GündemMarmara Denizi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde deprem! İstanbul ve Bursa'da da hissedildi

Marmara Denizi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde deprem! İstanbul ve Bursa'da da hissedildi

04.12.2023 - 11:49 | Son Güncellenme:

Merkez üssü Marmara Denizi olan bir deprem meydana geldi. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Çanakkale ve Sakarya'da hissedilen depremin ardından AFAD'dan son dakika açıklaması yapıldı.

Saat 10.42 sıralarında Marmara Denizi'nde bir deprem meydana geldi. Gemlik Körfezi'ndeki depremin büyüklüğü 5.1 olarak açıklanırken derinlik 8.98 km olarak paylaşıldı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.9 olarak duyurdu.

Haberin Devamı

3 DAKİKA SONRA BİR DEPREM DAHA

Saatler 10.45'i gösterdiğinde aynı bölgede bir deprem daha oldu. 4.5 büyüklüğündeki depremin derinliğinin 7.02 km olarak açıklandı.

İSTANBUL VE BURSA'DA 3 BAZI BİNALARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

Depremin ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise Esenler'de 1, Küçükçekmece'de 1 binada çatlak olduğuna ilişkin ihbar alındığını ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edildiğini açıkladı. Küçükçekme'de çatlak oluşan binada ekipler inceleme yaptı.

Bakan Yerlikaya Bursa'nın Mudanya ilçesindeki bir evde de çatlak oluştuğu ihbarı aldıklarını belirtti.

Milliyet

Merkez üssü Bursa'nın Mudanya ilçesi olan 5.1 büyüklüğündeki depremde, ilçedeki bazı binalarda çatlaklar oluştu. Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi'nde yaşayanlar, iş yerleri ve binalardaki çatlakları cep telefonu kamerasıyla görüntüledi. Bir binada oluşan çatlak sonrası, beton parçalarının yere düştüğü görüldü.

Haberin Devamı

ŞÜKRÜ ERSOY'DAN 5.1'LİK DEPREM YORUMU

CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında Kaan Temeltaş'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

Milliyet

Öncelikle geçmiş olsun. Kuzeyde beklediğimiz kuzey kolu üzerinde bir deprem değil. Büyük Marmara depremi üzerine gelecek bir deprem değil. Gemlik'ten geçen İznik Gölü'nün üzerinden geçen bir fay zonu daha var. Yine bu da Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde. Buradaki depremler de büyük depremler üretebilir.

Hangi zemin üzerinde ve nasıl bir binada olduğunuz önemli. Uzakta olduğunuz zaman hissetmeyeceksiniz diye bir şey yok. Nitekim, çok da uzak değil. 5 büyüklüğündeki bir deprem, yaklaşık 30 tane 4 büyüklüğündeki depremin enerjisine eş gelir. Dolayısıyla zemin de kötüyse Gemlik'tekiler fena hissetmişlerdir. 5 büyüklüğündeki depremin daha büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu değil. Sosyal medyada bilgi kirliliği yayılıyor.

NACİ GÖRÜR: BU KENTİMİZİN YERİ ÇOK TEHLİKELİ

Depremin meydana geldiği noktaya dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür de sosyal medya hesabından açıklama yaptı; Görür, 'Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun' dedi.

Haberin Devamı

Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

"5.1'LİK DEPREM ÜZÜLECEK BİR DEPREM DEĞİL"

CNN TÜRK'ten Kaan Temeltaş'a konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal da depremin bölge için normal olduğunu ifade ederek şunları söyledi;

Bu bölge için son derece normal. Gölyaka civarında çatallanır Kuzey Anadolu fayı. Güneye doğru dönen fayda 7.2’lik deprem 1953’te olmuş. Doğusu Batısı enerjiyi boşaltmış ama ortada yenin üzerinde deprem oluşturabilecek fay var. Bölge bu türden depremlere kaynaklık edecek faylar kırılmış durumda. Bir deprem bekliyoruz. 5.1’lik deprem üzülecek bir deprem değil. Yapıları depreme hazırlama konusu önemli. Kentsel dönüşüm yasası dönüştürülüyor. Hızla depremi bölgeye hazırlamak için çalışmalıyız. Deprem küçük olduğu için süresi de kısadır. Öncü deprem nadir olan depremlerdir. İstanbul ve uzak kesimler artçıları hissetmeyecektir. Bundan sonra daha büyük deprem olacak kaygılarına yer yok. Artçılar olmaya devam etmekte 4.1’i geçmeyecektir. Bir süre daha devam eder.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, çekim anında depreme yakalandı. O anlar kameraya böyle yansıdı.

"KIRILMAYI BEKLEYEN FAYLAR VAR"

TRT'de konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Küçük ölçekli artçılar olabilir. Bunları olağan karşılamak gerekiyor. Her an 5 ve 5.5 buçuk üzerinde deprem üretmeye sahip faylar var. Kırılmayı bekleyen faylar bekler. Vatandaşlarımızın buna karşı hazırlıklı olması gerekiyor." dedi.

"BU İŞİN ŞAKASI YOK"

Tatar sözlerini şöyle sürdürdü: Şehirlerimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Bu işin şakası yok. Vatandaşlarımızın bu bilince bir an önce ulaşması gerekiyor. Bu dönüşüm acilen gerçekleşmeli. Bunları dönüştürmediğimiz sürece bizim yaptığımız şeyin bir anlamı olmuyor. Çok sayıda sensörler Marmara'nın içinde sismik hareketliliği izliyor. Topyekün bir seferberliği ihtiyaç. Marmara'nın değişik yerlerinde hissedeceğimiz depremler olabilir, faylar var. Haklımızı ve devletimize büyük görevler düşüyor.

Haberin Devamı

"BÖLGEDE ÇOK SAYIDA FAY KOLU VAR"

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz de bölgede meydana gelen 5.1'lik depremle ilgili şu açıklamaları yaptı; Bu jeolojik yapıya bağlı depremler binlerce bazıları on binlerce yılda bir deprem üretir. Bu tamamen bölgenin jeolojik yapısıyla ilgili bir durum. Gemlik körfezi'nde geçmişte de depremler oldu. Bandırma'dan uzanan hat boyunca önemli depremler var. Bölgede çok sayıda fay kolu var. Bu verilen yer doğruysa burada çok uzun zamandır büyük deprem yok.

Fay için kaç yılda bir deprem üretir konusu biraz tartışmalı. Bizim Kuzey Anadolu fayında gördüğümüz depremler benzer derinliklerde ortaya çıkar. Sığ olması yüzeyde hissedilir olmasına yol açar.

Milliyet

VALİ DEMİRTAŞ: PANİK DIŞINDA BİR SIKINTIMIZ YOK

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Gemlik Körfezi’nde, Mudanya ilçesi açıklarındaki 5.1 büyüklüğündeki depremde 12 kişinin yaşadıkları panik nedeniyle hastanelere başvurduklarını söyledi. Vali Demirtaş, "Vatandaşlarımızın paniği dışında ciddi bir sıkıntımız olmadı. Bu saat itibarıyla 12 vatandaşımız panikten dolayı hastaneye müracaat etmişler. 1 vatandaşımızın evinde çatlak oldu diye bir ihbar alındı. Arkadaşlarımız o bölgeye gittiler. Aynı zamanda depremden dolayı 2 vatandaşımız da koşarken düşmüş. Burunlarında hafif bir sıyrık meydana gelmiş. Tüm kamu kurumlarında, özellikle hastanelerimizde, okullarımızda depremle ilgili bir sıkıntı var mı, bir çatlak var mı yok mu diye onların incelemesini yapıyoruz. İnşallah arkadaşlarımız bize bu konuda bilgi verecekler. Tüm arkadaşlarımız sahadalar. Başta kaymakamlarımız, AFAD yetkililerimiz, belediyelerimiz, herkes sahada. Vatandaşlarımızın talep ve şikayetlerini dinliyoruz. Ciddi anlamda bir sıkıntımız olmadı. Allah memleketimizi, milletimizi, devletimizi bu afetten korusun" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

Depremin çok ciddi salladığını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Alçak katlı binalarda bile ciddi hissedildi. Yüksek katlı binalarda ciddi hissedilmiş. Aynı anda arkadaşlarımız ilgili birimlerle irtibata geçtiler. Türkiye'de kentsel dönüşüm konusunda iddialı belediyelerden bir tanesiyiz ama hala gerekli binalar var. Dönüşüm imkanı olanların kesinlikle buradan rant gözetmeden kentsel dönüşeme girmeleri gerekiyor" dedi.

MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI: TRİLYE'DE BAZI BİNALARDA DUVAR YIKILMALARI VAR

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da DHA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, ilçe genelindeki bazı binalarda çatlaklar oluştuğunu ve bazı bacaların devrildiğini söyledi. Trilye Mahallesi'nde ise 1999 yılındaki Marmara Depremi'nde hasar gören bazı binaların duvarlarının yıkıldığını kaydeden Türkyılmaz, "Belediye olarak 5 mahallede zaten tarama yapmıştık. Üniversiteden hocalarımızla birlikte, 1999 yılından önce yapılan binalarda performans testlerini sürdürüyorduk. Biz yıkım için beklerken, deprem oldu. Trilye Mahallemizde yıkım raporu alınan binalarda duvar yıkılmaları var. En kısa zamanda bu binaların yıkımlarını gerçekleştireceğiz. Cana gelen bir şey olmadı. İlçe genelinde bir olumsuzluk yok. Bütün ekiplerimiz teyakkuz durumunda, incelemelerimizi sürdürüyoruz" dedi.

MUDANYA BELEDİYE BİNASI HASAR GÖRDÜ, PERSONEL TAHLİYE EDİLDİ

Bursa'nın Mudanya ilçesi açıklarından meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde, ilçe belediye binası da hasar gördü. İlçedeki riskli binalar arasında bulunan belediye binasının kolonlarında çatlaklar oluştu. Belediye personeli tahliye edildi. Kapatılan belediye binasında teknik ekiplerin çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, depremin ardından sıcak gelişmeleri paylaştı. Başkan Sertaslan, "Şükür atlattık diye umuyoruz. Bayağı hissedildi, bütün sokaklar doldu. Herkes endişeyle kendisini dışarı attı. Depremin olduğu an herkes kaçışıyordu, sokağa çıkmıştı. 35 mahalle muhtarımızla irtibat halindeyiz. Şu ana kadar gelmiş hasara ilişkin bir kayıt yok. Şimdilik bir problem görünmüyor." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'Marmara Denizi'nde meydana gelen ve bölgede hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimizin ilgili tüm kurumları görevleri başında, halkımızın yanındadır. Rabbim, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza etsin.' açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gemlik açıklarında meydana gelen depremlerden etkilenen vatandaşlar için geçmiş olsun dileklerini iletti. İlgili kurumların sahada gerekli çalışmaları sürdürdüğünü dile getiren Yılmaz, “Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun” dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da depremin ardından sosyal medya hesabından yaptığı ilk açıklamada, 'Marmara Denizi Gemlik Açıklarında 5.1 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.' dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki depremin ardından yaptığı açıklamada, 'Gemlik Körfezi'nde meydana gelen ve Bursa, İstanbul ve çevre illerden de hissedilen 5,1 büyüklüğündeki deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimiz sahada çalışmalarına başladılar. Rabbim ülkemizi her türlü afetten muhafaza buyursun.' ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, '10.42’de Bursa Gemlik Körfezinde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli’deki Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezleri ile (SAKOM) görüşülmüş, depremin hissedildiği yerlerde merkezlere olumsuz bir çağrı gelmediği bilgisi alınmıştır. Bölgeye ambulans ekipleri görevlendirilmiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir.' açıklamasında bulundu.

İstanbul Valisi Davut Gül, 'Deprem ilimizde de hissedildi. Çok şükür şimdilik bize ulaşan bir ihbar yok. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun, Rabbim milletimizi her türlü kaza beladan muhafaza etsin…' ifadelerini kullandı.

"İstanbul'da da hissesilen Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm illerimize geçmiş olsun. diyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, "İstanbul'da şu ana kadar bize ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değil, takip ediyoruz." açıklamasını yaptı.

 

Yazarlar