25.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Türkiye ziyaretini iki kez ertelemek durumunda kalan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi ağırladı. Erdoğan ve Reisi baş başa görüşmelerinin ardından, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 8. toplantısına başkanlık etti.
Görüşmeler sırasında Türkiye ve İran arasında, enerji, serbest bölgeler, medya, kültür ve turizm, bilim ve teknoloji demir yolu taşımacılığı, sürücü belgelerinin karşılıklı olarak tanınması gibi farklı alanlarda iş birliklerini kapsayan 10 anlaşma imzalandı. İmza töreninin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek başladığı konuşmasında özetle şu mesajları verdi:
İRAN’IN YANINDAYIZ: Sayın Reisi’nin ülkemizi ziyaretini tehir etmesine neden olan Kirman’da 3 Ocak’ta meydana gelen menfur terör saldırısını bir kez daha lanetliyorum. Bu vesileyle Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum. Komşumuz İran’la ilişkilerimizi karşılıklı güven ve müşterek menfaatler temelinde derinleştirmeye önem veriyoruz. Görüşmelerimizde bu iradeyi bir kez daha teyit ettik. Konsey toplantımız kapsamında aldığımız kararların yalnızca ülkelerimiz için değil, bölgemizin istikrarı ve refahı bakımından da önem taşıdığına inanıyoruz.
HEDEF 30 MİLYAR DOLAR: Görüşmelerimizde de somut iş birliği alanları ile, Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık. Terörle mücadeleden enerjiye ticaretten eğitime ikili gündemimizde yer alan konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Konseyimizin geçmiş toplantılarında aldığımız kararların takibini yaptık. İran’la yıllık 30 milyar dolar ticaret hedefimiz bağlamında özellikle koronavirüs salgını sonrasında ilerleme kaydettik. Öte yandan bu kulvarda daha hızlı koşmamız gerektiğinin de farkındayız.
DESTEK VURGUSU: Terörle mücadelede komşumuz İran’ın desteğinin artarak devam etmesinin ehemmiyetini bir kez daha vurguladık. Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK’a karşı iş birliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik. Münasebetlerimizin geliştirilmesine yönelik olarak 10 yeni anlaşmaya imza attık. Bu suretle ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik. Reisi ile, Filistin, Suriye, Irak, Afganistan ve Güney Kafkasya’da yaşanan son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk.
30 BİN TONDAN FAZLA YARDIM: Filistin meselesi hem Türkiye’nin hem İran’ın odağında yer alıyor. Dışişleri Bakanlığımız dün New York’ta BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Filistin konulu oturuma katıldı. Gazzeli kardeşlerimizin güvenliğini, refahını ve istikbalini temin etmeye yönelik gayretlerimizi sürdürdüler. Türkiye olarak 7 Ekim’den beri 26 bin tonu un olmak üzere toplam 30 bin tondan fazla insani yardım malzemesini El Ariş’e gönderdik.
GAZZE’DE BARIŞ İÇİN ADIM ATILMALI: Görüşmelerimizde İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırılarının bir an önce son bulması, adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık. Filistin’in haklı davasına desteğimizi tekrarladık ve bu konudaki iş birliğimizi devam ettirme kararlılığımızı tazeledik. Bölgemizin güvenliğini ve istikrarını daha fazla tehdit edecek adımlardan sakınılmasının önemi üzerinde mutabık kaldık. Asırlardır komşumuz olan İran’la ilişkilerimizi, ülkelerimizin ve bölgemizin menfaatleri doğrultusunda ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz.
‘Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğimiz’
İran Cumhurbaşkanı Reisi de, terörle mücadele ve Filistin konularına özel vurgu yaptığı konuşmasında şu mesajları verdi: “Ekonomi ve ticaret alanlarında bugüne kadar atılan adımların devamında ilişkilerin seviyesini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Petrol ve doğalgaz konusunda Türkiye ile ilişkileri geliştirme kararı aldık. Bugün terörizmle mücadelenin en önemli yöntemi bölge ülkelerinin iş birliği ve onların mücadeledeki güçlü iradesidir. Biz şuna inanıyoruz ki ‘Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğimiz, bölge ülkelerinin güvenliği bizim güvenliğimizdir.’ Terörizmle mücadelede çok kararlıyız. Bölge ülkeleri arasında nifak yapmak isteyen yapılar, bölge ülkelerinin güvenliğini zedelemek için çalışıyorlar. Bununla mücadele etmede kararlıyız.
‘İsrail rejimi kaybetti’
İslam dünyasının birinci meselesi Filistin meselesidir. Daha doğrusu insanlık için en büyük meseledir. Siyonizm rejiminin bu yaptıkları, ABD ve batılı ülkelerin desteğini görmektedir. BM ve uluslararası platformlar ne yazık ki artık işlevini, bu cinayetleri önleme gücünü kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerde, Filistin davasını ve Filistin halkının haklarının kendilerine verilmesi hususunda mutabıkız. Türkiye ve diğer ülkelerle iş birliğimizin önemli olacağına inanıyoruz. Siyonizme karşı caydırıcı tutum alınmalı. Filistin halkı kazandı, bu savaşta kaybeden İsrail rejimidir.”
‘İran’la yeni sınır kapıları açılması gündemimizde’
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye-İran İş Forumu’na katıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplantıda iş insanlarına hitap eden Erdoğan, özetle şunları ifade etti: “İki büyük bölgesel güç olan Türkiye ve İran refah, kalkınma ve istikrar için aralarındaki iktisadi iş birliğini mutlaka ilerletmelidir. Bu anlayışla 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma kararlılığımızı devam ettiriyoruz. İran’la ticaretimizin gelişmesi için sınır bölgelerindeki faaliyetlere ve buralardaki altyapıya özel önem atfediyoruz. Gürbulak Bazargan Sınır Kapısı’nda 2021 yılında başladığımız modernizasyon çalışmaları tamamlanınca, Esendere ve Dilucu Gümrük Kapıları rahatlayacak ve Gürbulak yüksek kapasiteyle hizmet verecektir. İran’la yeni sınır kapıları açılması konusu da gündemimizdedir. Sınır illerimizin ekonomik kalkınmasını artırmaya matuf, sınır ticaret merkezleri tesis edilmesi çalışmaları da devam ediyor.”