24.05.2024 - 09:13 | Son Güncellenme:
İzmir'de hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada, İzmir'in Menderes ilçesinde 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği bildirildi.
Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi'nin (AFAD) verilerine göre, merkez üssü İzmir'in Menderes ilçesinde 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 09.02'de olan deprem yerin 3.41 kilometre altında oldu. Deprem, kısa süreli paniğe neden olurken, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
KANDİLLİ'DEN AÇIKLAMA
Kandilli Rasathanesi'nden de İzmir depremine ilişkin açıklama geldi. Kandilli'den yapılan açıklamada depremin 3.5 büyüklüğünde olduğu kaydedildi.
PROF. DR. SÖZBİLİR: PANİK YAPACAK BİR DURUM OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir Menderes'te meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "AFAD verilerine göre 3.2 büyüklüğünde ve 3,41 kilometre derinliğinde, Kandilli verilerine göre ise 3.5 büyüklüğünde ve 9.6 kilometre derinliğinde deprem gerçekleşti. Depremin dış merkez üssü Torbalı-Yeşilköy civarına denk geliyor. Bu depremin hemen kuzeyinde Kısıkköy ile Karaağaç arasında 12 kilometre uzunluğundaki Nifdağı segmenti yer alıyor. Bu fay çok uzun dönemdir deprem üretmeyen fay sınıfında değerlendiriliyor. Deprem aktivitesi düşük. Maksimum 6 büyüklüğe varan depremler üretebilir. TÜBİTAK kapsamında başlattığımız bir proje var. Afyon Kocatepe Üniversitesi, DEÜ ve Çukurova Üniversitesi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü bu proje kapsamında, bu yaz fayın deprem üretme potansiyelini belirlemek üzere hendek çalışmaları yürüteceğiz. 2025 yılı itibarıyla Nifdağı Fayı ile ilgili somut bilgilere ulaştığımızda kamuoyu ile paylaşacağız. Bu aşamada panik yapacak bir durum olduğunu düşünmüyorum" dedi.
İZMİR DEPREM RİSK HARİTASI
İl il deprem risk haritası vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İzmir halkı da deprem korkusu yaşarken bu haritaya yoğun bir ilgi gösteriyor. Sıkça da "İzmir'den fay hattı geçiyor mu?" sorusu yöneltiliyor.
Yaşanan depremler nedeniyle zaman zaman illerin deprem risk haritası sorgulanıyor. Birinci derecede deprem bölgesi olan İzmir'in deprem haritası sıkça araştırılıyor. İşte AFAD'ın İzmir iRAP raporu...
İZMİR İLİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN DEPREMSELLİĞİ
İzmir İli, dünyanın sismik açıdan en aktif bölgelerinden birinde, Batı Anadolu’da yer almaktadır (Şengör vd., 1985; Taymaz vd., 1991; Seyitoğlu ve Scott, 1991; Pavlides, 1996; Papazachos ve Papazachou, 1997; Altunel, 1999; Koçyiğit ve diğ., 1999; Bozkurt, 2001; Akyüz ve Altunel, 2001; Caputo ve diğ., 2004; Pavlides ve Caputo, 2004; Caputo ve Helly, 2008; Akyol ve diğ., 2006). Bugüne kadar yapılan jeolojik ve sismolojik çalışmalar, İzmir ve çevresindeki alanın KDGB uzanımlı doğrultu atımlı ve KB-GD, KD-GB ve D-B uzanımlı eğim/verev atımlı normal faylanmanın hâkim olduğunu göstermektedir. Bu aktif yapılar birlikte çalışmaktadır ve hem tarihsel hem de aletsel dönemde bölgede meydana gelen birçok büyük depremden sorumludurlar (Taymaz ve diğ., 1991; Emre ve diğ., 2005; Akyol ve diğ., 2006; Zhu ve diğ., 2006; Aktar ve diğ., 2007; Tan ve diğ., 2008; Sözbilir ve diğ., 2008, 2009; Özkaymak ve diğ., 2011; Uzel ve diğ., 2012).
Bilindiği üzere, aletsel dönemde, İzmir İli ve çevresinde 1928 Torbalı depremi ve 30 Ekim 2020 Sisam depremleri can ve mal kayıplarına yol açan önemli yıkıcı depremlerdir. Fakat, tarihsel dönem deprem kataloglarında ve bazı tarihsel kayıtlarda, bu bölgedeki yerleşimlerin büyük depremlerden etkilendikleri ve büyük yıkımların gerçekleştiğine dair bilgiler mevcuttur (örn. Ergin ve diğ., 1967; Shebalin ve diğ., 1974; Soysal ve diğ., 1981; Ambraseys ve Finkel, 1995; Ambraseys, 1988 ve 2009; Ambraseys ve Jackson, 1998; Guidoboni ve diğ., 1994; Papazachos ve Papazachou, 1997).
DEPREM SENARYOLARI VE DEĞERLENDİRME SONUÇLARI
Deprem Risk Analizi (AFAD-RED)
İzmir ve yakın çevresinde “İzmir İli Sismotektonik Özellikleri ve Deprem Kaynakları”, “İzmir İli ve Yakın Çevresinin Depremselliği” ve “İzmir İlinin Zemin Açısından Değerlendirmesi” alt başlıklarında verilen mevcut tehlikeler dikkate alınarak risk analizi yapılmıştır. Deprem risk değerlendirme çalışmalarının temeli standart veri toplama, depolama ve analiz çalışmalarıdır.
Risk analiz çalışmalarında AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından AFAD-RED programı kullanılarak üretilmiş İzmir İlini etkileyebilecek iki deprem senaryosu kullanılmıştır. Bu deprem senaryolarından ilki İzmir Fayında meydana gelecek Mw=6.6 büyüklüğünde bir depremdir.
İkinci senaryo ise Tuzla Fayının üreteceği Mw=6.7 büyüklüğündeki depremdir. Senaryolar hazırlanırken şehri etkileyebilecek en büyük deprem ve geçmişte yaşanmış en büyük deprem, bölgedeki aktif fayın üretebileceği en büyük deprem, fay uzunluğu büyüklük ilişkisi gibi bilgiler dikkate alınmıştır.