GündemSon dakika: Isırık izi Narin Güran'a mı ait? İstanbul'a getirilen ağabeyin Adli Tıp Raporu ortaya çıktı

Son dakika: Isırık izi Narin Güran'a mı ait? İstanbul'a getirilen ağabeyin Adli Tıp Raporu ortaya çıktı

29.08.2024 - 14:17 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ı arama çalışmalarına 9. günde devam ediliyor. Tüm gözler İstanbul Adli Tıp Kurumu'na çevrilirken merakla beklenen raporun ayrıntıları ortaya çıktı.

Olay, 21 Ağustos'ta öğleden sonra Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde meydana geldi. Kur'an kursuna giden Narin Güran, çıkışta evlerine dönmeyince ailesi kendi imkanlarıyla arama yaptı.

Haberin Devamı

Köylülerle yapılan aramadan da sonuç alınamayınca Narin'in babası Arif Güran, aynı gün saat 20.00 sıralarında jandarma karakola giderek kızının kayıp olduğu ihbarında bulundu. İhbarla bölgeye Bağlar İlçe Jandarma Komutanlığı, Bağlar Asayiş Komando Bölük Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat timleri, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), İstihbarat Şube Müdürlüğü, Köpek İz Takip Timi ve Su Altı Arama Kurtarma Timi'nin yanı sıra sağlık, AFAD, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama ekipleri ile ilçe belediyelerden de arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

ADLİ TIP RAPORU ORTAYA ÇIKTI

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kayıp kızın ağabeyi E.G'nin (18), kolundaki ısırık izinin Narin Güran'a ait olup olmadığının tespiti için gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumundaki işlemleri tamamlandı.

Haberin Devamı

Adli Tıp Kurumunda yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapor, soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Raporda, ısırık izinin Narin'e ait olmadığı belirlendi.

Bu arada, E.G'nin İstanbul Adli Tıp Kurumundaki işlemlerin ardından yeniden Diyarbakır'a getirildiği öğrenildi.

Son dakika: Isırık izi Narin Gürana mı ait İstanbula getirilen ağabeyin Adli Tıp Raporu ortaya çıktı

GENİŞ KAPSAMLI ARAMA

Çalışmalarda jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğü'ne ait helikopterle de havadan destek verildi. Ayrıca Narin'in kaybolduğu saatlerde yoldan geçtiği tespit edilen yaklaşık 150 araç sorgulandı.

Mahalledeki evler ve köye giriş yapan araçlarda arama yapıldı. Bugüne kadar toplamda 12 bin 565 araç arandı, 130 kişinin ifadesine başvuruldu, 32 bin 952 kişi kontrol edildi, 7 iz takip köpeği ile 11 bin dönümden fazla alanda arama yapıldı.

Son dakika: Isırık izi Narin Gürana mı ait İstanbula getirilen ağabeyin Adli Tıp Raporu ortaya çıktı

SU KUYUSUNDA ARAMA

Jandarma Sualtı Arama Kurtarma'ya (JAK) bağlı dalgıç ekipler de mahalledeki yaklaşık 4 metre derinliğindeki su kuyusunda arama yaptı.

Son dakika: Isırık izi Narin Gürana mı ait İstanbula getirilen ağabeyin Adli Tıp Raporu ortaya çıktı

SON GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Ayrıca Narin'in kaybolmadan önceki son görüntüleri de ortaya çıktı. Okulun 21 Ağustos'ta saat 15.15'teki görüntülerinde, Narin'in 4 arkadaşıyla yürüdüğü ve ardından ayrılarak tepe yolunu kullanıp, evine doğru gittiği yer aldı.

Son dakika: Isırık izi Narin Gürana mı ait İstanbula getirilen ağabeyin Adli Tıp Raporu ortaya çıktı

BULUNAN TERLİKLER, NARİN'E AİT ÇIKMADI

Arama çalışmalarında 22 Ağustos'ta gece saatlerinde yol kenarında bir çocuk terliği bulundu. Güran ailesinin evine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan terlik, Narin'in anne ve babasına gösterildi. Çift, terliğin kızlarına ait olduğunu söyledi. Terlik incelenmek üzere jandarma tarafından laboratuvara götürüldü. Ancak aile daha sonra terlik numarasının Narin'inkinden farklı olduğunu söyledi. Dün de mahallenin 2 kilometre uzaklığındaki Eğertutmaz Deresi'nde iş makinelerinin desteğiyle başlatılan çalışmalarda bir terlik daha bulundu. Güran ailesinin beyanı sonrası bu terliğin de Narin'e ait olmadığı belirlendi.

Haberin Devamı

BAKAN TUNÇ: 1 KİŞİ GÖZALTINDA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yürütülen soruşturma kapsamında 1 kişinin gözaltına alındığını belirterek, "Diyarbakır’ın merkeze bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde 8 yaşındaki Narin Güran evladımızın kaybolmasıyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma çok yönlü şekilde sürdürülmektedir. Soruşturma kapsamında şu anda 1 kişi gözaltındadır. Olayın açıklığa kavuşturulması için her ayrıntı dikkatle incelenmekte olup, titizlikle sürdürülen soruşturmada ifade alma işlemleri de devam etmektedir. Temennimiz Narin evladımızın bir an önce sağ salim şekilde bulunmasıdır" dedi.

Haberin Devamı

'ÇOCUKLA İLGİLİ HERHANGİ BİR ŞÜPHENİZ OLMASIN

Narin'in babası Arif Güran'ın amcası Ali Rıza Güran, gözaltındaki E.G.'nin kendi kendisini ısırdığını belirterek, "Çocuğumuz çok duyarlı ve temiz bir çocuk. Büyüklere karşı gayet saygılı bir çocuk. O çocukla ilgili herhangi bir şüpheniz olmasın. Yukarıdan amcasına doğru koşuyor. Amcasına 'Benim bacım kayboldu' diyor. Onun elinde telefonu vardı. Yengesi ile amcasının yanında telefonunu yere çakıyor. Amcasına hiçbir şey söyleyemediği için artık kendini ısırıyor, kendine zarar veriyor. Onun zararı kendine. Herhangi bir şey yapacak biri değil. Çocuğu tekrar Diyarbakır'a getirmişler ama yine gözaltına alınmış" dedi.

'TELEFONU YERE ÇARPTIĞI ZAMAN BENİM YANIMDAYDI'

Narin'in amcası Erhan Güran ise E.G.'nin kolundaki ısırık izine ait sonuçların gelinceye kadar gözaltı süresinin uzatıldığını belirterek, "Yeğenim E.G., telefonu yere çarptığı zaman benim yanımdaydı. E.G.'nin kriminal sonucu gelmediği için cuma gününe kadar gözaltı süresi uzatılmıştır. Sonuçlandığı zaman gerekli bilgiler verilecektir. İz, ısırık izidir. Isırık izi İstanbul'a gönderildi. Çocuk şu anda Diyarbakır'da ve gözaltında tutuluyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Son dakika: Isırık izi Narin Gürana mı ait İstanbula getirilen ağabeyin Adli Tıp Raporu ortaya çıktı

YENİ BİLGİLER ORTAYA ÇIKTI:  AĞABEYLE İLGİLİ İLGİNÇ DETAY

CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, soruşturmadaki gelişmeleri bu sabah canlı yayında anlatmıştı. Uludağ detayları şu değerlendirmeleri yapmıştı;

Ciddi bir ipucu bulunamadı. Narin Güran 21 Ağustos günü arkadaşlarıyla kurstan çıkıyor. Evine doğru giden Güran, saat 15:15 civarlarında kameralarda son kez görüntüleniyor ve ortadan kayboluyor. Jandarma Komutanlığı koordinesinde soruşturma devam ediyor. AFAD ve sualtı ekipleri yer altı görüntüleme cihazları ile olay yerinde geniş bir çember oluşturarak etrafı didik didik aradı.

Narin’in 18 yaşındaki ağabeyinin kolunda bir diş ısırığı bulundu. Soruşturma ardından dikkat çeken bir değerlendirme olarak görüldü. Ağabey gözaltına alınarak ‘Diş ısırığı Narin’e ait olabilir mi?’ sorusunun yanıtını bulmak için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Dikkatli bir inceleme yapıldı. Aile 18 yaşındaki ağabeyin kendi kendini ısırdığını iddia ederek ‘Sinirlendiği zaman kendisini, kolunu ısırıyor’ dedi.

Adli Tıp Kurumu’nun yaptığı incelemede ilginç bir detay daha ortaya çıktı. Ağabey E.G.’nin olaydan yani ısırıktan sonra 3 defa banyo yaptığı tespit edildi. Isırık eğer Narin’e aitse bile Narin’e ait bir DNA örneği bulunamadı.

Diş izlerinden anlaşılabilir mi? O çalışma hala devam ediyor. Olabilir de olmayabilir de ama uzmanlar şu görüşte; O ısırığın bizzat Narin'e mi yoksa ağabeyine mi ait olduğunu tespit edebilmemiz için mukayese yapmamız lazım. Bu anlamda 'mutlaka Narin'in bulunup ona göre ağız ölçülerinin alınıp, o diş izinin ağabeye mi yoksa Narin'e mi ait olduğunun tespit edilmesi gerekiyor' dedi.

Jandarma Komutanlığı kriminal dairesinin yürüttüğü bu konuda ayrı bir inceleme var. Onların yaptığı çalışma da çok önemli. Hem İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun yaptığı inceleme ve çalışmalar hem de Jandarma Genel Komutanlığı'nın kriminal dairesinin yaptığı incelemeler ve çalışmalar şu an devam ediyor. Raporlar hazırlandı ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına o raporlar teslim edildi.

SERBEST BIRAKILDI

Kayıp kızın soruşturma kapsamında gözaltına alınan ağabeyi E.G. (18) jandarmadaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Son dakika: Isırık izi Narin Gürana mı ait İstanbula getirilen ağabeyin Adli Tıp Raporu ortaya çıktı

Son dakika: Isırık izi Narin Gürana mı ait İstanbula getirilen ağabeyin Adli Tıp Raporu ortaya çıktı

YAYIN YASAĞI KARARI ALINDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Güran'ın merkez Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolmasına ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor.

Başsavcılık, soruşturma kapsamında olaya ilişkin yayın yasağı getirilmesini talep etti.

Talebi değerlendiren Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliğince, "soruşturma konusu olayın mağduru olan çocuğun fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişiminin korunması, toplumsal baskı ve damgalanmanın önlenmesi amacıyla çocuğun üstün yararı ilkesinin öncelikli gözetilmesi gerektiği, soruşturmanın gizliliği esası gereği, adli süreçlerin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi, delillerin karartılmasının önlenmesi, tanıkların ve diğer ilgililerin güvenliği ile kamu düzeninin korunması adına 5187 sayılı yasanın 3/2 maddesi hükmündeki koşulların oluştuğu anlaşıldığından, soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri gibi yayınların yapılmasına ilişkin yayın yasağı konulması"na karar verildi.

RTÜK BAŞKANI ŞAHİN'DEN YAYIN YASAĞI AÇIKLAMASI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın kaybolması olayına ilişkin, ailenin korunması ve araştırmaların etkin bir şekilde yürütülmesi açısından getirilen yayın yasağına tüm yayıncıların riayet etmesi çağrısında bulundu.

Şahin, sosyal medya hesabından, Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın kaybolmasına ilişkin yayın yasağı kararıyla ilgili açıklama yaptı.

Narin Güran'ı arama çalışmalarının güvenlik güçlerinin titiz takibiyle devam ettiğini bildiren Şahin, bu süreçte soruşturmanın sağlıklı ilerlemesi ve gerekli müdahalelerin etkili bir biçimde yapılabilmesi için itidalin şart olduğunu ifade etti.

RTÜK Başkanı Şahin, şunları kaydetti:

"Medyanın teyit edilmemiş bilgileri paylaşması, çeşitli her iddiayı haberleştirmesi konusu çocuk olan bir olayın hassasiyetini zedelemektedir. Söz konusu ailenin korunması, araştırmaların etkin bir şekilde yürütülmesi açısından getirilen yayın yasağına tüm yayıncılarımızın riayet etmesini önemle rica ediyoruz. Kamuoyuna ve yayıncılarımıza duyurulur."