GündemTCG Anadolu’ya İspanyol desteği

TCG Anadolu’ya İspanyol desteği

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Yerli uçak gemisi” olarak açıklanan, TCG Anadolu ismi verilen Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) projesinin, yüzde 100 milli imkanlarla gerçekleştirilemeyeceği kaydedildi.

TCG Anadolu’ya İspanyol desteği

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, gemi inşası için yapılan ihaleye üç firmanın katıldığını, Çin ve İspanya işbirliği için iki ayrı teklif verildiğini, üçüncü teklifin ise “yüzde 100 Türk dizaynı” üzerine olduğunu belirterek, “Bütün siyaseti millilik ve yerlilik üzerine kurulu bir dış politika izleyen hükümet ne yapar, ihaleyi kime verir? İspanyollara gitti” diyerek projeyi eleştirdi. Salıcı’ya yanıt veren Başbakan Yardımcısı ve eski Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, şunları kaydetti: “TCG Anadolu çok büyük bir çıkarma gemisi. Üzerinde helikopterler olacak, gerektiğinde F35 uçaklar inip kalkabilecek. Bunun içinden onlarca tank bir harekatta çıkarma yapacak. Böyle bir projenin hayata geçmesi için birisi ‘Ben yüzde yüz yerli yapacağım’ dedi. Ee peki, yerli yapacağının garantisini vermediyse ‘Bu adam ‘yerli’ dedi, onun için biz buna vermek zorundayız’ gibi bir anlayış kabul edilebilir mi? Bu tip projelerde uluslararası tecrübeden faydalanmak hem zaman hem de kaynak ekonomisi açısından önemlidir. Biz de bunu yaptık.”

Haberin Devamı

Juan Carlos benzeri

TCG Anadolu’nun, 2021’de donanmaya teslim edilmesi hedefleniyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile SEDEF Gemi İnşaatı Sanayi A.Ş. arasında imzalanan sözleşme kapsamında süren projede, tasarım desteği İspanyol Navantia firmasından alınacak. Modelin, İspanya’nın ürettiği Juan Carlos gemisinden esinlenmesi bekleniyor.

Aselsan-Havelsan iş ortaklığı tarafından, STAMP VE STOP Silah Sistemleri Savaş Yönetim Sistemi Entegrasyon ve İşletim Yazılımı Genesis-Advent, Radar Elektronik Taarruz ve Karşı Tedbirleri sistemlerini içeren Elektronik Harp Suiti, Kızıl Ötesi İz Takip Sistemi, Elektro Optik Dayrektör, Torpido Karşı Aldatma Sistemi gibi sistemler de milli olarak geliştirilecek. Türkiye’de üretilecek gemi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen Ege, Karadeniz ve Akdeniz Harekat Alanları’nda ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’nda kullanılabilecek. 34 yataklı tam teşekküllü bir hastaneyi de bünyesinde barındıracak olan gemi, insani yardım operasyonlarında görev yapabilecek.