GündemSrebrenitsa kurbanları törenle anıldı: Özel’den ‘Türkiye’nin mesajı’ hassasiyeti

Srebrenitsa kurbanları törenle anıldı: Özel’den ‘Türkiye’nin mesajı’ hassasiyeti

12.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995’te Sırp birliklerince yapılan ve 8 binden fazla Boşnak sivilin acımasızca katledildiği soykırımın 29’uncu yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Srebrenitsa kurbanları törenle anıldı: Özel’den ‘Türkiye’nin mesajı’ hassasiyeti

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi kabul edilen ve Sırp güçleri tarafından en az 8 bin 372 Boşnak sivilin acımasızca katledildiği soykırımda kimlik tespiti yapılan 14 kurban için Potoçari Anıt Mezarlığı’nda tören düzenlendi.

Haberin Devamı

Törene, Bosna Hersek devlet yetkililerinin yanı sıra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, MHP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Topsakal, BBP Genel Başkan Yardımcısı Emin Serin, AK Parti MKYK Üyesi Türk İslam Karakoç, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de katıldı. Törenin ardından 14 kurbanın cenazesi, Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi. Törende duygusal anlar yaşandı; hem aileler hem de defin işlemine katılanlar gözyaşlarını tutamadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anma törenine bir video mesaj gönderdi. Erdoğan, “Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in ‘Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’ sözündeki hikmeti ve acı gerçeği aklımızdan çıkarmıyor. Benzer bir mezalimin dünyanın hiçbir yerinde tekrar yaşanmaması için Srebrenitsa’yı unutmayacağız ve unutturmayacağız” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajı yayınlandığı sırada video kesildi. CHP lideri Özel, törenin ardından yaptığı açıklamada konuya ilişkin “Sayın Erdoğan’ın bir video mesajı, her yıl olduğu gibi Türkiye adına yayınlatıldı. Tam Filistin noktasında bir çağrı yaptığı sırada yayın kesildi. Bir sonraki konuşmacıya geçildi. Tepkimizi dile getirmelerini, Türkiye’nin mesajının yarıda kesilmesinin doğru olmadığını söyledim. Çünkü hepimiz adına yayınlanan bir mesajdır. Bize tatmin edici şekilde şu bilgiyi verdiler. Sadece 1 dakikası kalmıştı. Bir kablo temassızlığı yüzünden kesildi. İletişim Başkanlığı’ndan yetkililerin de doğrulaması üzerine açıklamadan tatmin olduğumuzu söyledik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Dünya üzerine düşeni yapmadı’

CHP lideri Özel, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’in kabrinin de bulunduğu Kovaçi Şehitliği’ne ziyarette bulundu. Bosna Hersek’te 1995’te acılar yaşandığını belirten Özel, bu dönemde dünya ve Avrupa kamuoyunun üzerine düşeni yapmadığını söyledi.