GündemTürk’e suikastın şifresi ‘salam’

Türk’e suikastın şifresi ‘salam’

09.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

KESK üyesi 32’si tutuklu, 56 kişi hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Raporlarda bazı kelimelerin kodlandığı iddia edildi. Belgelere göre, “Hikmet Sami Türk’e suikast” salam olarak şifrelendi

Türk’e suikastın şifresi ‘salam’

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi 32’si tutuklu, 56 kişi hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianame mahkemece kabul edildi. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede “silahlı terör örgütü DHKP-C ve bu örgütün yapılanmalarından olan Devrimci Memur Hareketi-Kamu Emekçileri Cephesi oluşumlarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında örgütün, raporlarında bazı önemli kelimeleri kodladığı” öne sürüldü.
İddianamede yapılan operasyonlar sonucu ele geçirilen belgelere göre, eski Adalet Bakanı “Prof. Dr. Hikmet Sami Türk’e suikast” salam, “Yunanistan” taverna, “Yunanistan’a kaçak adam geçirme” ise salatalık olarak şifrelendi.
TMK 10. Maddeyle görevli İstanbul Cumhuriyet Savcısı İdris Kurt soruşturmanın sonunda 12 parça halinde 897 sayfa olarak hazırlanan iddianame, ilk olarak eylül ayında mahkemeye sunuldu. Ancak mahkeme 16 Eylül 2013 tarihinde, “bazı şüphelilerin eylemlerinin net şekilde yazılmadığını” gerekçe göstererek iddianameyi iade etti. Yapılan düzenlemelerin ardından yeniden mahkemeye gönderilen iddianame bu kez kabul edildi.

Kozmik oda iddianamede
Savcı İdris Kurt, iddianamede, Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarına yönelik operasyonda sıkça gündeme gelen ancak buna ilişkin iddianamede herhangi bir tespite yer verilmeyen, “11 çelik kapılı kozmik oda”nın varlığından KESK iddianamesinde söz etti. İddianamede, “18 Ocak 2013 tarihinde Halkın Hukuk Bürosu’na yapılan uygulamalarda DHKP-C’nin Türkiye sorumlularından Kamile Kayır’n kozmik oda şeklinde hazırlanmış bir bölümde yakalandığı, büroda faaliyet yürüten avukatlardan da gözaltına alınmış ve sevk edildikleri mahkemece büroda çalışan avukatlar ile birlikte toplam 10 avukat hakkında tutuklama kararı verilmiştir” denildi. Savcı Kurt’un iddianamede “10 avukat hakkında tutuklama kararı verilmiştir” şeklindeki tespitine ise o soruşturmada serbest bırakılan avukat Efkan Bolaç itiraz etti. Bolaç, söz konusu soruşturma kapsamında tutuklu avukat sayısının 9 olduğunu belirtti.

Delil Ankara’da bulundu
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın DHKP-C örgütüne yönelik soruşturması kapsamında Yürüyüş dergisine yapılan operasyonda “1055” numaralı CD’nin ele geçirildiği belirtilen iddianamede, bu CD içinde “şifreli dosyalar” adı altında İstanbul’daki örgüt üyelerine talimatlar verildiği iddia edildi. “Memur Hareketi, Devrimci Yaşam ve Davranışları Kuralları, Kamu Emekçileri Cephesi” adlı dosyalar içinde ülke genelinde örgüt üyesi olduğu öne sürülen öğretmen ve kamu görevlilerinin isimleri ve görev yaptığı yerlerden oluşan listeler de bulundu.

Haberin Devamı

Raporlardaki kodlar şunlar:
İddianamede örgütün yazışma güvenilirliğine dikkat ettiğinin altı çizilerek bazı önemli kelimeleri de kodladığı öne sürüldü. İddianamede yer alan bazı dikkat çekici kodlar ise şöyle: Petek-ev işleri, Parti,cephe-DHKP/C, Taverna-Yunanistan, Makas-Özgürlük Ajansı, Bıçkınlar-Belçika, Oyuncakçılar-Hollanda, Tren-Almanya, Elektrikçi-İngiltere, Uçak-Uyducular-İdil Kültür Merkezi, Tarla-Örgütün aile yapılanması TAYAD, Salatalık-Yunanistan’a kaçak adam geçirme, Telefoncu-Kurye, Kaset-Şarjör, Düğme-Fişek, Sabun-Patlayıcı madde, Köpük-Fünye, Radyo-Silah, Feda-Canlı bomba eylemi, Tepe-Armutlu, Babaevi-Ekmek ve Adelet Dergisi, Defter, Gözlük-Pasaport, Dayı, önderlik-Dursun Karataş, salam-Prof. Dr. Hikmet Sami Türk’e suikast.