GündemTSK'da emeklilik endişesi

TSK'da emeklilik endişesi

30.07.2013 - 23:54 | Son Güncellenme:

Perşembe günü başlayacak Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi önemli ölçüde değişecek

TSKda emeklilik endişesi

TSK'nın ana unsurlarını oluşturan Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Jandarma'nın yeni komutanları Yüksek Askeri Şura'da belirlenecek. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda üst düzeyde iki generalin şura öncesinde emeklilik dilekçesi verdiği yönündeki iddialar, şura öncesinde emeklilik dilekçesi verme açısından bugünü TSK açısından kritik hale getirdi.

Haberin Devamı

Yüksek Askeri Şura yarın toplanıyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında perşembe günü başlayacak Yüksek Askeri Şura toplantısı, üç eksik üye ile toplanacak. Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner, bu yılın başında emeklilik dilekçesi vererek görevinden ayrılmıştı. YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ile Orgeneral Bilgin Balanlı ise tutuklu olmaları nedeniyle toplantıya katılamıyor. Şurada, Balanlı ile Taşdeler'in emekliliğe sevkedilmeleri bekleniyor. YAŞ'ın ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'in emekli olması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun atanma ihtimali yüksek. Bu durumda 2015'te Kalyoncu'nun genelkurmay başkanı olmasının da yolu açılacak. Bir diğer deyişle bu yıl TSK'nın üç kuvvetini oluşturan kara, deniz ve hava kuvvetinin yanısıra jandarmanın da komutanları değişecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise 2015 Ağustos'una kadar görevine devam edecek.

Haberin Devamı

Emeklilik dilekçeleri sıkıntısı
Yüksek Askeri Şura öncesinde TSK'daki sıkıntılardan birini; Ergenekon, Balyoz, İzmir'deki casusluk davaları ve diğer nedenlerle TSK içinde oluşan bazı rahatsızlıklar oluşturuyor. Bu çerçevede rahatsızlık duyan general seviyesindeki komutanlar ise bu tepkilerini, TSK kültürü içinde istifa anlamına gelen emeklilik dilekçesi vererek ortaya koyuyor. Bu durumun Türk devlet tarihine geçen bir örneği 2011 yılında yaşanmıştı. 2011 yılı 1 Ağustos tarihindeki Yüksek Askeri Şura toplantısı öncesinde, 29 Temmuz günü dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, emeklilik dilekçesi vererek TSK'dan ayrılmışlardı. Bu durum, YAŞ toplantısında sıkıntı yaratmıştı.

Havadan iki istifa
Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı ve Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu'nun YAŞ öncesi emeklilik istemlerini içeren dilekçeyi Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'e sundukları ileri sürülmüştü.

Haberin Devamı

Mevzuat gereği...
TSK Personel Kanunu'nun 8. maddesindeki hüküm şöyle:
"Emeklilik hakkını kazananlar, emekliliklerini Ocak, Şubat, Temmuz veya Ağustos ayları içinde isteyebilir. Bu aylar dışındaki emeklilik istemleri ancak, ilgili kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının hizmet gerekleri itibarıyla uygun görmesi halinde kabul edilebilir."
Yarın başlayacak şura toplantısı ile TSK'daki terfi ve atamalarla ilgili süreç başlayacak. Bu tablo da, bugünü fiilen emeklilik dilekçeleri açısından önemli hale getiriyor. TSK içinde farklı sıkıntıları veya tepkileri olan komutanların, yarından itibaren başlayacak terfi ve atama süreci öncesinde bugünü; emeklilik işlemlerinin başlatılması için dilekçe vermeleri açısından önemli hale getiriyor. Hava Kuvvetleri'ndeki emeklilik dilekçesi verme durumunun Deniz Kuvvetleri'ne yansıması ihtimali TSK'daki tedirginliklerden birini oluşturuyor.