30.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Çevrecilikle Kurulan Köprüler/Türkiye ve Almanya-3
Milliyet işbirliğiyle Almanya Çevre Vakfı (DBU) ile IZOP Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen “Çevrcilikle Kurulan Köprüler: Türkiye ve Almanya” projesi kapsamında İzmir Özel Çakabey Anadolu Lisesi öğrencileri, topraktan nasıl daha fazla verim alınabileceğinden uygun tarım aletlerine pek çok konuyu Potsdam Üniversitesi’nde araştırdı. Öğrenciler ayrıca İzmir Kuş Cenneti’ni de ziyaret ederek doğal yaşamı korumak için bazı çalışmalar yaptı. İşte öğrencilerin Almanya ve Türkiye’deki izlenimleri:
Özel İzmir Çakabey Anadolu Lisesi öğrencileri, Postdam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erika Lück ile Geniales Großbeeren bölgesinde görüştü.
Postdam Üniversitesinde hangi alanlarda çalışmalar yapıyorsunuz?
Benim yoğunlaştığım alanlar toprak ve çevre fakat bu konularda çalışırken matematik ve fen dalları ile de çok sıkı iletişim halindeyim.
Tarımın birleştirildiği farklı alanlar da var mı?
Evet, mesela yeraltında petrol aranırken tarım ve jeofizik bir arada kullanılmaktadır.
Neden tarım yapılmadan önce toprağı incelemeliyiz?
Eğer biz topraktan verim almak istiyorsak doğru ve eşit gübreleme yapmalıyız. Doğru gübreleme için de toprak hakkında bilgi edinmemiz gerekir. Bunun için ya bitkiler incelenir ya da direk olarak toprak incelenir. Biz toprağı inceliyoruz.
Toprağı incelerken kullandığınız yöntemler hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
İlk olarak bunu topraktan bir boru yardımıyla örnek olarak yapabiliriz. Fakat topraktan örnek alınması ve toprağın laboratuvara götürülüp incelenmesi çok zaman aldığı icin farklı yöntemlere başvurduk. Toprağın verimliliği ile de toprak hakkında bilgi edinebiliriz. Bizim en çok kullandığımız yöntem ise ‘Kırkayak’ adını verdiğimiz içindeki sensörler sayesinde
toprağın elektrik geçirgenliğini ölçen alet.
Kırkayak yönteminin size sağladığı yararlar nelerdir?
Kırkayak’ın yaptığı ölçümler diğer yöntemlere göre daha ayrıntılı ve kesin bilgi almamızı sağlıyor.
Kırkayak adını verdiğiniz bu alet sizin geliştirdiğiniz bir ürün mü?
Hayır, bu Amerika ve Fransa gibi ülkelerde de bulunmakta ama biz bu ürünü değiştirip, geliştirdik.
Akım ölçer ve gerilimölçer arasındaki mesafeyi nasıl ayarlıyorsunuz?
Mesafeyi ayarlayabilmek için teorik ve pratik formüller var. Doğru ölçüm için tekerleklerin arasında
en az 1,5 metre aralık bırakmak gerekmekte. Biz ölçüm için 6 tekerlek kullanıyoruz. Böylece en baştaki ve en sondaki tekerlek arasında 3 m mesafe vardır.
Elektrik ve özdirenç seviyesi her bölgede aynı mı?
Tabi ki hayır, elektrik ve özdirenç seviyesi her bölge için ayırt edici bir özelliktir.
Özel İzmir Çakabey Anadolu Lisesi öğrencileri, Çevre Mühendisi Arzu Yücel ile İzmir Kuş Cenneti’ni görüştü.
Bulunan kuşların sayımını nasıl yapıyorsunuz?
Bu sayıma kosk sayımı da denir. Göçten önce yani ocak sonu şubat başı aralığında yapılır. Üç ekip halinde farklı bölgelere dağılıp bir günde tamamlanmaya çalışılır. Sayım kuşları sayısal olarak gruplandırarak ya da kapladıkları alana göre hesaplanır. Bazı yerlerde bu işlem bilgisayar programları aracılığıyla da yapılmaktadır.
Flamingoların bulunduğu gölü ikiye ayırma nedeniniz nedir?
Ayırmada tava adı verdiğimiz tahtadan yapılma çitleri kullanmaktayız. Bu ayırma işleminin yapma nedenimiz ise gölde bulunan tuzlu suyu sürekli döndürerek buharlaşmanın artması sayesinde göldeki tuz miktarını arttırmak.
2012’deki krizin tam olarak ne olduğunu açıklayabilir misiniz?
2012’de flamingoların bölgesine giren köpekler yüzünden yaklaşık 3000 tane flamingo yumurtası telef oldu. Bu olaydan sonra 2012’de flamingolar bu bölgeye gelmemeye ve yumurtlamamaya başladı. Bunun üzerine biz de bir çözüm aramaya başladık.
Flamingoların tekrar bölgeye gelip yumurtlamasını teşvik etmek için neler yapıldı?
Flamingoların gelmesini teşvik etmek için onlarla eş büyüklükte ve renkte maketler yapıp, yapay yumurtalar ile bölgede başka flamingoların yaşadığı izlenimini yarattık. Ayrıca onlar için yeterli büyüklükte ve yaşamaları için çok uygun bir ada oluşturduk.
Kuş Cenneti’ne ziyaret
Gediz Deltası ‘İzmir Kuş Cenneti’ni ziyaret ettik. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Genel Müdürü aynı zamanda Doğa Koruma Milli Parkı’nın Genel Müdürü Rahmi Bayrak, bazı bilgiler aktardı. Türkiye’de Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nün 15 bölge müdürlüğü bulunmakta. Bayrak, 4. Bölge Müdürü. (Batı Ege- Muğla, Aydın, İzmir, Manisa) Gediz Deltası’nda 4 tane milli park bulunmakta. Milli parklar kaybolan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan türler arası eylem planı yapmakta. Türkiye’den ak zambak ve manisa lalesi buna örnek verilebilir. Eylem planında türlerin nerelerde yetiştiği bulunur ve genetik özellikleri belirlenir. İzmir Kuş Cenneti için Ege Üniversitesi ile işbirliği halindeler. Çalışmaların bilimsel olduğunun en büyük kanıtı olarak Ege Araştırma Enstitüsü örnek gösterilebilir. Bayrak, “İzmir Kuş Cenneti gerçekten bir cennet. Beni çok etkilemekte çünkü metropolün yanında bir doğal alan olarak hala kendini korumakta” dedi.
İzmir Özel Çakabey Anadolu Lisesi öğrencileri: İlke Şahin, Elifsu Öztekin, Elif Karaoğlu, Mustafa Küçük, Selin Coşkun, Zeynep Karaoğlu, Ecem Naz Duva, Ezgi Dal