tatlınızı fırından alın ve üzerine delikler açın. Daha sonra bu tatlıları, şerbet tenceresinin içine alıp iki dakikaya yakın bekletin. Daha sonra tatlıları içinden çıkarıp cam bir kaba yerleştirin. Hepsinde aynı işlemi uyguladıktan sonra geriye kalan şerbeti tatlıların üzerine boşaltın. Bu sırada tatlıları ara sıra ters düz etmenizde fayda var böylelikle şerbeti emmesi hızlanır. Hazırladığınız bu şerbetli tatlıyı kaymak ya da toz antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz, afiyet olsun.