GündemStephen Hawking kimdir? Stephen Hawking'in hastalığı...

Stephen Hawking kimdir? Stephen Hawking'in hastalığı...

15.03.2018 - 11:47 | Son Güncellenme:

Stephen Hawking kimdir? Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü fizikçi Stephen Hawking, astronomi alanında da çalışmalarda bulunmuştur. Peki Stephen Hawking'in hastalığı neydi? İşte ayrıntılar...

Stephen Hawking kimdir Stephen Hawkingin hastalığı...

İngiliz bilim insanı Stephen Hawking'in hayatı filmlere konu oluyordu. Her Şeyin Teorisi adlı filmde Stephen Hawking'in yaşamı anlatıldı. Her Şeyin Teorisi adlı film Türkiye'de 25 Şubat 2015'te vizyona girdi.

Haberin Devamı

STEPHEN HAWKİNG KİMDİR?

Hawking 8 Ocak 1942 yılında İngiltere’de dünya ya gelmiştir. 8 yaşında St. Albans okuluna başladı. Mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi Koleji’nde eğitim hayatına devam etti. Hawking’in asıl ilgi alanı matematik olmasına rağmen Oxford’da Fizik eğitimi almıştır çünkü o dönemde okulda matematik eğitimi yoktu. Doğa bilimlerinde birinci sınıf ödül madalyasına layık görüldü. . Daha sonra Cambridge de eğitim hayatına kozmoloji üzerine çalışmalar yaparak devam etti. 1973 Yılında Gök Bilim Enstitüsü’nden ayrılarak Matematik Enstitüsüne devam etti. 1979’dan sonra Lucasian matematik profesörü oldu, aynı profesörlük Isaac Newton’a da verilmişti.

Hawking astronomi üzerine çok önemli çalışmalar yaptı. Evrenin temel prensipleri üzerine araştırmalar yatı. Uzay ve zamanı kapsayan genel görelik kuramının Big Bang ile başlayıp Kara Delik ile sonlandığını kanıtladı. Bu çalışma dönemim en önemli buluşlarından biriydi. Hawking bu çalışmayla birlikte kara deliklerin tamamen kara olmadıklarını radyasyon yayarak buharlaşıp görünmez olduklarını kanıtlamış oldu. Kanıtladığı bir diğer sonuç da evrenin bir sonu olduğudur.

Haberin Devamı

STEPHEN HAWKİNG'İN HASTALIĞI

Stephen Hawking 21 yaşındayken tedavisi bulunmayan ALS hastalığına yakalandı. Doktorlar sadece 2 sene yaşayabileceğini söylemesine rağmen o ölüme meydan okumuştur. Bu hastalık Hawking’i genç yaşta tekerlekli sandalyeye mahkûm bıraktı. Zamanla ilerleyen hastalığı bilim adamının konuşmasına da engel oldu. Günümüzde sesini kullanamayan Hawking kendisi için özel tasarlanmış tekerlekli sandalyesinin yazıları sese dönüştürebilmesi özelliğini kullanarak iletişim kurmaktadır.

ALS NEDİR?

ALS, sürekli ilerleyici nörolojik bir hastalıktır. ALS hastalığı, beyin ve omurilikteki motor sinir hücrelerinin ilerleyici dejenerasyonu olarak tanımlanır. Motor nöronların, kaslara uyarılar gönderemediği zaman kaslarda güçsüzlük başlıyor. Genellikle bir sendrom olarak adlandırılan ALS hastalığı, değişik görünümler sergileyebiliyor.

ALS BELİRTİLERİ

ALS ilerledikçe aşağıdaki semptomlar daha belirgin hale gelir;

Haberin Devamı

Özellikle el ve ayaklarda kas seyirmesi ve kramp,
Kol ve bacak kullanımında aksama,
Halsizlik ve zayıflık,
Kilo kaybı.

ALS hastalığı ilerlediğinde ise şu belirtiler görülür:

Nefes darlığı,
Nefes alma ve yutma güçlüğü.

ALS ne zaman ortaya çıkar?

Her yıl dünyada ortalama 100 binde bir veya iki kişiye ALS tanısı koyuluyor. Erkekler, kadınlara göre daha fazla etkileniyor. Genellikle 50'li yaşlarda tanısı koyulan bu hastalık, genç yetişkinleri de etkileyebiliyor ancak 30 yaşından önce nadiren görülüyor.

Yazarlar