GündemSonbahar ekinoksu nedir? 23 Eylül ekinoksunda hangi değişimler yaşanır?

Sonbahar ekinoksu nedir? 23 Eylül ekinoksunda hangi değişimler yaşanır?

22.09.2019 - 22:43 | Son Güncellenme:

23 Eylül Sonbahar ekinoksu yarın gerçekleşecek. Gece gündüz sürelerinin aynı olacağı 23 Eylül sonbahar ekinoksu'nda Kuzey Yarım Küreye 90 derecelik açıyla düşecek olan güneş ışınlarının ardından Kuzey yarım kürede gündüz süreleri kısalırken Güney Yarım Kürede bu olayın tam tersi yaşanacak. İşte ekinoksla ilgili merak edilenler...

Sonbahar ekinoksu nedir 23 Eylül ekinoksunda hangi değişimler yaşanır

23 Eylül sonbahar ekinoksu Google tarafından ana sayfasına taşındı. Dünyaca Ünlü arama motoru dünyadaki mevsim geçişlerini unutmadı ve ana sayafasına taşıdı. Peki 23 Eylül Sonbahar ekinoksu'nda hangi değişimler yaşanır. Kuzey Yarım Küre'de sonbahar'ın gelişi kutlanırken Güney Yarım Küre'de ise İlkbahar'ın gelişi kutlanır.

Haberin Devamı

EKİNOKS NEDİR? 23 EYLÜL EKİNOKSU'NDA HANGİ DEĞİŞİMLER YAŞANIR?

Ekinoks (gün-tün eşitliği, gece-gündüz eşitliği veya ılım olarak da bilinir), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır - İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu.

23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Haberin Devamı

21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.

Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.