28.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Tolga Şardan - Ankara
2010’da gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) soruların çalınması üzerine geniş güvenlik önlemleri altında yapılan 2014 KPSS’de de soruların yanıtlarının cep telefonlarıyla sızdırıldığı ortaya çıktı. Adıyaman merkezli, Van ve Şanlıurfa’daki operasyonda, sınava giren öğretmenlerin çözdüğü soruların yanıtlarının cep telefonlarıyla sınavdaki adaylara bildirildiği saptandı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 14 şüpheli gözaltına alındı.
Yeni deliller bulundu
2010’daki KPSS’de soruların önceden sızdırıldığı iddialarıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başşavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın 3. dalgasında gözaltına alınan şüphelilerin sorgusu devam ederken, Adıyaman’da yeni bir soruşturma başlatıldı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, 5 Temmuz 2014’teki KPSS sonrasında başlatılan soruşturmada “yerel bir grubun sınav sorularının yanıtlarını adaylara ulaştırdığı” günışığına çıkarıldı.
Adıyaman’da KPSS’ye giren iki adayın, sınavdan çıkışı sonrasında üzerlerinde teknolojik cihazlar bulundu. Olayın savcılığa iletilmesiyle birlikte iki aday hakkında “kopya” iddiasıyla adli soruşturma başlatıldı. Savcılık yeni delililer ve bağlantılar bulunması üzerine soruşturmayı derinleştirdi. Yapılan araştırmalar sonucu Adıyaman’da faaliyet gösteren ve KPSS’ye hazırlık eğitimi veren bir dershanenin sahibinin koordinesinde kopya usulsüzlüğü yapıldığı anlaşıldı.
Savcılık, Adıyaman Emniyeti’ne suça karıştığı iddia edilen kişilerin gözaltına alınması talimatını verdi. Bunun üzerine polis, koordineyi yaptığı iddia edilen dershane sahibi M.A.’nın yanı sıra sınava girip kopya olayına karışan bazı adayları gözaltına aldı. Adıyaman’ın yanı sıra Van ve Şanlıurfa’ya yayılan operasyonda üç öğretmen de şüpheli olarak ifade verdi.
Aday gibi kopya verdiler
Yapılan araştırmalarda, dershane ile bağlantısı olan öğretmenlerin aday gibi sınava girdiği ve soruları çözdükten sonra dershaneye bildirdikleri, ardından da dershane tarafından cep telefonları yoluyla anlaşma yapılan adaylara yanıtların aktarıldığı anlaşıldı. Bu organizasyon içinde öğretmenlerin dershaneden, dershanenin de adaylardan maddi menfaat sağladıkları belirlendi.
Savcılık soruşturmasında şüpheliler arasında telefon bağlantılarının olduğu ve şüphelilerin mal varlıklarının da incelendiği kaydedildi. Bu arada, adli soruşturma çerçevesinde, üzerlerinde elektronik cihaz yakalanan adayların sınava girdikleri salonda görev yapanların da incelendiği öğrenildi.