GündemSoma’da 2 bakanlık tazminat ödeyecek

Soma’da 2 bakanlık tazminat ödeyecek

28.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da can veren Erkan Doğdu’nun üç kardeşi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na açtıklarıdavada 100’er bin lira tazminat kazandı

Soma’da 2 bakanlık tazminat ödeyecek

Manisa’nın Soma ilçesinde maden faciasında can veren 301 kişiden Erkan Doğdu’nun üç kardeşinin, iki bakanlığa açtıkları davada karar çıktı. 13 Mayıs 2014’teki facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, 46 sanık hakkında 301 kez 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

46 sanığın yargılanması sürerken, yakınlarını kaybedenler de çeşitli tazminat davaları açtı. Ölen 301 işçiden Erkan Doğdu’nun kardeşleri Burhan, Serkan ve Bülent Doğdu da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na karşı tazminat davası açtı. Aileler adına mahkemeye başvuran Avukat Cihan Türsen dilekçesinde “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2014 yılının Mart ayında yapılan denetimin sonuçlarının açıklanmadığı, ocakta meydana gelen yangınlardan dolayı üretim yapılamadığı halde, Soma A.Ş.’ye işin devredildiği ve Bakanlığın bu duruma göz yumduğunu” ileri sürüp toplam 375 bin TL tazminat talep etti.

‘Emsal bir karar’

Davanın görüldüğü Manisa 2’nci İdare Mahkemesi’ne cevaplarını ileten iki bakanlığın avukatları iddiaları kabul etmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına verilen cevapta, tazminata konu patlama olayında bakanlığın hiçbir kusurunun olmadığı öne sürüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına verilen cevapta da, bakanlığın gerekli denetimleri yaptığı belirtilerek, davanın reddi istendi.

Manisa 2’nci İdare Mahkemesi, kazada sorumluluğu bulunduğunu belirttiği Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın, Bülent Doğdu’nun üç kardeşine toplam 300 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Ailenin avukatı Cihan Türsen, kararın bakanlıklar nezlinde emsal bir karar olduğunu söyledi. Avukat Türsen şunları söyledi:

‘Devre dışı kalamaz’

“Soma mağdurlarının çoğu işletici şirketi hedef alan davalar açtılar. Halbuki Türkiye’de madenlerle ilgili tüm yetki ve sorumluluk, Enerji Bakanlığı’nda. Biz davamızı direk Enerji Bakanlığı ve yine çalışma hayatının güvenliğinden sorumlu Çalışma Bakanlığı aleyhine yönelttik. Ve gerekçe olarak da ilgili bakanlıkların kuruluş yasalarını, gösterdik. Bakanlıklar veya bakanlıklara bağlı kuruluşlar, sorumluluklarını tam olarak yerine getirdiklerinde bu tip facialara neredeyse hiç rastlanılamaz. Türkiye’nin ve neredeyse dünyanın en önemlileri arasında yer alan Soma maden faciasında Enerji Bakanlığı hiç alakası yokmuş gibi devre dışı kalamaz.”