16.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Çalıştaya, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, TKDF Başkanı Canan Güllü, ilçe belediyelerin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın birimleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
‘Mücadele kazandırır’
Çalıştayın açılışında konuşan Canan Güllü özetle şunları söyledi: “Ülkemizde yaşanan tüm şiddet ve istismarın sorunun temelini eşitsizlik oluşturuyor. 2022 Dünya Ekonomik Formu Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda 156 ülke arasında, Türkiye’nin yeri 133 sıra olarak belirlemiştir. Kaldırılan İstanbul Sözleşmesi, tam da bu eşitsizliği gidermek için Milli Eğitim Bakanlığı’na, ‘Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini müfredata ekle’ diyordu. Sözleşme, erken yaşta ve zorla evlilikleri önlemeyi, kız çocuklarının okullaşmasını sağlamayı, danışma merkezleri kurarak şiddeti önlemeyi, kız çocuklarını, kadınları ve 65 yaş üstü erkekleri şiddete karşı korumayı taahhüt ediyor. Kaldırılmasıyla birlikte biz de, kurumuzun stratejik planıyla yolumuzu çizdik. Acil yardım hattımız, sahanın şiddetine tanık. O halde, ‘Çözümü yerelde üretebiliriz’ dedik. Sözleşmenin önleme politikalarını yerine getirmeyi başarabilirsek, böylece eşitliği yerelde başarabiliriz diye düşündük. Şu ana kadar 46 belediye ile protokol imzalandı. Merkezi yönetimin uygulamadığı, kadına şiddeti önleyici politikaların yerel yönetimler tarafından hayata geçirilmesiyle, eşitlik mücadelesinde, siyaset üstü bir aşama kaydedildi. Mücadeleye devam, çünkü mücadele kazandırır.”
‘Yardım isteyin’
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de konuşmasında “Buradan da tüm kadınlara sesleniyoruz, sakın ama sakın yalnız olmadığınızı unutmayın, yardım istemekten asla çekinmeyin, başınıza gelen şiddet olayının zamanla geçeceğini düşünmeyin. Kendi kendini de geçmesini beklemeyin, her ne olursa olsun şiddete suskun kalmayın. Kadına yönelik şiddetin önlemesiyle ilgili belediyelerin ve kamusal sorumluluklarını da yerine getirmesi çok önemli. Biz belediyelerin yapacağı çok iş var” dedi.