GündemTallinn hangi ülkenin başkentidir? Tallinn şehri hakkında merak edilenler

Tallinn hangi ülkenin başkentidir? Tallinn şehri hakkında merak edilenler

08.04.2019 - 09:50 | Son Güncellenme:

Tallinn, Baltık denizi kıyısında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 km güneyinde yer alan bir şehirdir. Tallinn isminin kökeni ise Danimarkalılar'ın kenti ve çifçi kenti olarak bilinmektedir. Tallinn ismi ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından resmi olarak kabul edilmiştir. Peki Tallinn kenti hangi ülkenin başkentidir?

Tallinn hangi ülkenin başkentidir Tallinn şehri hakkında merak edilenler

Kendine has mimarisi renkli sokakları ile Tallinn Avrupa'nın en önemli başkentleri arasında yer almaktadır. Baltık denizi kıyısında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 km güneyinde yer alan Tallinn kenti Estonya'nın başkenti olarak bilinmektedir. Tallinn kenti tarihi yerler bakımından üç bölüme ayrılır.

Haberin Devamı

CEVAP: ESTONYA

Tarihi

Tallinn'in tarihi yerleri üç bölüme ayrılır:

"Katedral Tepesi", Tallinn tarihinde merkezi otoritenin kurulduğu ilk yerdir. Önceleri piskopusun yönetiminde kalan Tallinn, daha sonraları soylular tarafından yönetilmeye başlamıştır. Günümüzde ise Estonya meclisi burada yer alır.

"Eski Kasaba", eskiden sıradan Estonyalılar'ın yaşadığı bölümdür. 19. yüzyıla kadar Katedral Tepesi'nden bağımsız yönetiliyordu.

"Kırsal alan", Eski Kasaba'nın güneyinde yer alan ve çiftçilerin yaşadığı bölümdür.
Tallinn'in tarihi sayısız işgaller ve saldırılarla doludur. En son II. Dünya Savaşı sırasında ağır bombardıman altında kalan kentin tarihi bölümü ayakta durmayı başarmıştır. Tallinn 1997'de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

Haberin Devamı

15. yüzyılda inşa edilen 159 metre yüksekliğindeki gotik mimarisiyle Aziz Olaf Kilisesi, Avrupa'daki uzun yapıydı. Yangınlar yüzünden, kilisenin tekrar restore edilmiş olmasına karşın, yapının bugünkü boyu 123 metreye inmiştir.