10.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Muhammet KAÇAR-Nedim KOVAN-İnan KALYONCU Fatsa Ordu-DHA
AA
Ordu’da sel felaketinin ardından şimdi yaralar sarılmaya çalışılıyor. Tonlarca fındığın denize aktığı yolların köprülerin zarar gördüğü bölgede, fındık üreticileri hasarlarını tespit etmeye çalışırken, İkizce ilçesinde meydana gelen heyelanda bir kişi yaşamını yitirdi. Bölgede yağışlar dün de devam ederken Ünye ilçesindeki Tabakhane deresi taşınca Karadeniz Sahil Yolu’nda ulaşım yine çift yönlü olarak durduruldu. Çöken diğer köprülerde de iş makineleri enkazları kaldırmak için çalışmalara başladı. Selin yıktığı Cevizdere Köprüsü’nde ise yıkım işlemine başlandı.
‘Bölgeyi terk edin’
Çalışmaların tamamlanmasının ardından bölgedeki dere yatağında yapılacak ayağın üzerine yeni köprü inşa edileceği, köprünün yapımı tamamlanana kadar Sahil Yolu’nda ulaşımın tek şeritten kontrollü sağlanacağı belirtildi. Ancak sağanağın devam ettiği ilçedeki Tabakhane Deresi’nin debisi yükseldi. Ekipler, derenin üzerinde bulunan Sahil Yolu’nun üzerindeki köprü ile diğer köprüleri araç ve yaya trafiğine kapattı. Belediye ekipleri, derenin taşma ihtimali dolayısıyla vatandaşları can ve mal güvenlikleri için bölgeyi terk etmeleri yönünde anonslarla uyardı. Derenin etrafında bulunan ev ve iş yerlerinin zemin katlarının da boşaltılması istendi. Tabakhane Deresi’nin bazı bölgelerinde suyun yola taştığı gözlendi.
Sel ve heyelan uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü bölge için uyarılarını dün de sürdürdü. Ordu Valiliği’nden yapılan açıklamada, Meteoroloji Samsun 10. Bölge Müdürlüğü’nden alınan meteorolojik veriler paylaşıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlimizin iç kesimlerinde (Çaybaşı, İkizce, Kumru, Akkuş, Korgan) devam etmekte olan sağanak yağışların, gece saatlerine kadar devam etmesi beklendiğinden, şiddetli yağışlar nedeniyle yukarı kesimlerde meydana gelecek yağışların kıyı ilçelerini (Ünye, Fatsa) etkileyebileceği göz önünde bulundurularak yaşanabilecek olumsuzluklara (ani sel, taşkın, su baskını, yıldırım, heyelan, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar) karşı, dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”
‘Yüzerek kurtulduk’
Selde Fatsa ilçesine bağlı Bolaman Mahallesi Yalıköy semtindeki Cin Deresi’nin taşması sonucu bazı ev ve iş yerlerinin zemin ile bodrum katlarını su bastığı belirtildi. Evlerdeki eşyalar kullanılamaz hale geldi. Evlerine dolan sular nedeniyle mahsur kalanlar çevredekilerin yardımıyla dışarı çıkabildi. Yöredeki pek çok evde hasar oluşurken, 10 aracın kısmen balçığa ve toprağa saplandığı belirtildi. Bölgede belediyeye ait iş makineleriyle ekipler, yollarda su tahliyesi ve balçık temizleme çalışması yapıldı. Toprağa saplanması sonucu hasar oluşan araçların çıkarılması için de çalışma başlatıldı. Evini su basan İsmet Karakuş, “Su birdenbire gelip, evin içine girdi. Su seviyesi bir anda benim boyumu aştı. Çocuklarımla birlikte yüzerek, evden çıktık. Komşularımız bizi çekerek, aldı. Çok mucizevi bir şekilde kurtulduk. Evimde hiçbir şeyim kalmadı. Tüm eşyalarım gitti. Artık evde kalma şansımız yok. Perişan olduk” diye konuştu. Evi sular altına kalan Aysel Selamet ise “Evim kullanılacak hiçbir tarafı kalmadı. Her şeyim, tüm eşyalarım gitti” dedi.
İkizce ilçesinde 3 ve Çaybaşı ilçesinde de 50 evin tedbir amacıyla boşaltıldığı bildirildi. Vatandaşların güvenli yerlere yerleştirildiği belirtilirken, Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, sel nedeniyle ilçedeki 24 mahallede heyelanlar meydana geldiğini belirtti. Büyük çaplı hasarın oluştuğu İkizce’nin Seymenli Mahallesi’nde ikamet eden vatandaşlar tedbir amacıyla
evlerden tahliye edildi.
Sahilde fındık topladılar
İkizce ilçesinde sel sularıyla Karadeniz’e ulaşan tonlarca fındığı vatandaşlar sahilde toplamaya başladı. Fındık toplayanlardan Hatice Öztürk, “Yemek için topluyoruz, çerez yaparız. Allahın takdiri büyük afet oldu” dedi.
75 menfez ve 7 köprü
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, bazı ilçelerde yaşanan selde 75 adet menfez ve 7 köprünün kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Yılmaz, yazılı açıklamasında, Fatsa, Ünye, Perşembe ve Çaybaşı ilçelerinde etkili olan sel sonrası 100 mahallede heyelan meydana geldiğini ifade etti. Heyelandan dolayı kapanan mahalle yollarının ekiplerce açıldığı bilgisini veren Yılmaz, sel bölgesinde 300 iş makinesiyle 550 personelin görev yaptığını bildirdi. Yılmaz, 10 dere ve ırmakta taşkın meydana geldiğini de kaydederek, “Ordu’nun bazı ilçelerinde yaşanan selde 75 adet menfez ve 7 köprü kullanılamaz hale geldi. Yapılan çalışma sonrası dere yataklarındaki molozların temizliği sürüyor” dedi.
1 kişi yaşamını yitirdi
İkizce ilçesi Seymenli Mahallesi’nde heyelan meydana geldi. Bu sırada evinin yanındaki fındık bahçesinde bulunan 56 yaşındaki Bayram Sekmen, toprak altında kaldı. Yakınlarının haber vermesi üzerine bölgeye gelen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları arama çalışması sonrasında Sekmen’in cansız bedenini toprak altından çıkardı.
İş makinesi suya kapıldı
İkizce ilçesi Kocaman Mahallesi’nde çalışma yapan bir iş makinesi, sel sularına kapılarak ırmağa sürüklendi. Operatörün,
akıntıya kapılmadan önce iş makinesini terk ettiği öğrenildi.
Şarampole yuvarlandı
Ünye-Çaybaşı Karayolu 10’uncu kilometresinde heyelan meydana geldi. Mehmet Cüni yönetimindeki otomobil, yamaçtan kayan toprak ve kaya parçaları nedeniyle şarampole sürüklendi. Büyük korku ve panik yaşayan araçtaki 1’i çocuk 5 kişi, olayı yara almadan atlattı.
Köpeği kurtardılar
Ünye ilçesinde etkili yağış nedeniyle taşan Tabakhane Deresi’nde suya kapılan sokak köpeği, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.
'Yıkılan köprüler yeniden yapılacak'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan dün sabah Ünye’de incelemelerde bulundu, bölgedeki tahribat ve çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Cevizdere Köprüsü’nde de incelemelerde bulunan Turhan, gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirtti. Yaralıları da ziyaret eden Turhan, vatandaşların sorun ve taleplerini dinledi, tüm imkânların seferber edildiğini söyledi.
Ordu Çevre Yolu’nun Eskipazar mevkisinde sürdürülen yol çalışmalarını inceleyen, ardından inşaat şantiyesine geçerek çalışanlardan bilgi alan Turhan, Ünye, Fatsa, Perşembe ve Çaybaşı ilçelerinde oluşan taşkınların hasara yol açtığını belirterek “Bazı konutlarda, iş yerlerinde ve araçlarda hasar oldu. Yine 8 köprümüzde tahribat oluştu, bunların bir tanesi sahil yolunda olmak üzere 7’si göçtü, ulaşıma hizmet veremiyor, 1’inin de yaklaşım dolgusunda boşalma oldu. Şu anda burası da hizmet dışı ama karayolları ekiplerimiz yaklaşım dolgusunun tamiratını yaptıktan sonra burayı da hizmete açacağız. Diğer köprülerimizle ilgili olarak en kısa zamanda ihaleleri yaparak inşa çalışmalarına başlayacağız” dedi.
Ordu Çevre Yolu Projesi ile ilgili sahada inceleme yaptığını ifade eden Turhan, “Bu proje de Karadeniz Sahil Yolu’nun önemli bir kesimini oluşturuyor. Ordu sahil geçişi Karadeniz Sahil Yolu esnasında bölünmüş hale getirilmişti ancak gerek şehir içi ve transit trafik buradaki kavşakların sayısının çok olması, sinyalize olması nedeniyle ulaşımda zaman kaybına neden oluyor” diye konuştu. Bu sorunu çözmek için Ordu Çevre Yolu ihalesinin yapıldığını ve inşaat çalışmalarında önemli gelişme kaydedildiğini anlatan Turhan, “Ordu Çevre Yolu toplam 21.4 kilometre. Bunun birinci aşamasını bu yıl sonu trafiğe açmayı hedefliyoruz. Perşembe-Bolaman güzergahının 26’ncı kilometresinden Boztepe tüneliyle Ordu’nun güneyinden geçerek Ordu-Ulubey yolunu kestikten sonra otogar kavşağına bu yıl sonunda inşallah hizmete açmayı hedefliyoruz” dedi.
‘Derelerin ıslahına önem vereceğiz’
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş bölgede incelemelerde bulundu. Fatsa Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret eden Kıran ve Kurtulmuş, firma sahiplerinin sorunlarını dinledi. Karadeniz için yeni imar planının gündeme alınacağını belirten Kurtulmuş, derelerin ıslahına önem vereceklerini söyledi.