23.02.2021 - 15:05 | Son Güncellenme:
AA
Araştırma gemisine yaklaşan 4 Yunan savaş uçağından biri, 2 deniz mili mesafede "chaff fişeği" bırakarak tacizde bulundu.
Yunanistan Hava Kuvvetlerine ait 4 F-16, Kuzey Ege'nin uluslararası sularında bilimsel ve teknik araştırmalar yapan "TCG Çeşme" gemisini taciz etti.
Araştırma gemisine yaklaşan 4 Yunan savaş uçağından biri, 2 deniz mili mesafede "chaff fişeği" bırakarak tacizde bulundu.
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunan savaş uçaklarının 1000 metre irtifadan yaptıkları tacize yönelik gerekli karşılığın verildiğini belirtti.
BAKAN AKAR'DAN İLK AÇIKLAMA
TBMM'de 'nöbetçi bakan' uygulaması kapsamında milletvekilleriyle bir araya gelen Bakan Akar, gezetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Akar, Yunan jetlerinin Ege'de Çeşme gemisine tacizine ilişkin "Maalesef Yunanlı komşularımızın sık sık yaptığı taciz hareketlerinden biri bu. Dün meydana geldi. Dolayısıyla bizim de kendimize göre kurallarımız var. Kurallarımız çerçevesinde gerekli karşılık verildi. Bizim oradaki yaptığımız çalışma depremle alakalı bilimsel teknik bir çalışma. Daha önce de Yunan komşularımızın kendi aralarında yaptığı bir çalışma. Biz de kendi alanımızda kendimizle alakalı teknik ve bilimsel çalışmamızı yaparken bu şekilde bir tacizin uygun olmadığını hep birlikte görüyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi diyalogdan yanayız. Uluslararası hukuka uyulmasından yanayız. Maalesef zaman zaman bu hareketler oluyor. Bu konuda bizim tavrımız belli, kararımız belli, yapacağımız işler belli. Bundan kimsenin endişesi olması" diye konuştu.
'GÖRÜLMESİ GEREKEN PKK'NIN ALÇAK YÜZÜ'
Hulusi Akar, muhalefet liderlerinin Gara operasyonuyla ilgili hükümete yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de şöyle konuştu:
"Herkesin görmesi gereken bir hadise burada PKK'nın alçak yüzü. PKK, büyük bir gaddarlıkla, alçaklıkla masum 13 insanımızı, kardeşimizi, evladımızı şehit etti. Bunun bir kere görülmesi lazım. PKK'nın bu hain yüzü görülmeden olayları başka yerlere taşımak, götürmek gerçekten tartışmayı çok yanlış yerlere götürür. Buradaki faaliyet oradaki silahlı kuvvetlerimizin personeli verilen görevleri başarılı bir şekilde yerine getirdiler. Hava kuvvetleri, kara kuvvetleri, özel kuvvetler gerekli görevleri yaptılar. Burada asıl görülmesi gereken husus, işin özü PKK’nın alçak yüzü. PKK kaçacak delik kalmadığını, büyük bir panik içinde olduğunu, özellikle sözde PKK’nın başlarının bunu çok iyi anladığını, 2 gece aynı yerde yatmadığını hepimiz biliyoruz, görüyoruz. Bu mücadele devam edecek; en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar bizler, Türk Silahlı Kuvvetleri azimle kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. İnşallah asil milletimizi bu terör belasından kurtaracağız."
CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş ayrıntıları aktardı:
TCG-Çeşme Gemisi bilimsel ve teknik araştırmalar yapmak üzere Kuzey Ege'deydi. 2 Mart'a kadar çalışmalarına devam etmesi planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde de Çeşme gemisiyle ilgili Yunanistan'ın tepki açıklaması kamuoyu gündemine gelmişti. Bugün de önemli bir haber geldi. Yunanistan Ege'de bir provokasyona imza attı ve TCG-Çeşme gemisi 4 adet Yunan F-16'sı tarafından taciz edildi. Üstelik bu tacizin ayrıntılarına da yer verildi.
Yunanistan Hava Kuvvetleri'ne bağlı 4 F-16 uçağı Limni Adası batısında faaliyetlerini sürdüren TCG-Çeşme'ye yaklaştı. Savaş uçaklarından biri Çeşme'ye 2 deniz mili kadar yaklaşarak bir chaff fişeği atarak tacizde bulundu.
CHAFF FİŞEĞİ NEDİR?
Isı ve radar güdümlü füzeleri kandırmak için kullanılan bir önleme sistemi. Askeri uçakların çoğunda bulunan ve kullanılan bir sistem. Sistem pilotlar tarafından veya uçaktaki sistemler tarafından otomatik olarak fırlatılıyor. Ancak bir bilimsel teknik araştırma gemisinin yanına yaklaşması ve bu sistemi kullanması oldukça dikkat çekici.
YUNANİSTAN'DAN PROVOKATİF EYLEMLER
Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz'de sorunların uluslararası hukuk, diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri içinde çözümüne yönelik duruşunu korurken Yunanistan bölgede gerginliği tırmandıracak her türlü faaliyeti sürdürüyor.
İstikşari görüşmelerin başladığı 25 Ocak'tan bu yana Yunanistan, İskiri Adası kuzeybatısındaki uluslararası suları da kapsayan alanda 20 gemi ve çok sayıda hava unsuru ile Şimşek-21 Tatbikatı'nı gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra 10-17 Şubat 2021 tarihlerindeki denizaltı faaliyetlerine ilişkin yayınladığı Denizaltı İlanlarında (SUBDANGER-Denizaltı Tehlike Sahası) gayri askeri statüdeki Bozbaba, Semadirek, Limni, Taşoz, Midilli, Sakız, İpsara, Ahikerya ve Sisam adalarının karasularını kapsayan sahaları ilan etti. Aynı şekilde Ege Denizi ve Akdeniz'de 17 Mart-27 Nisan 2021 tarihleri arasında atışlı eğitim yapılacağına yönelik Denizaltı İlanında gayri askeri statüdeki Limni, Bozbaba, Midilli, Meis, İpsara, Sakız, Semadirek Adalarının karasularını kapsayan sahaları ilan etti.
Güvenlik uzmanları da söz konusu faaliyetleri, Yunanistan'ın sorunların görüşmeler ve diyalog yoluyla çözülmesini arzulamayan, gerginlikten yana ve uzlaşmaz tavrının açık bir göstergesi olarak nitelendirmişti.