27.04.2018 - 14:48 | Son Güncellenme:
GDO nedir
GDO, bitki veya hayvanlara arzu edilen veya istenilen bir özelliği eklemek için başka bir canlıdaki birtakım genetik özelliklerin kopyalanıp diğer canlıya aktarılmasına denir. Belli başlı yöntemler kullanılarak kendi türü dışındaki bir türden gen aktarılıp birtakım özellikleri değiştirilen hayvanlara, bitkilere ya da mikroorganizmalara genetiği değiştirilmiş organizmalar denir.
Bu yöntem ile elde edilen gıdalar bazı yabancı canlılara, böcek gibi bazı kemirgenlere karşı dirençli hale getiriliyor. Bu nedenden dolayı tarım ilaçlarının kullanımını azaltma konusunda faydalıdır. Genlere müdahale edildiği için tadı, kokusu, rengi, büyüklüğü gibi bazı fiziksel özelliklerini de bu sayede istediğiniz kıvama sokabilirsiniz.
Genetik mühendisleri tarafından uygulanan, bir canlıdan diğerine gen aktarımı, kesme, yapıştırma ve çoğaltma işlemleridir. İlk aşamada aktarılacak gen öncelikle bulunduğu canlının DNA'sından kesilip çıkartılıyor. Daha sonra taşıyıcı virüs adı verilen vektör ile bu gen, DNA molekülüne yapıştırılıyor.
Canlılar üzerinde yapılan bu denli değişiklikler canlıların sağlığı, biyolojik çeşitlilik, canlıların yaşam hakkına ve alanına müdahale ve ekolojik dengenin bozulması açısından oldukça büyük riskler taşımaktadır.
GDO zararları nelerdir?
Günlük olarak tükettiğimiz birçok üründe GDO olabilir. Bunlardan bazıları mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, ayçiçeği, yer fıstığı gibi ürünlerdir.