GündemSimülasyonlu baraj sunumu

Simülasyonlu baraj sunumu

03.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

YÖK Başkanı Özvar, üniversiteye girişte TYT ve AYT barajlarının kaldırılmasına ilişkin eleştirileri, üç yıllık sonuçları içeren bir simülasyonla yanıtladı.

Simülasyonlu baraj sunumu

 

Önder Yılmaz / ANKARA - YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite sınavına girişte barajın kaldırılması konusunda TBMM'de simülasyonlu sunum yaptı. Özvar, amaçlarının öğrencileri üniversiteye puansız sokmak değil, tercih tabanını genişletmek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Özvar, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda YÖK’ün iki temel hedefinin, öğrencilerin kaliteli bilgi ve beceriye sahip olmasını sağlamak, ülkenin bilim ve teknoloji alanındaki birikimini ilerletmek olduğunu belirtti. Vizyonlarını "akademik odaklı üretim, bilim diplomasisi ve uluslararasılaşma" olarak başlıklandıran Özvar, üniversitelerde uluslararası ün ve saygınlığın arttırılması gerektiğini vurguladı. Özvar, "Eğer kurumlarımızın niteliğini, marka değerini muhafaza eder, onları deyim yerindeyse yerin dibine batırmazsak, neredeyse asırlık hâle gelen kurumlarımızın uluslararası sahnede kanaatimce daha fazla değeri olacaktır" dedi.

'4.5 ay çalıştık'

Prof. Dr. Erol Özvar, üniversiteye girişte TYT ve AYT barajlarının kaldırılmasına ilişkin eleştirileri, üç yıllık sonuçları içeren bir simülasyonla yanıtladı. Baraj konusu üzerinde 4,5 ay çalıştıklarını aktaran YÖK Başkanı, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"2021'de 2 milyon 607 bin öğrenci sınava girdi, Barajı geçen yani 150 ve üzeri puan alan öğrenci sayısı 1.627.539 idi. Barajı geçip ön lisans yani iki yıllık programlara başvuran adayların oranı yüzde 62, sayısal olarak bakıldığında 150 ve üzeri alan 1 milyon 600 bin kişi olduğuna göre geriye kalan 1 milyon insan dışarıda kalmış oldu. AYT ve/veya YDT’den 180 puan barajını geçip lisans programlarını tercih edebilen aday sayısı ise 876 bin idi yani 2,6 milyon öğrenci sınava girdi, dört yıllık lisans programlarına tercih de 876. 2021 yılında hiç puan alamayan veya oturuma katılmayan daha ağırlıklı olarak oturuma katılmayan öğrenci sayısı, toplam aday popülasyonun yüzde 6 kadarı. Eğer 2021 yılında TYT’de puanı hesaplanabilen öğrenciler baraj olmasa idi 2 milyon 393 bin olacaktı. Eğer baraj olmasaydı 750 bin aday, ön lisans programları için aldıkları puanlarla tercihlerde bulunabilecekti. AYT’de de 763 bin 638 aday ilave olarak lisans programları için tercihte bulunma hakkı elde edeceklerdi. Barajla birlikte havuzda toplam 3 milyon tecrih vardı. Eğer baraj olmasaydı tercih sayısı 6 milyon olacaktı."

Haberin Devamı

‘Tercih tabanını genişletiyoruz’

Özvar, barajın kaldırılmasının kaliteyi düşürmeyeceğini belirtirken "Bizim yapmaya çalıştığımız şey tercih tabanını genişletmektir, üniversiteye puansız öğrencileri sokmak değil" dedi.

MYO’lar uzmanlaşacak

Özvar, akademik ilanlarda adrese teslim kadrolar verildiği iddialarını kabul etmeyerek, ilanları tek tek kendisinin takip ettiğini, bir usulsüzlük gördüğünde savcılığa şikayette bulunduğunu söyledi. Özvar, OSB’ler içindeki meslek yüksekokullarının uzmanlaşması, birden fazla program barındırması ve etkin kaynak kullanımı için Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini açıkladı. Özvar, mesleki eğitim  alıp üniversiteye gitmek isteyenler ile meslek sahibi olma ayrımını yapma konusunda da MEB’le çalıştıklarını dile getirdi.

Vicdani çözüm

Öğrenci affı konusunun Meclis’in işi ve siyasi bir karar olduğunu belirten Özvar, Ukrayna’daki öğrencilerin durumuna ilişkin “Denklik konusu, Ukrayna’yı yakından izliyoruz. O noktada hakkaniyete rahatsızlık vermeyecek şekilde değerlendirme yapıyoruz, vicdanları rahatsız etmeyecek çözüm bulmamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Yazarlar