27.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Bahar Atakan / Ankara
TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edilen, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi beklenen, “yeni üniversite yasası”, muhalefet ile Ak Parti’yi karşı karşıya getirdi. 10 üniversitenin bölünme planı 13’e yükseldi ve bu kapsamda eklenen vakıf üniversiteleri ile yeni kurulacak üniversite sayısı 20 oldu. Muhalefet milletvekilleri ile Yılmaz arasında tasarı nedeniyle, “Sorbonne” atışması yaşandı.
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın konuya ilişkin olarak “Dünyada üniversiteler bölünmez mi? Bölünür ama uzun uzun tartışılır, üniversitenin ismi de değişmez. Sorbonne Üniversitesi bölünür, Sorbonne 1, 2, 3, 4 olur ama Oxford’un, Cambridge’in, bir Yale Üniversitesi’nin böyle bir komisyon kararıyla ikiye bölünmesini dünyada anlatırsanız, insana, ‘fıkra mı anlatıyorsunuz?’ derler. İstanbul Üniversitesi’nin 2, 3 katı öğrencisi olan dünya üniversiteleri var. İstanbul Üniversitesi, ilk 500’de” dedi.
CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, “Seçime giderken sıkıştırılmış, sıkıştırılmışlık hissi, ‘Acaba milletvekili adayı olabilecek miyim, emir büyük yerden, aman da beni milletvekili listesine koysunlar’ telaşıyla üniversite kurulmaz, ayıptır, günahtır” ifadesini kullandı.
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da üniversitelerin bölünmesine karşı olduklarını vurgulayarak, “Bu üniversitelere kıymayın efendiler” diye konuştu.
‘Türkiye bu duruma gelmezdi’
Milliyet’e konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise şunları söyledi: “Sorbonne Üniversitesi bölündü değil mi? Türkiye’de de olur. Daha iyi büyümek, daha iyi geliştirmek için... Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi vardı, bölündü Osmangazi Üniversitesi oldu. Her üniversite daha önce bir başka üniversiteye bağlıydı. Gaziantep’teki üniversite ODTÜ’ye bağlıydı. Sakarya bir başka yere, Kocaeli bir başka yere bağlıydı. Eğer onlar deselerdi ki, ‘Bizi niye bölüyorsunuz, bizi niye ayırıyorsunuz? Benim kolum orada, niye kolumu alıyorsun?’ Türkiye bu duruma gelmezdi. Olanda hayır vardır, daha iyi olacaktır.”
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin de büyük üniversitelerin bölünüp yeni üniversiteler kurulmasıyla Türkiye’de yükseköğretim hayatına yeni bir dinamizm ve etkinlik kazandırılacağını söyledi.
Prof. Akbulut’tan tasarıya destek Üniversite sıralaması yapan merkezlerden biri olan ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, “Üniversitelerin bölünmesini destekliyorum. 100 bin öğrenci ile üniversite yönetilemez” dedi. Dünya genelinde bazı üniversitelerin öğrenci sayısına ilişkin bilgiler veren Akbulut, ABD’deki MIT’te toplam 11 bin, Harvard Üniversitesi’nin ise öğrenci sayısının 22 bin dolayında olduğunu söyledi. Akbulut, “Bir üniversitenin öğrencisi 50 bin, 100 bin gibi rakamlara ulaşmışsa bu üniversitenin yönetiminin oldukça zor olduğu ortadadır. Bu yönetmek değil, kendi haline bırakmaktır” diye konuştu. |