08.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ELİF ALTIN İstanbul - “Çiftlik Bank” olarak bilinen sistemin kurucusu olan ve gelir getirme vaadiyle çok sayıda vatandaşı dolandıran “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın dün sevk edildiği Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.
Aydın, 3 Temmuz’da Brezilya’dan sınır dışı edildikten sonra Türk yetkili makamlarına teslim olarak Türkiye’ye getirilmişti. İki yıldır firari olan ve kırmızı bültenle aranan Aydın, ülkeye getirildikten sonra hakkında 102 mağdurun şikayeti üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “suç örgütüne üye olma”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Emniyette dört gündür sorgusu devam eden Aydın, dün Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi. Aydın, sevk edildiği Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
500 TL ile kurmuş
Aydın savcılık ifadesinde, şunları söyledi:
“Daha önceden tanımış olduğum bilgisayar yazılımcısı Eray Aker isimli arkadaşımla beraber Çiftlik Bank oyununun yazılımını yaptık. Arkadaşıma bu web sitesi için 500 TL ödedim. Daha sonra 2015 yılı Ağustos ayında Çiftlik oyun web sitesini faaliyete geçirdik. Facebook’ta oyunumun reklamını yaptırdım. Bu sanal oyunumda sanal hayvanlardan elde ettiğim sanal ürünler ve bu sanal ürünlerin satılabileceği bir pazar oluşturmuştum. Bir ay içerisinde yaklaşık 10 bin üyeden 30 bin TL kadar para benim hesabıma geçti. Elde ettiğim kazançla daha fazla reklam yapmaya başladım.
Tehdit edilmiş
Dördüncü ayda üyelerin artması sebebiyle bir şirket kurmaya karar verdim. Akabinde Çiftlik Bilgi İşlem Tarım Hayvancılık San. Tic. Ltd. Şti. unvanlı firmayı kurarak işletmeye başladım. Bu şirkete genel müdür olarak ağabeyim Fatih Aydın’ı atadım. Sanal satışlarla ilgili yüksek miktarlı vergiler çıkması nedeniyle sabit vergi ödeyebilmek amacıyla Kıbrıs’ta 2016 başlarında Fame Game Software LTD. unvanlı şirketi ağabeyim Fatih Aydın ile birlikte kurdum. Çalışma arkadaşlarımın akrabası olan Ebubekir Karaman isimli kişi beni tehdit etmeye başladı. Bana beni koruyacağını, piyasada başkaca şahısların bu işlerde yeni olduğum için beni harcayacağını, bu nedenle bana korumalık yapabileceğini söyledi. Ben de kendisinden korktuğum için geçiştirdim. Bu şahsın isteklerini karşılamadığım için sürekli iş yerime silahla gelip gitmeye başladı. Sürekli benden para istedi. Bunun üzerine eşimle birlikte Urugay ve Arjantin’e çıkış yaptım. Ebubekir Karaman beni ve ailemi Türkiye’ye döndükten sonra ölümle tehdit etti. Bu şahıstan dolayı o dönemki yazılımcılar ve finanstan sorumlu çalışanlarımı Arjantin’e gönderdim. O dönemde Almanya, Amerika, Dubai, Ukrayna ve Azerbeycan’da firmalar kurdum.”
Cebinde 70 real vardı
Tutuklama kararının ardından adliyeden çıkarılan Mehmet Aydın, Maltepe Cezaevine götürüldü. Öte yandan Brezilya’da teslim olduğunda Aydın’ın cebinde 120 liraya karşılık gelen 70 Brezilya Reali nakit para bulunduğu ortaya çıktı.
‘Uruguay Ferrari aracıma el koydu’
Aydın, şunları söyledi: “Bütün faaliyetlerim yolunda gitti, para kazanmaya başladım. Çiftlik Bank üyesi olan şahıslar paralarını düzenli aldı. Ancak bütün bunlar devam etmekteyken sosyal medyada bir takım haberler dolanmaya başladı. Bu haberler bizim çiftliklerimizin, hayvanların olmadığı, insanların gözünü boyadığımız şeklindeydi. Bu haberlerin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gerekli incelemelere başladı. Hakkımızda soruşturma başlatıldı. Daha sonra reklamlarımız yasaklandı. Biz de üye alımını durdurduk ve var olan üyelerimizle devam ettik. Türkiye’de bulunan bankalar bizimle çalışmayacağını söyleyerek hesaplarımızı kapattılar. Biz de bunun üzerine sistemi geçici olarak durdurduk. Soruşturma sonunda tekrar faaliyetlerimize devam etmeyi düşünüyorduk. Üyelerimizden talep eden ve noterden ihtarname gönderen herkese yatırdıkları ana paralarını banka
hesaplarına yatırarak iade ettik. Bu esnada çiftlik faaliyetleri, şarküteri ve bitcoin üretme faaliyetlerine devam ediyorduk. Sadece Çiftlik Bank oyun faaliyeti durmuştu. Ben 24 Ocak 2018 tarihinde Dubai’ye geçtim. Buradaki amacım Dubai’deki şirketimin son kuruluş prosedürünü gerçekleştirmekti. Sonra Uruguay’a geçtim. Burada Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ‘Çiftlik Bank ponzidir’ şeklinde açıklama yaptı. Üyeler çiftliklere gittiler, tüm bu konular basına yansıdı. Suç duyurusunda bulundu üyeler savcılıklara. Türkiye benim Uruguay’dan iademi talep edince Brezilya’ya geçtim ve oraya yerleştim. Uruguay yetkili makamları hakkımda kara para aklama soruşturması başlattı. Mal varlıklarıma el konuldu. Ferrari aracıma, eşimin Hummer aracına el konuldu. 700 bin dolar değerinde yatıma, yedi adet villa arsasına şirkete ait inşaat malzemelerine, şirkete ait araçlara el konuldu.”
Brezilya’da evlenmiş
Brezilya’da neler yaptığına da sorgusunda yer veren Aydın, “Ben bir buçuk yıldır arkadaşlarım yardımıyla çeşitli işlerde çalıştım. Orada Brezilyalı olan, kendi aramızda evlendiğimiz arkadaşımla yaşıyordum. O çalıştığı için ayrıca gelir sıkıntım olmadı. Türkiye’deki eşimden şirkette çalışan babasıyla yaşadığımız yolsuzluk kavgası nedeniyle fiilen 4 yıl önce ayrılmıştık. Hukuken evli görünüyoruz ancak 4 yıldır ayrıyız” dedi. Mehmet Aydın ifadesinde ayrıca, “Ben kimseyi dolandırmadım. Herhangi bir şekilde yurtdışına para çıkarmadım” diye konuştu.
Etkin pişmanlıktan faydalanmak istemedi
“Ağabeyim Fatih Aydın en son Brezilya’daydı. Kendisi ile telefonda görüştüm. Türk adaletine teslim olacağımı söyledim. Kendisine de teslim olması gerektiğini söyledim. Uruguay’dan çıktığımda Brezilya’ya geçtiğim sırada 50 bin Euro ve üç bitcoin olmak üzere toplam 100 bin dolar param vardı. Üç yıl boyunca bu parayla geçindim. Ben hakkımda soruşturma başlatıldığında Türkiye adli makamlarınca tüm belgelere el konulmuştu. Ancak Dubai’ye giderken çantamda bir takım belgeler vardı. Bu belgeler Türkiye’ye teslim olurken yanımda getirdim. Kimseyi dolandırmak niyetiyle başlamadım. Bazı hatalarım oldu. Yanlış insanlarla tanıştım. Yanlış insanlarla çalıştım. Bu nedenle ben de Çiftlik Bank oyunundaki üyeler gibi mağdur oldum. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiyorum.”
‘Asla dolandırıcılık amacıyla kurmadım’
“Çiftlik Bank’ın mucidi ve kurucusuyum. Bu sistemi asla dolandırıcılık amacıyla kurmadım. Her zaman iyi niyetli davrandım, şirketin kapandığı son ana kadar ana para iadesi yapmam da iyi niyetli olduğumun göstergesi. Sistemde görev alan şahıslar kötü niyetli davranıp kendilerine haksız menfaat temin ederek beni zarara uğrattı. Tüm mal varlığımın bu sistemden zarar görenlerin mağduriyetinin giderilmesi için kullanılmasını istiyorum. Basından soruşturmayı takip ederken Çiftlik Bank mağdurlarının 64 milyon TL zarara uğradığının haber yapıldığını gördüm. Çiftlik Bank organizasyonundaki şirketlerin malvarlıkları 200 milyon TL civarında. Bu mağduriyeti karşılayacağından dolayı teslim olmaya karar verdim.”