04.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
AYKUT YILMAZ / Ankara
Bakanlık, riskli gruplarda Hepatit B ve C taramasının yapılması konusunda uyarıda bulundu. Bakanlık yazısının ellerine ulaştığını belirten Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Yaklaşık iki ay kadar önce hamilelerde hepatit taraması rutin hale getirildi. Eğer anne hamileyken bu enfeksiyonu tespit edersek, bebeği koruyabilmek için elimiz güçleniyor. Bebeğe doğar doğmaz aşı, annede hepatit varsa ilaveten immünoglobülin yapılıyor. Hatta bazı durumlarda son 3 ayda, annede virüs yükü belli bir eşik değerin üzerindeyse, anneye güvenilir, gebelikte de kullanılabilen ilaç verilebiliyor” dedi. Aşıyla başlayacak korumanın zaman aldığını belirten Güner, “Aşıyla başlayacak korumada bir antijen veriyorsunuz, onun vücuttaki birtakım bağışıklık sistemini güçlendirici reaksiyon oluşturmasını bekliyorsunuz. Ama bu zaman alıyor. Eğer bebek doğarken annede var olan mikropla karşılaşırsa, bebek aşının koruyuculuk oluşturmasına kadarki sürede bu mikrobu almaya açık. Dolayısıyla çok erken bir vakitte mikropla karşılaşmış oluyor” dedi.
Güner, gerekli tedavi uygulanmazsa doğarken hepatit B mikrobuyla karşılaşan bebeğin yüzde 95 kronik hepatit olduğunu söyledi. Ailede birinde Hepatit B enfeksiyonu olanların mutlaka sağlık kurumlarına başvurması gerektiğini vurgulayan Güner şöyle devam etti: “Hepatit B hastalığında var olan tedaviler hastalığın kontrol altında tutulmasını sağlıyor. Ya da kişide hepatit C var... Hâlâ toplumsal baskılar hissediyor bu hastalarımız. Oysa bunların takipleri var, tedavileri var. Hepatit C de durum günümüzde çok daha iyi. Hepatit C de yüzde 99 kür sağlayan tedavi var artık. Kür dediğimiz mikrobun vücuttan atılması.”
Tüm topluma eğitim
Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı kapsamında çok ciddi çalışmalar yürütüleceğini kaydeden Güner, bağışıklamanın yürütülmesi, artırılması, viral hepatit sürveyansının güçlendirilmesi, tanı konulan vakaların bildirilmesindeki aksaklıkların giderilmesi gibi adımların atılacağını kaydetti. Viral hepatitle mücadele kapsamında hastalığın bulaşma oranının yüksek olduğu meslek gruplarına eğitim verileceğini belirten Güner, “Bazı meslek gruplarının yaptığı aktiviteler hastalığın bulaşılıcılığı açısından yüksek riske sahip. Güvenilir olmayan sağlık hizmetleri, dövme, piercing gibi uygulamalar ve berberlerde yapılan bazı uygulamalar bunlar arasında sayılabilir. Bu konuda meslek gruplarına bilgilendirme yapılacak” dedi.