Gündem Eylem Tok ve oğlu ABD'de hakim karşısına çıktı! 'Yüzünde sadece korku vardı'

Eylem Tok ve oğlu ABD'de hakim karşısına çıktı! 'Yüzünde sadece korku vardı'

18.06.2024 - 18:30 | Son Güncellenme:

ABD’de hakim karşısına çıkan Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un tutukluluk halinin devamına karar verildi. Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un hakim karşısına çıkacağı yeni tarih belli oldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuya dair açıklamada bulundu.

İstanbul'da 1 Mart'ta ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden 17 yaşındaki Timur Cihantimur’un annesi Eylem Tok, kaçtıkları ABD'de bir kez daha hakim karşısına çıktı. Boston’daki John Joseph Moakley Adliyesi'nde Türkiye’ye iadesinin görüşüldüğü duruşmaya Tok, turuncu tutuklu kıyafeti ile getirildi. Tok’un avukatı Brendan Kelly, davanın düşmesi ve Tok’un tutuksuz yargılanmasını talep etti.

Haberin Devamı

Yargıç, Tok’un avukatının ve savcının açıklamalarının ardından Tok’un tutukluluk halinin devamına, bir sonraki duruşmanın 27 Haziran’da yapılmasına karar verdi. Tok’un bir sonraki duruşmaya farklı bir avukatla katılması beklenirken, mevcut avukatı Kelly duruşma sonrası sorulara cevap vermeden adliyeden hızla uzaklaştı.

Eylem Tok ve oğlu ABDde hakim karşısına çıktı Yüzünde sadece korku vardı

CİHANTİMUR TUTUKLU KALACAK

İstanbul'da 1 Mart'ta ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden 17 yaşındaki Timur Cihantimur da annesi Eylem Tok’un ardından Boston’daki John Joseph Moakley Adliyesi'nde hakim karşısına çıktı. Duruşma salonuna açık gri tulumla getirilen Cihantimur, mahkeme salonunda kelepçesiz olarak hazır bulundu.

Cihantimur’un Türkiye’ye iadesinin görüşüldüğü davaya bakan yargıç, Cihantimur'un avukatının ve savcının açıklamalarının ardından Cihantimur’un tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmasının 20 Haziran'da yapılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Cihantimur'un avukatı, Cihantimur’un tutuklu olarak bulunduğu çocuk cezaevinde kötü bir ortamda bulunduğunu ve yerinin değiştirilmesini talep etti. Duruşmanın ardından Cihantimur, yoğun güvenlik önlemleri altında mahkeme salonunda çıkarıldı.

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Ülkemize iade talebimiz kapsamında ABD'de yakalanarak gözaltına alınan, Boston’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanan ve bugün ayrı ayrı hakim karşısına çıkarılan şüpheli Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiş, Eylem Tok’un duruşması 27 Haziran’a, oğlu Timur Cihantimur’un duruşması 20 Haziran’a ertelenmiştir. Adaletin tecellisi için şüphelilerin ABD’den ülkemize iadeleri hakkında gerekli girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

“UMARIM ABD ADALETİ GEREĞİNİ YERİNE GETİREREK TÜRKİYE'YE İADESİNİ GERÇEKLEŞTİRİR”

Oğuz Murat Aci'nin babası Özer Aci’nin kuzeni Lütfiye Çiçek, Cihantimur'un duruşması sonrası yaptığı açıklamada, “Duruşma salonunda Timur Cihantimur'u hakim karşısında görmek biraz da olsa içimizi rahatlattı. Umarım ABD adaleti gereğini yerine getirerek Türkiye'ye iadesini gerçekleştirir" ifadelerini kullandı

Haberin Devamı

ACİ'NİN AİLE YAKINLARI ADLİYEDEYDİ

Aci’nin aile üyeleri duruşmaya katılarak, duruşma sonrası basına açıklamalarda bulundu. Aci’nin aile üyelerinden bazıları ise ellerinde “Oğuz Murat Aci için adalet” yazılı pankart açtı. Oğuz Murat Aci'nin babası Özer Aci’nin kuzeni Lütfiye Çiçek, davanın ilk duruşması olması nedeniyle heyecanlı olduklarını dile getirerek, davanın ertelendiğini ifade etti. Çiçek, “Ben ABD’nin adaletine sonsuz güveniyorum. Gerçekten doğru kararı vereceklerine inanıyorum” dedi.

Eylem Tok ve oğlu ABDde hakim karşısına çıktı Yüzünde sadece korku vardı

“ASLINDA KENDİ ÇOCUĞUNA DA ÇOK BÜYÜK BİR YANLIŞ YAPIYOR VE ÇOK BÜYÜK BİR ZARAR VERİYOR”

Eylem Tok’a seslenen Çiçek, “Aslında ona söylemek istediğimiz birkaç şey vardı ama maalesef söylemedik. O sadece bizim kuzenimin çocuğuna değil, aslında kendi çocuğuna da çok büyük bir yanlış yapıyor ve çok büyük bir zarar veriyor. Çünkü çocuğunu bu şekilde oradan oraya kaçırmakla hiçbir şekilde iyilik yapmış olmuyor. Eğer Türkiye'deyken hiç bunlar yaşanmadan ailenin yanında olsaydı ve çocuğunu teslim etmiş olsaydı şimdi hiçbir şekilde kendi de bu sıkıntıları çekmeyecekti” dedi.

Haberin Devamı

Eylem Tok ve oğlu ABDde hakim karşısına çıktı Yüzünde sadece korku vardı



“NASIL BİR ANNELİK BU?”

Eylem Tok’un kendisini anne olduğunu söyleyerek savunduğunu belirten Çiçek, “Sadece şunu söylüyorum ona anneyim diyor. Nasıl bir annelik bu? Bir anne evlatsız kaldı, bir çocuk babasız kaldı. Yani bu mu annelik adaleti? Ben gerçekten bunu çok merak ediyorum” dedi.

“PERVİN ABLA, BUGÜN EMİN OL O YÜZDEN HİÇBİR ESER YOKTU”

Aci'nin annesi Pervin Aci’nin Eylem Tok’un yüz ifadesini çok merak ettiğini dile getiren Çiçek, “Eylem Tok’un yüzünü çok merak ediyordu. New York'ta resim çekildiklerinde gülümseyen yüz onun içinde o kadar büyük bir ukde olarak kalmıştı ki. Ama bugün Pervin Abla, bugün emin ol o yüzden hiçbir eser yoktu. Çünkü bütün salon sadece sizin için oradaydı. Onları destekleyen hiç kimse yoktu” ifadelerini kullanarak, Eylem Tok’un yüzünde sadece korku olduğunu açıkladı.
Eylem Tok’un bir sonraki duruşmaya kadar düşünerek bir karar vermesi çağrısında bulunan Çiçek, “Diğer mahkemeye kadar olan zamanda düşünüp gerçekten doğru olan kararı alır ve çocuğunu da bu zorluktan kurtarır” dedi.

Haberin Devamı

“KATİL ANNESİ OLMAK NASIL BİR DUYGU?”

Turks in Boston Derneği’nin kurucusu Esat Gök, “Adaletin başladığı ilk gün bu. Tabii ki ilk duruşma ile biteceğini zannetmiyoruz. Tabii ki uzayacak ama içeride gerek hakimin tavrı olsun gördüğümüz konu bizim lehimize olacak hissi ve kanaati oluştu bizlerde. Mahkeme sonucunda da ben Eylem Hanım’a şey sordum. ‘Katil annesi olmak nasıl bir duygu?’ diye sordum. Kendisi de Allahu ekber dedi. Başka hiçbir şey söylemedi. Yani orada belki biraz alaycı bir tavırla yaklaşmış oldu ama biz kesinlikle bu süreçte kendisinin bu alaycı tavrını ağır bir şekilde ödeyeceğine eminiz” dedi.

“KENDİSİNİN VE OĞLUNUN RAHAT UYKU UYMADIĞINDAN YÜZDE YÜZ EMİNİZ”

Eylem Tok’un duruşmada çok tedirgin ve gergin olduğunu aktaran Gök, “Kendisine nefret dolu bakan kalabalığın etkisinden bayağı bir rahatsız oldu. Şu an içerisindeki korkunun ben katlanarak arttığı kanaatindeyim. Ama kendisinin ve oğlunun rahat uyku uymadığından yüzde yüz eminiz” dedi.

Öte yandan Cihantimur'un “taksirle öldürme ve yaralama”, 44 yaşındaki annesi Eylem Tok'un ise “suçluyu koruma” suçundan Türkiye'ye iadesi isteniyor.

MAHKEME DELİLLERİ TOPLAYACAK

Hukukçu Şükrü Aksu CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Eylem Tok yakalandıktan sonra iadeye ilişkin karar vermekle ilgili organ ABD'deki ilgili mahkeme gerekli delilleri toplayacak. Şu an verilen karardan anlaşılıyor ki bu işlemler henüz sonuçlanmadı. Suçluların iadesi konusunda ABD kolay kolay böyle bir hüküm uygulamıyor. Burada da Timur Cihantimur'un ABD vatandaşı olduğunu öğrenmiştik. Annesi de sık sık 'adil yargılanma' vurgusu yapıyordu. Bunu da bilerek yapıyorlar. İadeyi zor görüyorum. Büyük suçlama zaten Timur Cihantimur'un üzerinde. 2 yıl alt sınır, 15 yıl üst sınır bir hapis cezası gerektiyor. Anne için üst sınır ise 5 yıla yakın. Çocuğun iddiası çok daha üst sınırda bir ceza.