28.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Daha önceleri “Terminatör” gibi filmlerde rastlanan ve “fantezi” diye nitelenen bu tip robotlarla ilgili araştırmaların son dönemde gederek hızlanması, dünyada da üç farklı görüşün ortaya çıkmasına neden oldu. Nitekim YouTube’da da gösterilen ve geleceğin öldürme özelliğine sahip otonom silahlarına iliştkin animasyonun, insana büyük bir kasvet verdiği tartışmasız bir gerçek.
Şans tanımıyorlar
Söz konusu animasyonda, avuç içi büyüklüğündeki insansız hava araçları (dronelar), düşmanı belirliyor, yerini saptadıktan sonra ona kurtulma şansı tanımıyor. Kümeleşip aralarında kurdukları ağlar üzerinden haberleşen mini dronelara, programları sosyal medya üzerinden aktarılıyor. Bu insansız hava araçlarını göreviyse insan öldürmek.
DW Türkçe’nin haberine göre “Slaughterbots” adlı kısa film, yayınlandığı Kasım 2017’den bu yana 2 milyon 500 bin kez izlenmiş. Silah fuarlarında yarı otonom silahların üretici kataloglarında yer almaya başladığına dikkat çekilirken, kendiliğinden hedefleri tarayıp ve hangisini tahrip edeceğine karar verebilen roketler geliştirilmiş. Üstelik bu roketler, bir insan tarafından kumanda edilmesine rağmen saldırı sırasında ateş emrini askerden almıyor ve durdurulamıyor.
Katil robotları durdurmak için başlatılan uluslararası kampanyaya katılan “Facing Finance” adlı Alman örgütün başkanı Thomas Küchenmeister, sivil ve askeri araçlar arasında ayırım yapmayan robot silahların son derece sakıncalı olduğuna değinirken, savaşlarda yürürlüğe giren uluslararası insani hukuk kurallarına göre savaşanların sivillerden ayırt edilmesi, siviller ile sivil amaçlı binalara zarar verilmemesi yer alıyor.
ABD, Rusya karşı
Otonom silahların yasaklanmasına karşı olanların başında, yapay zekânın askeri amaçla kullanılmasına büyük kaynak ayıran ABD, İsrail, Rusya ve İngiltere geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yakın zamanda öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, “Yapay zekâda öncü olanlar dünyaya hükmeder” demişti. Putin, ABD ve Çin’in bu alanda liderliği ele geçirmesinden endişe ediyor.
26 devlet ve 230 uluslararası kuruluş ise otonom silahlara karşı çıkıyor. Karşı olan devletler, bir insanı öldürme kararının asla makineye bırakılamayacağı gerekçesini savunuyor. Almanya ve Fransa geleceğin silahlarıyla ilgili standartların belirlenmesinden sonra yapay zekâyla işleyen silahları yasaklama yoluna gidilebileceği görüşünde.