24.09.2009 - 02:09 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Yargıtay, “öğrencilere türban takmaları için baskı yaptığı, derse girmeyen başörtülü öğrencileri sınava girmeden geçirdiği” iddialarıyla hakkında soruşturma açılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ahlat Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Yücel İslam hakkında haber yapan gazetenin sorumlu tutulamayacağına hükmetti. İslam, hakkındaki iddiaları haber yapan bir gazete aleyhinde manevi tazminat davası açmıştı.
Van 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, “İddiaların soruşturma konusu edildiği ve bu yönden görünür gerçekliğin bulunduğu, ancak, haberin ayrıntılarının kişilik haklarına saldırı oluşturduğu” gerekçesiyle manevi tazminat isteminin bir kısmını kabul etti.
‘Türban baskısı’
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını bozdu. Kararda, haberde, “Türbanlı öğrencilere irticacı hoca torpili”, “Öğrencilerine türban takmaları için baskı yaptığı” iddia edildi.
“Okula bile gelmeyen türbanlı öğrencileri geçirmiş” başlıkları altında, İslam hakkında Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve savcılıklara gönderilen ihbar mektuplarına yer verildiği belirtildi.
Kararda, haberde, “İslam’ın, öğrencilere türban takmaları konusunda baskı yaptığı, ‘Türbanınızı çıkarmayın, Allah’ın emri konusunda kula itaat olmaz’ dediği belirtildi.
Haberde, İslam’ın ‘Ahlat’ın fethedildiğini ve sıranın Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne geldiğini, rektörün (Yücel Aşkın) üniversiteyi fuhuşçuların ve içkicilerin yuvası haline getirdiğini’ iddia ettiği”ne yer verildiği kaydedildi.
Aysel Ç. tarafından 12 Eylül 2009’da gönderilen ihbar mektubu üzerine, adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtilen kararda, “iddiaların kanıtlanmaması” nedeniyle İslam hakkında soruşturma izni verilmesine yer olmadığına hükmedildiği anımsatıldı. Kararda, haberde değinilen olguların, soruşturmanın konusunu oluşturduğuna işaret edildi.
Kararda, şöyle denildi: “Şu durumda, yayının tümü görünür gerçeğe uygun bulunmaktadır. Soruşturmalar sonucunda, davacı hakkındaki iddiaların doğru çıkmaması, görünürdeki gerçekliği ortadan kaldırmaz ve gazetenin de haber nedeniyle sorumlu tutulmasını gerektirmez. Çatışan yararlar dengesinin davacı aleyhine bozulmadığı ve davalı yönünden de hukuka uygunluk nedeninin gerçekleştiği benimsenmelidir.”