24.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
CNN Türk yayınında açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, şunları söyledi: “Deprem soruşturmaları aktif olarak yürütülüyor. Bugüne kadar 583 şüpheli hakkında işlem yapıldı. 77 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Tutuklananlardan 78’inin müteahhit olduğunu görüyoruz, 64’ü ise yapı sorumlusu. Sorumluluğu ve imzası olan kim varsa bu soruşturmanın kapsamındadır. Yıkılan bir binada sorumluluğu olan kim varsa adalet terazisinde tartılacak ve yapılacak işlemler tereddütsüz yapılacaktır. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Herkes milletin gözü önünde milletin yargısına hesap verecek. Kimin ne kadar sorumluluğu varsa herkes sorumluluğu kadar mesul tutulacak. Denetim yapıldıysa bu denetimler doğru mu yapılmış, beton kullanılıyorsa oranlar teknik nizama uygun mu aklımıza gelecek ne kadar soru var ise hepsi soruşturulacak.
Kolon kesme sadece eski binalarda değil, yeni yapılan binalarda da kolon kesilmişse yine aynı. Elbette bunu kesenler, buna izin verenler, denetim yetkisini kullanmayalar için yasal işlem yapılacak.
‘Artık gündeme gelmemeli’
İmarla ilgili suçlarda cezaların affı olmaması gibi anayasal anlamda bir düzenlemeyi tartışmakta elbette fayda vardır. Ben
kendi adıma söylüyorum Anayasal bir değişiklikte fayda vardır. Şimdi bu konularda Meclis’e bakarsanız, her konuda muhalefet eden partilerin bu konuda nasıl birlikte hareket ettiklerini görme imkanı var. Belki anayasal düzeyde böyle bir düzenleme yapıldığı takdirde kalıcı olabilir. ‘İmar affı çıkarılamaz’ düzenlemesini veya ‘imarla ilgili suçlarda ceza alanın affı cihetine gidilemez’ düzenlemesini tartışmakta elbette fayda var. Partiler bu konuda farklı eleştiriler yapsa bu konuda kolay bir araya gelebiliyor. Böyle bir değişiklikte fayda var. Yaşadığımız bu tecrübeler de bu konuların Türkiye’nin artık gündemine gelmemesi gerektiğini gösteriyor.”
‘Davalar kentsel dönüşümü yavaşlatıyor’
Adalet Bakanı Bozdağ, kentsel dönüşüm konusunda şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm ile ilgili çok tartışma yapıldı. Ama bu artık tartışma konusu olmamalı. Binlerce dava var kentsel dönüşüm ile ilgili. 2015-2023 arası 7 bin 79 kentsel dönüşüm davası var. Bu davalar kentsel dönüşümü yavaşlatıyor. Yıkılan yerlerin kentsel dönüşümüne mani olanlar vicdanen sorumludur. Biz de bu davalar ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Anayasal çerçeve içinde neler yapılabilir bunu düşünüyoruz. Kentsel dönüşümü siyasal tartışmaların konusu yapmak milletimize haksızlıktır. 2012’de kanun çıkmasına rağmen açılan davalara baktığımızda Türkiye’ye büyük bir kötülük yapıldığını ifade etmek isterim. Dava etmek isteyenler ellerini vicdanlarına götürüp öyle karar versinler. Bu süreçlerin önünü tıkamasınlar.”