19.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara - Akarca, 2022 yılı değerlendirme toplantısında, Yargıtay kararlarını istisnasız şekilde toplumun erişimine açtıklarına işaret ederken, ancak yol göstericilik özelliği olmayan bazı kararların herhangi bir filtre olmadan internet sitesinde olmasının, emsal karar arayanların işlerini zorlaştırdığı için “yapay zeka” uygulamasına geçeceklerini kaydetti.
‘AYM’yi de bağlar’
Akarca, AYM’nin FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle ilgili verdiği kararlara yönelik “yargasal aktivzim ve gayretkeşlik yapma” eleştirisinde bulunarak şunları söyledi: “Kuşkusuz yasa ve anayasa AYM’yi de bağlar. Ama zaman zaman bunu aşma eğilimi olduğunu görüyoruz. ‘Her konuyu incelerim, bütün maddi delilleri denetlerim, tüm delillere bakarım’ şeklinde bir anlayış doğru değil. Bu, AYM’nin iş yükünün daha da artmasına, işin içinden çıkılmaz hale gelmesine, kesinleşmiş kararlarda hukuk güvenliğinin otoritesinin zedelenmesine de yol açar. Yasal ve anayasal sınırlar içerisinde hareket edilirse daha doğru bir iş yapılmış olur. Yargıtay’ın yetkisinde olan bir konunun da aşırı bir yorumla, o mekanizmanın işletilmeyecek hale gelmesi doğru olmaz.”
‘Yetki aşımı’
AYM kararlarının da Anayasaya ve yasaya uygun olması gerektiğine dikkat çeken Akarca, “Eğer yetki aşımında bulunur da süper temyiz mahkeme niteliğine kavuşursa bu bütün toplumda kargaşaya neden olabilir. AYM’nin çoğu kararlarında buna özen gösterdiğini biliyoruz. Ama bazı kararlarda gerçekten de Yargıtay ve Danıştay tarafından eleştirilebilmektedir. Umarım ki bu sıkıntı büyümesin. Eğer deliller hukuka uygun toplanmışsa, kanun maddeleri doğru uygulanmışsa, yasa yolunda istinaf da temyizde bunlar denetlenmişse AYM’nin bu alana girmemesi gerekir. Alana girdiği vakit bu sorunlar daha da artabilir” dedi.