GündemTSK’da ‘yıldız’ yeniden parladı

TSK’da ‘yıldız’ yeniden parladı

03.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişimi sonrası general sayısı 196’ya kadar düşmüştü. YAŞ toplantısında alınan terfi kararları ile 30 Ağustos itibarıyla general - amiral sayısı 327’ye ulaşacak. Jandarma ve sahil güvenlikteki general – amirallerle birlikte TSK’da 4 yıldız kadroları eski düzeye dönmüş olacak...

TSK’da ‘yıldız’ yeniden parladı

Aydın Hasan - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), komuta kademelerinin ana unsurunu oluşturan general - amiral kadrolarında FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası oluşan azalmayı büyük ölçüde aştı. 

Haberin Devamı

15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmeler, TSK’nın personel yapısını önemli ölçüde etkiledi. O tarihten, Temmuz 2024’e kadar geçen dönemde 23 bin 859 personel TSK’dan ihraç edildi. 2 bin 292 personelin rütbesi geri alındı. Açığa alınan ve geçici görevden uzaklaştırılan personel sayısı ise 245 oldu. TSK’nın beyni niteliğindeki kurmay kadrolarını oluşturan general sayısı ise 196’ya kadar geriledi. 

Sayı 327’e çıktı 

General - amiralliğe, TSK kadroları içinde akademide alınan kurmay eğitiminin yanı sıra YAŞ’ta zorlu elemelerden geçilerek terfi edilebiliyor. General - amiral rütbelerindeki terfiler YAŞ’ta yapılıyor. Normal şartlarda, TSK bünyesinde 301 ile 367 arasında general - amiralin görev yapması gerekiyor. 2015’te jandarmanın da bünyesinde olduğu dönemde TSK’da 345 general görev yapıyordu. 

Haberin Devamı

TSK’daki general sayısı geçen yıl 30 Ağustos’ta 281’e çıkmıştı. Son YAŞ kararları ile bu kadrolara 46 general-amiral eklendi. Böylece general-amiral sayısı bu yıl 30 Ağustos tarihi itibarıyla 327’ye ulaşacak. Jandarma ve sahil güvenlikte 60’ın üzerindeki general amiral sayısı da dikkate alındığında TSK’da 4 yıldız kadrolarda yeniden eski düzeye dönüş sağlanmış olacak. 

Kumpastan 4 yıldıza yükseldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında 1 Ağustos yapılan YAŞ toplantısında, birinci sıradan orgeneralliğe terfi eden Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Levent Ergün, FETÖ’nün kumpas davalarından Balyoz Darbe Planı davasında 13 yıl hapse mahkum olmuştu. Ergün, 2021’de korgeneralliğe terfi etmişti. FETÖ’nün kumpas davalarında 5 yıl hapis yatan Kardak kahramanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe ise yaş haddinden emekli edildi. Kireçtepe, 2020’de Beykoz SAT Komando Komutanlığı görevine atanmıştı. YAŞ’ta korgeneralliğe terfi ettirilen Hava Tümgeneral Yaşar Kadıoğlu , FETÖ kumpası nedeniyle emekli olduğu Hava Kuvvetleri’nde darbe girişimi sonrasında geri dönmüştü.

Yazarlar