GündemTahsin Şahinkaya vefat etti

Tahsin Şahinkaya vefat etti

09.07.2015 - 12:28 | Son Güncellenme:

12 Eylül Davası'nda Kenan Evren ile birlikte yargılanan Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, İstanbul'da öldü. Şahinkaya, 12 Eylül döneminin hayatta olan son ismiydi.Ceza hukukçusu olan Prof. Dr. Ersan Şen, son sanık Tahsin Şahinkaya'nın da ölmesiyle 12 Eylül davasının düştüğünü söyledi.

Tahsin Şahinkaya vefat etti

12 Eylül askeri darbesinin hayatta kalan 5 üyeli Milli Güvenlik Konseyi'nin tek üyesi olan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın vefatı ile darbe davası da Yargıtay aşamasında karara bağlanamadan düşecek. Şahinkaya, darbe suçundan aldığı hapis cezası onaylanmadığı için orgenerallere uygulanan askeri törenle toprağa verilecek.

Haberin Devamı

5 İMZALI MUHTIRA

Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e bir mektup gönderdi. Mektupta Evren'in yanısıra Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı'nın da imzası vardı. Bu 5 imzadan biri Şahinkaya'ya aitti. 5 imzalı mektup, aslında iktidar ve siyaset kurumuna yönelik bir muhtıraydı. Korütürk, mektubu 2 Ocak 1980'de hükümet ve siyasi partilere gönderdi. Muhtıra aslında ufukta görünmeye başlayan askeri darbenin ilk işaret fişeği idi.

BEŞİ BİR YERDE

TSK, 12 Eylül 1980'de emir komuta zinciri içinde yönetime el koydu. Darbeyle birlikte Meclis ve hükümet feshedildi. Evren'in liderliğinde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun'dan oluşan Milli Güvenlik Konseyi (MGK) kuruldu. Bu kadro, siyasi mizah literatüründe "beşi bir yerde" olarak adlandırılacaktı. Yasama ve yürütme görev ve yetkisini, bu kadro cebir ile devraldı. Evren, aynı zamanda Devlet Başkanı oldu. Türkiye genelinde sıkıyönetim ilan edildi. 20 eylül'de Deniz Kuvvetleri eski komutanı Oramiral Bülent Ulusu başkanlığında darbe hükümeti kuruldu.

Haberin Devamı

1983 yılında genel seçim yapılarak tekrar demokratik hayata geçildi. Şahinkaya, darbe döneminin ardından 6 Aralık 1983'te emekliye ayrıldı. Fenerbahçe Orduevi'nde tahsis edilen lojmanda ikamet etmeye başladı. Bir anlamda darbenin ardından kenara çekilerek, sade bir hayat sürmeye başladı. Anayasanın 15 maddesi nedeniyle darbe suçu nedeniyle yargılamadan muaftı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanmasını engelleyen anayasanın geçici 15. maddesinin 2010 yılındaki anayasa değişikliği referandumu ile kaldırılması sonucu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açıldı. Milli Güvenlik Konseyi'nin diğer üç üyesi daha önce vefat etmişti.

650 BİN GÖZALTI
Türkiye’yi tamamen değiştiren darbe sonrasında 650 bin kişi gözaltına alındı, 1,683 bin kişi fişlendi, 50 kişi idam edildi, 171 kişinin ‘işkenceden öldüğü’ belgelendi...

Haberin Devamı

ŞAHİNKAYA KİMDİR?

Ali Tahsin Şahinkaya, 1925 Merzifon doğumludur. Tahsin Şahinkaya 1943'da Harp Okulu'nu bitirdi. 1957'de Harp Akademisi'ni bitirdi.

Tahsin Şahinkaya, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra 1965-1969 yılları arasında Tuğgeneral, 1969-1973 yılları arasında Tümgeneral, 1973-1977 yılları arasında Korgeneral, 1977-1983 yılları arasında Orgeneral rütbesiyle hizmet gördü.

Tahsin Şahinkaya, 12 Eylül 1980'de içinde bulunduğu cuntanın gerçekleştirdiği darbeden sonra, aynı zamanda Milli Güvenlik Konseyi Üyeliği görevini de yürüttü. 6 Aralık 1983 tarihinde kendi isteği ile emekli oldu. Tahsin Şahinkaya evli ve 2 çocuk babasıdır.

Tahsin Şahinkaya'nın yargılanması

12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanmasını engelleyen anayasanın geçici 15. maddesinin 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu ile kaldırılması sonucu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya‘ya dava açıldı.

Haberin Devamı

Anayasal düzeni ortadan kaldırmakla suçlanan Tahsin Şahinkaya hakkında müebbet hapis cezası verildi.