Tarçının faydaları
Tarçın, en sağlıklı baharatların başını çeker ve bir çay kaşığı kadar tüketseniz bile kan şekerinin düzeyini, sindirimi, bağışıklık sistemini ve genel olarak bütün vücut sağlığını korumada oldukça yardımcıdır. Tarçını sık tüketerek diyabet, kanser ve kalp hastalığına karşı riski azaltabilirsiniz.
İşte tarçının faydalarından bazıları;
- Kan şekerini kontrol edebilir ve pıhtılaşmayı önler.
- Mantar enfeksiyonlarına karşı da kullanılmaktadır hatta tırnaktaki mantarı yok edebilir.
- Tarçın; bağışıklık sistemine güç verir, bağışıklık kazandırır.
- Şişkinlik tarzı sindirim problemlerinde ve midedeki rahatsızlıklarda faydalıdır.
- Sık tüketiminde kanseri önleyebilir, özellikle mide ve kolon kanserinde tarçın oldukça yararlıdır.
- Tarçın, kemikleri güçlendirerek kemiklerin gelişiminde yardımcı olur.
- Bakterileri yok etmede yardımcıdır ve kötü kokuyu azaltmaktadır.
- Rahatlatıcı bir etki yarattığı için stresi azaltabilir.
- Hafızayı güçlendirerek unutkanlığı azaltabilir ve Alzheimer hastalığına iyi gelir.
- Konsantrasyon ve dikkat eksikliği problemleri yaşayanlar için oldukça etkilidir.
- Kilo vermeye de yardımcı olabilmektedir.
- Kas ağrılarını yok ederek kasları rahatlatır ve yorgunluğu alır.
- Kolesterolü düşürmede yardımcı olabilmektedir.
- Tarçın, dişte ve diş etlerinde oluşan zarar verici bakterileri yok etmede ve ağız kokusunu gidermede yardımcıdır.
- Boğaz ağrısı, öksürük veya soğuk algınlığı tedavilerinde kullanılabilir.
- Baş ağrısına iyi gelebilir ve ağrıyı önleyebilir.
- Kan akışını hızlandırarak kandaki oksijen miktarını artırır.
- Parkinson hastalığında da kullanılabilmektedir.
- Diyabet hastaları için oldukça yararlı bir baharattır.
- Tarçın cilt sağlığı açısından oldukça etkilidir ve ciltteki döküntülere, tahrişe ve enfeksiyona iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra sivilce ve siyah noktaların yok olmasında da yardımcıdır.
- Tarçın, anne sütünü arttırmaktadır.
Tarçının zararları
Her şeyde olduğu gibi tarçının da aşırı tüketimi sonucunda bazı yan etkiler oluşabilmektedir.
İşte tarçının zararlarından bazıları;
- Aşırı tarçın tüketmek karaciğer yetmezliğine sebep olabilir.
- Cilde uygulandığı takdirde yanma ciltte hissi yaratıp tahriş yapabilir.
- Çok tüketildiği takdirde kalp atışında artışa neden olabilir.
- Su içmeden direkt olarak tarçın tozu yutmak oldukça tehlikelidir ve ciddi bir boğulmaya sebep olabilir.
- Aşırı miktarda tarçın tüketimi mideye hasar verebilmektedir.
- Ağızda yanma hissine ve ağız ülserine sebep olabilmektedir.
- Tarçın tüketimini dikkatsiz bir şekilde artırmak böbrekleri kötü etkileyebilir.
- Tarçının fazla tüketimi rahim kasılmalarına sebep olabilir ve bu yüzden hamile kadınlara tarçın önerilmemektedir.