10.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mert İnan
12 Eylül darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya (90), tedavi gördüğü Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’nde yaşlılığa bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle dün hayatını kaybetti. 12 Eylül davasının hayatta kalan tek sanığı olan Şahinkaya’nın ölümüyle Yargıtay aşamasındaki dava dosyası kapanırken, sosyal medyada bir araya gelen binlerce kişi ise “Kötü Bilirdik” başlığı altında Şahinkaya’ya ağır ifadeler içeren mesajlar paylaştı. Bir dönem adı F-16 yolsuzluğu iddialarıyla da anılan Şahinkaya, Time dergisi tarafından dünyanın en varlıklı 50 generali arasında gösteriliyordu.
Bir süredir Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde tedavi gören Şahinkaya, geçtiğimiz Cumartesi günü yoğun bakım servisine alındı. Akşam saatlerinde bitkisel hayata giren Şahinkaya, dün saat 11.50 sıralarında yaşlılığa bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
Rüşvet iddiaları
Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, 12 Eylül darbesinin kilit isimleri arasında yer alıyordu. 1925 yılında Amasya’da dünyaya gelen Şahinkaya, 1943’de Harp Okulu’nu, 1957’de ise Harp Akademisi’ni bitirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra 1965-1969 yıllarında Tuğgeneral, 1969-1973 Tümgeneral, 1973-1977’de Korgeneral ve 1977-1984 arasında da Orgeneral rütbesiyle görev yaptı. 12 Eylül darbesi sırasında Hava Kuvvetleri Komutanı olan Şahinkaya aynı zamanda Milli Güvenlik Konseyi üyeliği görevini yürüttü. 6 Aralık 1983’de kendi isteği ile emekliye ayrılan Şahinkaya, Time dergisi tarafndan dünyanın en zengin 50 generali arasında gösteriliyordu.
Şahinkaya’nın 12 Eylül darbesindeki rolü kadar mal varlığı da sürekli olarak tartışma konusu olmuş ve birtakım iddiaları gündeme getirmişti. Öyle ki Şahinkaya’nın mal varlığının 20 milyar dolar olduğu, bu servetin ise 1980’den sonra alımına başlanan F-16 uçaklarından elde edildiği iddia edilmişti. Şahinkaya, hayatta olduğu süre içinde kendisine yöneltilen rüşvet iddialarını tümüyle reddetmiş ve hakkında karalama kampanyası yürü-tüldüğünü dile getirmişti. 1986 yılında F-16 uçaklarının üreticisi Lockheed Martin firması tarafından uçak alımları sırasında aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelerde rüşvet dağıtıldığı gündeme taşınmış ancak rüşvet verilen isimler deşifre edilmemişti. ABD’li şirketin “Rüşvet dağıttık” açıklamaları nedeniyle Şahinkaya, töhmet altında yaşamak zorunda kalmıştı.
Cenaze töreni yarın
Şahinkaya’nın hayatındaki en büyük dönüm noktalarından birini de 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği referandumu oldu. Referandum sonrası 12 Eylül darbesinin sorumlularının yargılanmasını engelleyen Anayasa’nın geçici 15. maddesi kaldırılırken, Şahinkaya ile Kenan Evren hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmak” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açıldı.
Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Haziran 2014’te verdiği karar ile Kenan Evren ile 12 Eylül davası kapsamında yargılanan Şahinkaya hakkında ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM’yi ıskat ve cebren men suçunu işledikleri’ gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Ancak daha sonra sanıklar hakkında, zincirleme suç maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar veren mahkeme heyeti, takdiri indirimle bu cezayı müebbet hapse çevirdi. 12 Eylül davasının hayatta kalan son sanığı Şahinkaya’nın ölümüyle Yargıtay aşamasındaki 12 Eylül davası da düşmüş oldu. Evli ve iki çocuk babası olan Şahinkaya’nın cenaze törenin ise yarın Selimiye Cami’nde öğle vakti kılınacak namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Şahinkaya için ayrıca 1. Ordu Komutanlığı’nda askeri tören düzenlenecek.
MASAK raporunda sadece 5 daire
Tahsin Şahinkaya ve ailesinin mal varlığına değinen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporu 2012 yılında gündeme gelirken tartışmalara neden olmuştu. MASAK raporunda Şahinkaya’nın İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Özdere köyünde 5 dairesi bulunduğu ifade edilmişti.