GündemSosyal Bilimler adayları üzmedi

Sosyal Bilimler adayları üzmedi

19.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite adaylarının yarıştığı LYS’lerin ilki LYS-4 Sosyal Bilimler oturumuyla başladı. Genel olarak kolay sorulardan oluşan LYS-4’te mantık soruları adayları biraz zorladı. Sınavla ilgili hatalı soru iddiası bulunmuyor. LYS bugün, 863 bin adayın katıldığı Matematik oturumuyla devam ediyor

Sosyal Bilimler adayları üzmedi

Üniversiteye girişte ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), dün gerçekleştirilen Sosyal Bilimler (LYS-4) oturumuyla başladı. Toplam 1 milyon 73 bin 18 adayın başvurduğu LYS’lerin ilki olan LYS-4’e, 517 bin 12 adayın katılması bekleniyordu. 81 il merkezi ile Lefkoşa’da gerçekleştirilen sınav saat 10.00’da başladı, tek oturumda 135 dakika sürdü. Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinin yer aldığı sınavda, Tarih testinde 44, Coğrafya-2’de 14, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde 32 soru yer aldı.

Beş oturumda gerçekleştirilen LYS’ler kapsamında bugün 863 bin 176 adayın başvurduğu LYS-1 Matematik sınavı düzenleniyor. 25 ve 26 Haziran tarihlerinde yapılacak LYS-2 Fen Bilimleri, LYS-5 Yabancı Dil ve LYS-3 Edebiyat-Coğrafya oturumlarıyla LYS maratonu sona erecek.

Genel olarak kolay sorulardan oluşan Sosyal Bilimler sınavı adayları üzmedi. Sorular, müfredata uygundu, sınava iyi hazırlanan ve dikkatli olan adayların yapabileceği nitelikteydi. Sınava dair uzmanlardan ve öğrencilerden gelen yorumlar şöyle:

‘Sürpriz yok’
Bilfen Liseleri Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Aslıhan Sezen: Sınava giren öğrencilerimizin görüşleri doğrultusunda sınavın sürpriz içermediği tüm tarih müfredatlarını kapsadığı görülüyor. Sosyal Bilimler testinde Tarih sorularının, 9 ve 10. sınıf Tarih, 11. sınıf TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi, 11. sınıf S. Tarih müfredatlarını kapsadığı söylendi. Sorular bilgi düzeyini yoklamaya yönelik hazırlanmış. Detay bilgi içeren soru sayısı az olmasına rağmen bilgiyi ölçücü nitelikteydi. İyi çalışan ve soru kökünü dikkatli okuyanların yapabileceği nitelikte sorulardı.

Coğrafya testinde 9 ve 10. sınıftan 5 soru, 11 ve 12. sınıftan 9 soru geldi. 3 soru doğrudan bilgi gerektiren, diğerleri ise bilginin yorumlanmasıyla ilgili sorulardı. Sınavdaki sorular, net ve anlaşılır bir şekilde hazırlanmış.

Sosyoloji, Psikoloji ve Mantık soruları müfredatlar doğrultusunda bilgi, kavram ve paragraf soruları olarak hazırlanmış. Mantık sorularından bazıları öğrencileri zorladı. Mantık’ta işlem yapabilme, bilgiyi kullanabilme tarzında sorular yer aldı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, YGS’de sorulan sorulara oranla daha kolay bir sınavdı. Genel olarak okuduğunu anlamaya yönelik paragraf ve bilgi sorularına yer verilmiş, dikkatli okuyan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği nitelikte sorulardı.

‘Tarihte 3 soru seçici’

Fem Yayınları Sosyal Bilimler Zümresi: 2016 LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı öğrencileri zorlamadı. Sınavda bilgiye dayalı soruların yanında öğrencilerin yorum kabiliyetini ölçen sorular da vardı.

LYS mantığı gereği bilgi içerikli ve müfredat kapsamında hazırlanan sorulardan 3 tanesi seçiciydi.

Coğrafya soruları konu hâkimiyeti olan öğrencilerin ful çıkarabileceği kolaylıkta sorulardan oluşmuş, 1-2 tane seçici soru vardı. Sorularda çevre-doğa-insan teması ön plana çıkmış. Müfredat olarak 11. ve 12. sınıf ağırlıklıydı. Felsefe Grubu sorularının içinde sosyal medyaya etkileşimli, güncel sorular da vardı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde ise YGS’de oldukça zorlanan öğrenciler için LYS soruları kolay geldi.

‘Önceki yıllarla uyumluydu’

Nesibe Aydın Okulları Zümre Başkanları: Tarih sorularının 9, 10, 11 ve 12. sınıfların müfredatına uygun olarak eşit bir şekilde dağıtıldığı görülüyor. Konu dağılımı bakımından önceki yıllarla uyumlu bir sınavdı. Sorular genelde bilgiye dayalı hazırlanmış.

Coğrafya: Müfredat dışı soru bulunmamakta. Sınavın zorluk derecesinin geçen yıla göre daha düşük olduğu gözlenmekte. Öğrenciler soruları rahat çözdüklerini, çeldirici soruların olmadığını belirttiler. Temel bilgiler kullanılarak yapılabilecek bir sınavdı.

Felsefe Grubu: Bu yıl çıkan sorularda müfredat dışı soru bulunmuyor. Psikoloji sorularının daha çok bilgi ağırlıklı olduğu, Sosyoloji sorularının kavram bilgisinin yorumlanmasını gerektirdiği; öğrencilerin en çok zorlandığı Mantık sorularının ise bilgi ağırlıklı sorulardan oluştuğu anlaşılıyor. Geçmiş yıllarla benzerdi. Öğrenciler, mantık soruları dışında zorlanmadılar.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Sorular, 2015 LYS ve 2016 YGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularına göre kolaydı. Sorulardan ikisinin doğrudan bilgi gerektiren; diğer 6 sorunun ise anlam-yorum- paragraf sorusu biçiminde olduğu gözlenmiştir. Bilgi gerektiren soruların biri İslam mezheplerinden; diğeri ise Hindistan dinlerinden gelmiş. Dini konularda bilgili ve duyarlı öğrencilerin kolay bulduğu bir sınav olmuştur.

Haberin Devamı

Sosyal Bilimler adayları üzmedi

Mantık zorladı

‘Çalışanlar kolay yapardı’

İlke Soylu: Fen öğrencisiyim, kendimi denemek için sınava girdim. Sorular beklediğim gibi zor değildi. Sanırım bu yıl öğrencileri fazla zorlamak istemediler. İki yıldır bu dersleri görmememe rağmen sorular çok basit geldi. Bence çalışan çok rahat bütün soruları yapar.

“Çeldirici sorular vardı”

Yeliz Yılmaz: Kaygılıydım ama sınav beklediğimden daha kolay geçti. Sadece Felsefe Grubu zordu. Özellikle de Mantık sorularında zorlandım. Tarih ve Coğrafya testleri beklediğim gibiydi. İki şık arasında kaldığım sorular oldu, onları yapamadım, boş bıraktım.

‘Müfredata uygun hazırlanmış’

Vedat Yabaş: Biraz çalışan için sorular gayet normaldi. Ben fazla çalışmadığım için zorlandım. Özellikle de Mantık sorularında. Tarih ise gayet kolaydı. Sınavın geneli müfredata uygundu. Derste gördüğümüz ve beklediğimiz konulardan soru çıktı. YGS’de zaman sıkıntısı yaşamıştım ama LYS’de süre fazlasıyla yetti. Puanıma göre tercih yapacağım.

Haberin Devamı

‘Felsefe çok karışık geldi’

Faruk Celeboğlu: Tarih ve coğrafya soruları çok kolaydı. Felsefe biraz karışıktı. Sorularda birbirine yakın şıklar vardı, bu soruları boş bırakmak zorunda kaldım. Tarih ve Coğrafya testleri bilgiye dayalıydı. Sınava çalışan rahatlıkla yapabilirdi. Hedefim Türkçe öğretmenliği bölümünü kazanmak.

‘Felsefe anlaşılır değildi’

Sultan Eviz: Sorular orta zorluktaydı. Geçen yıla göre sınav biraz zordu. En çok Felsefede zorlandım. Çünkü sorular anlaşılır değildi. Diğer testler gayet normaldi. Puanıma göre tercih yapacağım.

‘Bilen için kolay bir sınavdı’

Sarp Yarkın Dikmen: Hem eşit ağırlık hem de sözele hazırlandım. Bence sözel soruları çok zor değildi. Genel olarak sorular YGS ayarındaydı. Özellikle Tarih sorularını çok kolay buldum. Felsefe ise bilen için kolaydı ama biraz uğraştırıcıydı.

‘Coğrafya’da zaman yetmedi’

Kaan Hacı Hafızıoğlu: Sorular çok kötüydü. Çünkü asıl konular yerine üzerinde durmadığımız konulardan çok soru geldi. Özellikle de Tarih’te. Ayrıca Mantık sorularında zorlandım. Coğrafya’da ise sorular uzundu ve vakit az olduğu için sürem yetmedi. Genel olarak önceki sınavlara göre zordu.