07.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA AA
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK), sahte isimle dinleme kararı vererek telekulak skandalında rol oynayan 100 kadar hâkimle ilgili inceleme başlattı.
Eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in hazırladığı dinleme taleplerini kabul eden hakimler hakkında meslekten ihraç dahil disiplin cezalarına ilişkin talepler HSYK 2. Dairesi’nce görüşülerek karara bağlanacak. Ayrıca haklarında ceza davası da açılabilecek.
HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa’nın 2008-2009 yıllarında yapılan dinlemelere ilişkin yürüttüğü soruşturma sırasında Paralel Devlet Yapılanması’nın iş dünyasını ve gazetecileri dinlediği ortaya çıkmıştı. “Terör örgütü üyeliği, organize suç örgütü üyeliği” gibi suçlamalarla ve uydurma isimlerle dinlenen ünlüler arasında iş dünyasının önde gelen isimleri yer aldı. Ayrıca ünlü gazeteciler ve bürokratların da uydurma suçlamalarla defalarca mahkeme kararı aldırılarak dinlendiği tespit edildi. Gerçek isimlerin yazılmadığı usulsüz dinleme kararlarında yer alan telefon numaralarının kimlere ait olduğu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kayıtlarından karşılaştırılarak belirlendi. Üçer aylık periyotlarla tekrarlanan ve 2 yıl süren “telekulak skandalının”, 2008 başından 2009 sonuna kadar devam ettiği, bazı ünlüler için altı kez mahkeme kararı çıkarılarak yasa dışı dinlemelerin sürdürüldüğü belirtildi.
Yılmazer istedi
Paralel Devlet Yapılanması’nın emniyetteki kilit isimleri arasında yer alan dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in, sahte isimler ve uydurma suçlamalarla istediği dinleme kararları, çoğu Paralel Devlet Yapılanması ile hareket eden hakimler tarafından yasa dışı biçimde alındı.
Dinlenen ünlü isimler arasında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un eşi Caroline Nicole Koç, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, iş adamları Hüsamettin Kavi, Mustafa Süzer, Mehmet Emin Karamehmet, Erol Altaca, Doğan Holding yöneticileri, ressam Bedri Baykam, Doğan Holding Finans ve Fon Yönetimi Başkan Yardımcısı Mehmet Yörük, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Karacan, Doğan Holding Mali İşler Başkan Yardımcısı Yener Şenok, Doğan Holding Avrupa Temsilcisi Hakan Genç, Doğan Dış Ticaret Yöneticisi Süleyman Kocakaya, eski Show TV Genel Müdürü Süleyman Serdar Çaloğlu, işadamı İbrahim Çağlar, Migros İletişim ve Bilgi Güvenliği Müdürü Ömer Lütfi Karagöz, eski Doğuş Grubu Genel Müdürü Cem Aydın, eski Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı ve eski milletvekili Orhan Birgit de yer alıyor.
Dinleme skandalında bazı gazeteciler, siyasetçiler ve bürokratlar için de yasa dışı dinleme kararları alındığı ortaya çıktı.
İddianame kabul edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığınca aralarında Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 23’ü tutuklu, 143 şüpheli hakkında hazırlanan yasa dışı dinleme iddianamesi mahkeme tarafından kabul edildi. 721 sayfalık iddianamede manken Deniz Akkaya, televizyoncu Müge Anlı, gazeteci Oray Eğin ve oyuncu Peker Açıkalın gibi medyatik isimlerin de arasında olduğu 57 mağdur ve 209 müşteki bulunuyor. İddianameyi hazırlayan Savcı Okan Özsoy, iddianamenin kabulü ile birlikte 120 tutuksuz sanık hakkında da tutuklama kararı çıkarılmasını talep etmişti. Ancak iddianameyi inceleyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklama talebini reddetti. Davanın ilk duruşması olarak ise 15-19 Şubat 2015 belirlendi. DAMLA GÜLER İstanbul