Gündem‘Silivri’nin uzaması bizi rahatsız eder’

‘Silivri’nin uzaması bizi rahatsız eder’

04.09.2010 - 00:04 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, mahkemelerin son 5 yılda 69 hâkim ve savcı hakkında dinleme kararı verdiğini, bu dinleme kararlarının sonlandırıldığını bildirdi

‘Silivri’nin uzaması bizi rahatsız eder’

Ergin, bazı davaların ve bu davalardaki tutukluluk sürelerinin uzamasının kendilerini de rahatsız ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Davaların uzaması bizi rahatsız eder, bütün bunları aşabilmek için çalışmalar yapılıyor. Yüksek yargıda son dönemde, zaman aşımından düşürülmüş dosyalara bakınız. Silivri’deki dosyaların uzaması bizi rahatsız eder. Zaman aşımından düşürülen faili meçhul cinayetlere ilişkin davaların bu şekle gelmesi de bizi rahatsız eder. Büyük davalar oldu Yargıtay’da daha önce. 80 öncesinin şiddet uygulayan örgütlerine ilişkin davalar oldu, bunların zaman aşımına uğratılması girişimleri oldu, oluyor bunlar bizi rahatsız ediyor.”

Haberin Devamı

Sanıktan, ‘Ayda bir kere’ itirazı
İkinci Ergenekon davasının dünkü duruşmasında tutuklu sanıklardan İşçi Partili Emcet Olcaytu, sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasının ayda bir kereye indirilmesi kararına tepki göstererek savunmanın kısıtlanmasının bozma nedeni olduğunu, bu kararın tekrar gözden geçirilmesini talep etti. Ancak, mahkeme, kararından geri dönmedi.
Silivri’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 79. duruşmasında, Olcaytu, taleplerin duruşmaların yapıldığı son haftanın cuma günü alınması şeklindeki mahkemece alınan ara kararı eleştirerek, Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre savunma hakkının kısıtlanmasının bozma nedeni olduğunu söyledi.
Bu kararla her ay bir celsede talep alınacağını ifade eden Olcaytu, kendilerine ve avukatlarına verilen 30’ar dakikalık konuşma hakkını kullanmaları durumunda ise 36 saat süreyle duruşma yapılacağını kaydetti. Olcaytu, mahkemenin bu kararından geri dönmesini talep etti.
Görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel ise mahkemenin bu uygulamasının usul ve yasaya uygun olduğunu belirtti. CMK, “Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında şüpheli veya sanık salıverilmesini isteyebilir” diyor. Duruşmada daha sonra tutuklu sanık Neriman Aydın’ın ifadeleri okundu. Bu işlem yaklaşık 7 saat kadar sürdü.
ESRA?ALUS Ankara