14.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Gökhan Karakaş-İstanbul
Kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelen geleneksel sporları tanıtmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlediği Etnospor Kültür Festivali son buldu. 15 ülkeden, 13 spor branşında 883 sporcunun katıldığı etkinliklerde, en büyük ilgiyi 2 metre boyundaki dünyanın en büyük yayı ile ok atan Japon atlı samuraylar çekti.
1400 yıllık gelenek
Geleneksel giysileri ve büyük okları ile bindikleri atlar dörtnala giderken, 3 ayrı hedefe ok atan Yabusameler yaşadıklarını Milliyet’e anlattı. Tarihi bin 400 yıl öncesine kadar uzanan sporun temsilcilerinin azaldığını beliretn Hiroyuki Maeda, “Belediyede memur olarak çalışıyorum ve Yabusame ile gelenekleri yaşattığım için çok mutluyum. Atalarımızdan bize miras kalan bu değeri gelecek kuşaklara taşımak için çabalıyoruz” diyor. Yabusame üstadı 59 yaşındaki Hiroyuki Maeda’nın yakındığı konu yeni nesilin ilgisizliği; “Ne yazık ki iki oğlum da Yabusame ile ilgilenmiyor. Teknoloji ve hızlı yaşamla bu sanat unutulmaya başladı.”
Japonya’da Yabusame yapan 50-60 kadın kalmış. Onların 6’sı da etkinlik için Yenikapı’ya gelmiş. O kadınlardan Yasve Endo şunları söylüyor: “Kamu görevlisiyim ve 10 yıldır Yabusame yapıyorum. Yabusame’yi gelecek kuşaklara aktarmak için elimden geleni yapmaya devam edeceğim.”
Barışı ve huzuru koruma sembolü
Japon savaşçıları samurayların atlar üzerinde ok atmaya başlamasıyla bin 400 yıl önce doğan Yabusame, Kamakura Şogunluğu dönemi olan 1185’te kurallara bağlandı. Önceleri sadece samurayların, dövüştüğü düşmanı nasıl yendiğini göstermek için düzenlenen gösteriler, daha sonra resmi törenlerde de uygulanmaya başlandı. Halkın barış ve huzurunu korumak için yapılan ibadet değerinde törenlerle halkın karşısına çıkan Yabusameler, uzun yıllar Japonya’da büyük saygı gördü.
Üç hedefe ok atılıyor
Yüzyıllar boyunca samuraylar, Yabusame’ye katılmak için çabalarken 85 yıl önce Japonya Atlı Okçular Vakfı kuruldu. Dünyaya teknoloji üreten Japonya’nın geleneksel sporunu yaşatmak için kurulan vakıfla, Yabusame’nin ünü sınırları aştı. Ülkenin barışı ve halkının mutluluğu için ‘Tenchouchikyu’ adlı özel bir yakarış ile başlayan gösteriler, at sırtındaki samurayların üç hedefe ok atmasıyla sürüyor. Hedefleri vurarak kötülükleri yok edip huzuru getirmenin amaçlandığı atışlar sonunda samuraylar, atış sonrası hedefleri havaya kaldırarak ‘Kubi Jikken’ adlı hareketi yapıyor. Savaşta düşmanını vuran Samuray’ın simgelendiği hareketin ardından ‘Omoki’ adlı insanları kötülüklerden arındıran kutsal su serpiliyor.