09.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Meltem Günay - Umut Vakfı'nın 7 yıldır hazırladığı 'Türkiye Silahlı Şiddet Haritası 2021' raporuna göre geçtiğimiz yıl yerel ve ulusal basına 3 bin 801 silahlı şiddet olayı yansırken bu olaylarda 2 bin 145 kişi yaşamını yitirdi. Olayların 3 bin 172'sinde ateşli silahlar, 649'unda kesici aletler kullanıldı. Yaralıların sayısı ise 3 bin 896.
MARMARA BİRİNCİ
Rapora göre silahlı şiddet olaylarının en çok yaşandığı bölge, her yıl olduğu gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu Marmara bölgesi. Silahlı şiddetin en çok arttığı bölge ise Akdeniz bölgesi oldu. Ege ve İç Anadolu'da yüzde 6'lık bir düşüş görülüyor. Marmara'da 2020 yılında 481 kişinin öldüğü 958 silahlı şiddet olayı basına yansırken, geçtiğimiz yıl 985 olay basına yansırken 519 kişi yaşamını yitirdi. İstanbul ilk sırada yer alırken, kentte 477 silahlı olayda 267 kişi öldü. İstanbul'u, Bursa, Kocaeli ve Sakarya izliyor.
Rapora göre, Akdeniz Bölgesi, tüm bölgelere bakıldığında yüzde 21 artışla 'silahlı şiddet olayının en çok arttığı bölge' olarak yer aldı. 2020 yılında 513 silahlı şiddet olayı basına yansırken, 2021 yılında 229 kişinin öldüğü 551 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Bölgede ilk sırada Adana yer alırken onu Antalya, Mersin takip ediyor. 2020 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de artış yaşandı. Bölge, ölü ve yaralı sayısı bakımında bakıldığında Marmara Bölgesi’nden sonra şiddet olayları sonucu en çok insanın öldüğü ve yaralandığı yer. Bölgede ilk sırada yer alırken, Diyarbakır ve Gaziantep onu takip ediyor.
Karadeniz bölgesinde de artış yaşandığının belirtildiği rapora göre toplum 524 silahlı şiddet olayında 259 kişi yaşamını yitirdi. İlk sırada ise Samsun var.
2020 yılında en çok şiddet olayının yaşandığı bölge sıralamasında ikinci sırada yer alan İç Anadolu Bölgesi, 2021 yılında beşinci sıraya geriledi. Şiddet olayları sıralamasında ise Konya ilk sırada yer alıyor. Ege Bölgesi'nde de bir düşüş yaşandı. 2020'de şiddetin en çok yaşandığı bölgeler sıralamasında üçüncü sırada yer alırken, geçtiğimiz yıl altıncı sıraya geriledi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde de bir azalma söz konusu.
İLK ON İL
İstanbul
Adana
Samsun
İzmir
Bursa
Şanlıurfa
Antalya
Kocaeli
Konya
Diyarbakır
‘BİREYSEL SİLAHLANMAYI DURDURUN’
Umut Vakfı raporda, “Bireysel silahlanmayı artırıcı değil, azaltıcı yasal düzenlemeler yapın. Adam öldürenlerin, yaralayan canilerin elini kolunu sallayarak dışarda gezmelerini önleyin. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkıyalarının düğün, asker uğurlaması ve çeşitli eğlencelerde silah kullanmasının önüne geçin. Bu şehir eşkıyaları; silahı eline aldığında sadece ufak bir para cezasıyla kurtulamayacağını, cezaevini boylayacağını bilmeli” çağrısı yapıldı.