GündemTürkiye denizde AKYA ile vuracak! Yerli torpido gemiyi böyle batırdı

Türkiye denizde AKYA ile vuracak! Yerli torpido gemiyi böyle batırdı

28.12.2023 - 12:29 | Son Güncellenme:

Hem denizaltıları hem gemileri vurmak için tasarlanmış su altı roketi AKYA'nın ilk atış testi başarıyla tamamlandı. Test atışında hedef geminin batırıldığı görüntüler paylaşılırken Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, yerli ve milli AKYA ağır torpidosunu milliyet.com.tr'ye değerlendirdi.

SERCAN DİNÇ / milliyet.com.tr Roketsan, milli ağır torpido AKYA’nın hedef platforma harp başlıklı ilk atışının başarıyla tamamlandığını duyurdu. AKYA torpidosu tarafından vurulan hedef gemi ortadan ikiye ayrılırken çok kısa süre içerisinde battı.

Haberin Devamı

MSB: SAVUNMA SANAYİİNDE TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE

Milli Savunma Bakanlığı'ndan da AKYA ağır torpidosunun hedefi başarıyla imha etmesiyle ilgili açıklama yapıldı.

Milliyet

Konuyla ilgili MSB'den yapılan açıklamada, 'TCG PREVEZE Denizaltısı tarafından Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen harp atışında, AKYA ağır torpidosu hedefi tam isabetle vurarak çok kısa sürede imha etti.

Böylece savunma sanayiimizde yeni bir eşik aşılarak Deniz Kuvvetlerimiz büyük bir güç kazandı. Savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye!' denildi.

Milliyet

GEMİ BAŞARIYLA BATIRILDI

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, AKYA ağır torpidosunun hedefteki geminin başarıyla batırıldığına ait test görüntülerini CNN TÜRK'e paylaştı.

Peki Mavi Vatan'ın savunması için AKYA ağır torpidosunun önemi nedir? Hangi denizaltılarda kullanılacak?

Haberin Devamı

SU ALTINDA PATLAR, GEMİYİ İKİYE AYIRIR

Yerli ağır torpido AKYA ile ilgili milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e açıklamlarda bulunan Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan şu değerlendirmeleri yaptı;

Şu anda kendi ürettiğimiz su altının ATMACA'sı. Uzun menzilli ağır torpidonun bir tanesi ağır bir gemiyi batırabiliyor. Torpidoların görevi ağır bir atışla gemiyi ortadan ikiye ayırmaktır. O sayede su altında patlarlar. Gemiye temas etmezler. Suyun altında patlayarak bir hava boşluğu oluştururlar. Gemi aslında o basınçla patlar. Torpidoların çalışma prensibi budur.

Milliyet

"DÜNYADA ŞU ANDA BİLİNMEZ BİR SİLAHA SAHİPSİN"

Biz daha önce Alman torpidosu kullanıyorduk. Yunanistan'dan da Alman torpidosu kullanıyordu. Biz daha önce Alman savaş yönetim sistemini kullanıyorduk. Yunanistan'dan Alman savaş yönetimi sistemini kullanıyorlardı. Şu anda tam bağımsız yerli ve milli MÜREN sistemiyle attık. Bunun en önemli özelliği elinde kaç tane olduğu bilinmiyor. İki, sendeki torpidonun aynısı Yunanistan'da var. Bu torpido nasıl çalışıyor, nelerden sakınıyor, nasıl hareket ediyor buna bilgi sahibi. Ama AKYA ile ilgili bu bilgilere hiçbiri sahip değil. Yani çalışma algoritmasını bilmiyorlar. En önemli şey bilinmezlik.

Çok büyük bir avantaj bu. Dünyada şu anda bilinmez bir silaha sahipsin. En azından çalışma algoritmaları bilinmeyen bir silaha sahipsin.

Haberin Devamı

Milliyet

HEDEFTEN SAPSA BİLE GERİ DÖNÜP TEKRAR HEDEFE ULAŞIYOR

Aldatıcılara karşı daha dirençli. Aldatıcılardan dolayı diyelim ki saptı, geri dönüp tekrar hedefine ulaşıyor. O konuda bir sıkıntısı yok. Yeni nesil torpidoların özelliği o. 'Gittin, bulamadın, boşa düştü' diye bir dertleri yok.

HANGİ DENİZALTILARDA KULLANILACAK?

Modernize edilmiş olan PREVEZE sınıfı, GÜR sınıfı ve teslim alınacak olan REİS sınıfında da bu torpidoların kullanabileceğiz. Hatta Pakistan'a bile bu torpidoları satabiliriz.

AKYA TORPİDOSUNUN ÖZELLİKLERİ

Menzil: 50+ kilometre

Sürat: 45+ Knot
Hedefler: Denizaltılar, Su Üstü Gemileri

Güdüm: Akustik Karşı Karşı Tedbir Kabiliyetine Sahip Aktif/Pasif Sonar Başlık Dümen Suyu Güdümü

Güdüm Modu: Dahili Güdüm - Fiber Optik Kablo ile Harici Güdüm

Tapa: Yaklaşma Sensörü / Çarpma ile İnfilak

Harp Başlığı: Su Altı Şok Tesirli Duyarsız Harp Başlığı

Kovan Terk: Yüzerek Terk

Haberin Devamı

Tahrik Sistemi: Fırçasız DC Elektrik Motoru + Ters Dönüşlü Pervane

Batarya: Yüksek Enerjili Kimyasal Batarya