Gündem‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

29.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yıllarca Gazi Mahallesi olaylarıyla gündeme gelen Sultangazi, şimdilerde önemli projelerle konuşuluyor. Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “600 yataklı hastanemiz hizmete girdiğinde ilçemizin değeri daha da artacak” dedi

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

29 Mart 2009 yılında Sultangazi Belediye Başkanı seçilen Cahit Altunay, geçen 9 yılda ilçede gerçekleştirdikleri proje ve hizmetleri anlattı. Sağlık, eğitim, yol ve sosyal aktivite hizmetleriyle ilçeyi adeta taçlandırdıklarını belirten Başkan Altunay, Milliyet’in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

- 9 yılda gerçekleştirdiğiniz yatırımlar arasında en çok içinize sinen projeniz hangisi oldu?

En çok göz dolduran ve beğendiğim proje kent ormanları diyebilirim. Maliyet olarak yaptıklarımızın çok altında ama verim vatandaş memnuniyeti olarak ilk sırada. Bu ormanlar daha önce de vardı ama girilemiyordu biz gerekli tüm çalışmaları yaptık ve vatandaşın hizmetine sunduk. Burada önemli bir özellik daha var. İstanbul’daki diğer tüm yaşam merkezlerinin bu tür kent ormanının, piknik alanlarının en fonksiyonel olanının bizde olduğunu iddia ediyorum. İçinde engelli vatandaşların eğlenebileceği vakit geçirebileceği her şey mevcut. At kulübünden amfi tiyatroya engelli parklarından izcilik kamplarına ve hobi bahçeleri olmak üzere bir sürü alan yaptık. Gençlerimiz ücret ödemeden bu ormanlara gelip basketbol, futbol, voleybol ve tenis gibi çeşitli spor dallarını yapabiliyorlar.

Haberin Devamı

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

- Sultangazi’nin olaylı ilçe imajını hafızalardan silmek için neler yaptınız?

Eskiden bu ilçe olaylar şehri diye anılırken şuanda projeler şehri olarak biliniyor. O imajı yeniledik. Şimdi vatandaş en büyük belediye binasının olduğu, en büyük meydanın bulunduğu, içerisine bölgenin en büyük hastanesinin taşındığı ve yılda 2.5 milyon kişinin ziyaret ettiği kent ormanının olduğu Sultangazi’yi konuşuyor.

- Kapalı pazar konseptinin avantajları neler?

2019 yılının sonuna kadar bu ilçede açık sokak pazarları kalmayacak. Bu pazarları kapalı pazar konseptiyle her mahalleye yapıyoruz. Pazar yerlerinin altına yaptığımız otoparklarla vatandaşlarımız pazardan ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra aracına binerek rahatlıkla evine gidebilecek.

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

- İlçede gençlere yönelik gerçekleştirilen faaliyetler nelerdir?

Gençlerimize yönelik spor ve gençlik merkezleri inşa ediyoruz. Şuanda yapımı devam eden 2 gençlik merkezimizi 3-4 ay içinde bitirmeyi planlıyoruz. İlçemizde 3 adet havuzumuz var. Profesyonel hocaların eğitim verdiği mobil havuzlarla gençlerimiz yüzmeyi öğreniyor. Bu mobil havuzlar yaz tatili sürecinde çocuklardan yoğun ilgi görüyor. Kışın ise mobil buz pistleri kuruyoruz. Gençlerimiz bu pistlerde buz pateni yapmanın keyfini çıkartıyorlar.

Haberin Devamı

- Sultangazi’de gerçekleştirilen metro çalışmaları ne aşamada?

Sultangazi de ulaşım sorununu en minimize hale getiriyoruz. Vatandaşımız bu ilçede rahatlıkla aracıyla dolaşabilecek. İlçemizden geçecek olan metro hattı da Eminönü, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Arnavutköy ve yeni yapılan havaalanına kadar gidecek.

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

Bölgeye hizmet edecek

- Yapım aşaması süren Sultangazi Devlet Hastanesi ne zaman hizmete girecek?

İlçede bizim geldiğimizde 12 aile sağlığı merkezi vardı. Bugün bu sayıyı 29 çıkardık. Bu da yetmedi eski Lütfiye Nuri Burat Hastanesi yıkılarak 5 katı büyüklüğünde yeniden bir ilçe sağlık merkezi yapıldı. Diş hastanemizi de sadece Sultangazi ilçesine göre değil bölgeye hizmet edecek şekilde kurduk. Temmuz veya ağustos ayında hizmete açılması planlanan 600 yataklı Sultangazi Devlet Hastanesi’nde 30 ameliyathane, 178 yoğun bakım ünitesi olacak. Hastanenin altında 1500 araçlık bır otopark mevcut. Biz şuanda belediye olarak hastanenin yanına 52 bin metrekare kapalı alana sahip hem diş hekimliği hem de sağlık meslek yüksek okulu kuruyoruz. İnşallah hastane açılışından bir iki ay sonra buraları da hizmete açacağız. Bu iki üniversitenin dışında belediye olarak sosyal birimler meslek yüksek okulunuda açıyoruz. Belediye olarak bu masrafları yaparak hastaneye ciddi bir destek sağlıyoruz. Öte yandan Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılacak yenileme çalışmaları nedeniyle hastane, yapımı devam eden Sultangazi Devlet Hastanesi’ne taşınacak. Haseki’nin kültürü de burada yaşayacak.

Haberin Devamı

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

- Eğitim hizmetlerinde sınır tanımıyorsunuz. İlçede eğitim için ne gibi çalışmalar yaptınız?

Sultangazi’yi öğrenci ilçesi haline getireceğiz. Kendi öz kaynaklarımızla 3 üniversitenin inşaatına başladık. Bir de Bezmi Alem Üniversitesi var. Onu da alabilirsek ilçemizi üniversitelerle taçlandırmış olacağız. 9 sene önce bu ilçede sadece 5 adet lise varken bugün 25 ile 30 lise olmuş. Hiç imam hatip yokken ortaokul ve lise olmak üzere 12 imam hatip okulu yapıldı. Eğitime verdiğimiz destek tam gaz devam edecek.

Haberin Devamı

2.5 milyon ziyaretçi

- İlçeye değer katacak büyük bir projeniz daha var. Bu projeden biraz bahseder misiniz?

23 km kareyi kapsayan bir projeden bahsedeceğim. Yaptığımız kent ormanı 1.6 km kare olmasına rağmen yılda 2.5 milyon kişi ziyaret ediyor. Şuan bahsettiğim proje mevcut kent ormanının 20 katı büyüklüğünde. 3 km2 hayvanat bahçesi projemiz var. Vatandaşlarımızın safari yapacağı alanda hayvanlar özgür insanlar kafeste olacak. 23 km metrekare bu alanı İstanbul’a gelen bir misafirin uğramadan geçmeyeceğini düşünüyorum. Bu bahsettiğim proje belki zaman alabilir ama yapıldığında dünyada tek olacağından şüpheniz olmasın.

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

Dijital kütüphane erişimi kolaylaştırdı

Teknolojinin yaygınlaştığı günümüzde, unutulmaya yüz tutan kütüphanelere Sultangazi’de dijital kütüphanelerle yeniden hayat veriliyor. Bu kapsamda içerisindeki 17 bin kitapla Sultangazi’de dijital kütüphane hizmete açıldı. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi’nde kurulan e-kütüphanenin kapsamı genişletilerek Prof. Dr. Necmettin Erbakan Bilim ve Kültür Merkezi ile Sultançiftliği ve İsmetpaşa Mahalle Hizmet Tesisleri de hizmet vermeye başladı. Sultangazi Belediyesi, teknolojinin hayatın her alanına girmesiyle öğrencilerin bilgilere daha kolay ulaşması için kitapları da elektronik ortama taşıdı. Teknolojiyle iç içe bir kütüphane kurarak öğrencilerin dijital ortamda ve yeniden kitap karıştırarak bilgi edinmesine katkı sağlanmasının amaçlandığı projeyle öğrencilere daha ulaşılabilir bir hizmet veriliyor. Öğrenciler ise bilgisayar ve internete kolayca ulaşıp ödevlerini daha kolay ve hızlı halledebildikleri için dijital kütüphaneden oldukça memnun olduklarını dile getirdi.

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

Çocukları bilimle buluşturan atölyeler

Sultangazi Belediyesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Bilim ve Kültür Merkezi, çocukları bilimle buluşturmayı amaçlıyor. Bilim Merkezi çocukların ilgi alanlarına göre farklı bilim atölyelerinde ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerini sağlıyor. Bilim Merkezi’nde öğrenme şevkini, keşfetmenin mutluluğunu ve deney yapmanın heyecanını yaşatabilmek amacıyla aktif eğitim programları yer alıyor. Sultangazi Belediyesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Bilim ve Kültür Merkezi’nde yer alan atölyeler arasında Fen Bilimleri Laboratuarı, Kimya - Biyoloji Laboratuarı, Robotik ve Kodlama Atölyesi, Akıl ve Zekâ Oyunları, Astronomi Matematik Atölyesi bulunuyor. Bu atölyelerin yanı sıra sinema gösterimleri ve söyleşi, kitap ve film eleştirisi etkinlikleri, spor aktiviteleri, kültürel gezi programları da yer alıyor. Merkezde ayrıca yetişkin ve çocuklara hitap eden geniş içeriğe sahip kütüphane de bulunuyor.

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

Toz ve gürültü kirliliğine son!

Türkiye’nin en büyük ulaşım projeleri arasında yer alan ‘Kuzey Marmara Otoyolu’nun Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yolu yer altına alınacak. Bu yol Cebeci Halk Ekmek Fabrikası’nın yanından yüzeye çıkacak. Böylece Kuzey Marmara Otoyolu 3. havaalanına uzamış olacak. Bu yol aynı zamanda taş ocakları ile yerleşim birimleri arasında da sınır oluşturacak. Kamyonlar artık kuşaklama yol güzergâhını kullanamayacak.

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

Çınarların huzur mekanı yükseliyor

Cumhuriyet Mahallesi’nde mülkiyeti Sultangazi Belediyesi’ne ait olan 2 bin 840 metrekare arsa üzerine Sultangazi Yaşlı Bakım Merkezi inşa ediliyor. 7 bin 288 metrekare inşaat alanına sahip olacak şekilde projelendirilen Yaşlı Bakım Merkezi Sultangazi Belediyesi öz kaynaklarıyla inşa ediliyor. Yaşlı bakım merkezinde konaklama ve bakım ünitelerinin yanı sıra sanat atölyeleri ve sosyal faaliyet alanları da yer alacak.

‘Sultangazi’nin imajı da çehresi de değişti’

Gençlerin buluşma noktası

Sultangazi Belediyesi gençlerin eğitsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle yaşam kalitesini artırmayı, topluma aktif bireyler olarak katılmalarını sağlamak amacıyla gençlik merkezlerini hayata geçiriyor. Bu amaçla Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla Sultangazi’de iki ayrı Gençlik Merkezi’nin yapımına başlandı. İsmetpaşa Mahallesi’nde yapımına başlanan gençlik merkezi bitme aşamasına geldi. Sultançiftliği Mahallesi’nde başlayan gençlik ve sanat merkezinin yapımı ise tüm hızıyla devam ediyor.

Trafik sorununa neşter vuruluyor

TEM ile ilçe bağlantı güzergâhı arasında yer alan Metris-Sultangazi girişinde yaşanan trafik sorununa neşter vuruluyor. Söz konusu bölgeyi içine alan güzergâhlar üzerinde yapılan çalışmalar ile bölge yeniden şekillendiriliyor. Sultangazi ilçesine giriş trafiği yan yol ve köprü vasıtasıyla yeniden düzenleniyor. Bu çalışma ile TEM’den Sultangazi ve Gaziosmanpaşa’ya giriş trafiğinin rahatlatılması amaçlanıyor.