27.04.2023 - 06:41 | Son Güncellenme:
Aydın Hasan - Türkiye, ordu ile paramiliter güçler arasındaki çatışmanın ortasında kalan vatandaşlarını Sudan’dan tahliye için farklı bir rota seçeneği belirledi. Türkiye, otobüslerle Etiyopya’ya taşıdığı yaklaşık 1500’den fazla kişinin tahliyesini Addis Ababa üzerinden havayolu ile yapıyor.
15 Nisan’da başlayan ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği çatışmalar nedeniyle Sudan’dan kaçışlar sürüyor. Çok sayıda ülke, Sudan’daki diplomat ve vatandaşlarını ülke dışına çıkarmak için tahliye operasyonu düzenledi. ABD, bu amaçla özel askeri kuvvetlerin katılımıyla helikopterlerin de yer aldığı hava operasyonuyla diplomatlarını bu ülkeden çıkarırken, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya adeta hava köprüsü kurdu. Suudi Arabistan ise uçakların yanı sıra Sudan’ın Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan’a geçen vatandaşlarını, diğer bazı ülkelerin vatandaşlarıyla birlikte gemiyle kendi toprağı olan karşı kıyıya taşıdı. Çinlilerin tahliyesi de, önemli ölçüde bu rotadan gerçekleşti.
YOLCULUK 4 GÜN SÜRDÜ
Türkiye ise, Sudan’daki 2 bin 600 dolayında vatandaşının tahliyesinde alternatif bir güzergâh belirledi. Çatışmaların başlamasının ardından Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği’ne tahliye için 1500’ün üzerinde başvuru yapıldı. Ankara da, stratejisini, ateşkesten yararlanarak öncelikle vatandaşlarını çatışma alanının dışına çıkarmak üzerine kurdu. Etiyopya’ya taşınan vatandaşların, buradan havayoluyla Türkiye’ye götürülmeleri planlandı.
Operasyon, 23 Nisan’dan itibaren Hartum’dan otobüslerle başlatıldı. 1600’ün üzerindeki Türk vatandaşı ile 13 ülkeden 110 yabancı, 30’dan fazla otobüsle Etiyopya sınırına taşındı. Kafileler, sınırdaki işlemlerin ardından Türkiye’nin Addis Ababas Büyükelçiliği’nin sağladığı araçlarla Etiyopya’nın Gondar kentine götürüldü. Hartum ile Gondar arasındaki mesafe yaklaşık 762 kilometre ve 13 saat sürüyor.
Gondar’a gelenler, Türkiye’nin kiraladığı uçaklarla Addis Ababa’ya, oradan da THY’nin gönderdiği uçaklarla Türkiye’ye getirilmeye başlandı. Sudan’dan kaçış yolculuğu ilk kafileler için 4 gün sürdü. İlk uçak, salı gecesini çarşamba sabahına bağlayan gece yarısı İstanbul Havalimanı’na geldi. Tahliyelerin bu hafta sonuna kadar büyük ölçüde tamamlanması bekleniyor. İstanbul-Adis Ababa arası karayoluyla Kızıldeniz geçişi üzerinden yaklaşık 5575 kilometre. Havayoluyla da yaklaşık 6 saat sürüyor.
684 TÜRK VATANDAŞI GELDİ
Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Addis Ababa’dan İstanbul’a gelen ilk uçakla 176, ikinci uçakla 305, üçüncü uçakla da 203 Türk vatandaşı İstanbul’a getirildi. Böylece dün itibariyle tahliye edilen vatandaş sayısı 684 oldu ve Addis Ababa Havalimanı’nda tahliye için bekleyen vatandaş kalmadı.
Etiyopya sınırını geçip, Addis Ababa yolundaki vatandaş sayısının 738 olduğu belirtilirken, bunlar da uçaklarla İstanbul’a getirilecek. İki gün içinde tamamlanması beklenen operasyonla Etiyopya rotası üzerinden tahliye edilen Türk vatandaşı sayısı 1422’ye ulaşacak. Port Sudan yoluyla da önceki akşam 23 Türk vatandaşı feribotla Suudi Arabistan’a geçmişti.