19.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
İSTANBUL Milliyet
2013 Haziran ayında ülke genelinde Gezi Parkı protestolarına neden olan ve 8 gencin hayatını kaybettiği olayların fitilini ateşleyen projenin ‘Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyonu’ adıyla 2015-2019 Stratejik Planı’nında yer alması CHP’li üyelerin tepkisine neden oldu. Bütçe oylamasıyla kabul edilen 2015-2019 yılı Stratejik Planı’yla Taksim’e Topçu Kışlası’nın yapılmak istendiğini belirten CHP Meclis üyesi Tonguç Çoban, “Bu sevdadan vazgeçmek gerekiyor. Bu ülkenin hafızasına, yakın geçmişine acılarla nakşetmiş bir olayı yeniden gündeme getirecek tarzda, artık ortak kabul haline gelmişken, Gezi Parkı park olarak kalmalı. Bugün yeniden bu rapora yazmak sıkıntı yaratır” dedi.
Topbaş: Halk takdir ediyor
CHP’li bir diğer üye Hakkı Sağlam ise “Kişiye özel imar düzenlemesi ile milletimize küfreden bir müteahhide rant sağladınız. Şişli Cevahir AVM’yi tüm itirazlarımıza rağmen sattınız. Mecidiyeköy’de likör fabrikası ve Ali Sami Yen Stadı satıldı. Bütçe düzeldi mi? Hayır” diye konuştu. Tartışmaların ardından yapılan oylama sonrası kürsüye gelen İBB Başkanı Kadir Topbaş da, İBB Meclisi’nde 11 kez bütçe takdim ettiğini belirterek, “Biz çok şeyler yaptık, algılayamıyorsanız, hiç önemi yoktur. Eleştirilere cevap vermeyeceğim. Zaten İstanbul halkı 3 dönemdir bizi takdir ederek oy verdi. Demek ki çalışmalarımızdan eminler” dedi.
Erdoğan ‘plebisit’ demişti
İBB yetkilileri, Topçu Kışlası projesinin ‘Devam eden projeler’ listesinde olduğunu belirterek Gezi Parkı’na kışla yapılıp yapılmayacağının henüz belli olmadığını söyledi.
Gezi Parkı protestoları sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası yapılıp yapılmayacağına ilişkin Yerel Yönetimler Yasası’nın 15’inci maddesine dayanarak ‘plebisit model’ tabiriyle anlatılan referandum benzeri bölgesel halk oylamasının yapılabileceğini işaret etmişti.