GündemŞiddet gösteren hastaya karakolda tedavi

Şiddet gösteren hastaya karakolda tedavi

16.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Şencan, sağlıkta şiddetin önlenmesi için alınan hizmetten çekilme, ‘sorun çözücü’ler gibi önlemlerin yanı sıra, ihtiyaç olursa karakolda tedavi yoluna da gidilebileceğini söyledi

Şiddet gösteren hastaya karakolda tedavi

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, sağlık alanında şiddetin önlenmesi amacıyla bir proje yürüttüklerini, bunun farklı unsurları bulunduğunu, “Çalışan güvenliğinin sağlanması”na yönelik genelgenin de bunun basamaklarından biri olduğunu söyledi. Bu genelgenin hasta ve çalışan güvenliği ile iletişimin geliştirilmesi, hastanelerdeki genel güvenliğin güçlendirilmesi gibi önlemler içerdiğini anlatan Şencan, sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik olarak hastane yönetimleri, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla da görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Hizmetten çekilme hakkı
Genelgeyle şiddet gösteren sağlık çalışanlarına acil durumlar dışında hizmetten çekilme hakkı da tanındığını hatırlatan Şencan, bununla ilgili süreç konusunda şu bilgiyi verdi:
“Hastaların gerçekten acil ve hayati durumlarında dünyanın hiçbir yerinde hekimlerin hizmet sunmaması söz konusu olamaz. Ama hizmetten çekilme tıbbi deontoloji tüzüğünde de yeri olan bir süreç. Bir sağlık çalışanına yönelik olarak hastanın ya da yakınının şiddet eğilimi varsa sağlık çalışanı hizmeti sunmaktan imtina edebilecek.
Ama bu, ‘sen ne olursan ol hemşire ya da doktor hizmet sunmaz’ anlamına gelmiyor. Bunun sürecini hastane idaresi organize edecek ve hizmeti tamamlamaya çalışacak. ‘Ben ne kadar şiddet uygularsam uygulayayım hizmet alacağım’ anlamına da gelmiyor.
Bunun daha sonraki basamakları, dünyada olan farklı yaklaşımlar da var. Güvenlik görevlisi eşliğinde veya karakolda hizmet alınan dünyada farklı modeller de var. Çok ileri giderse belki bunları da düşüneceğiz. İhtiyaç olması durumunda dünyada bu tür önlemler var. Bunları da tartışacağız. Umarım ihtiyaç olmaz bunlara.”
Şencan diğer önlemler konusunda da şu bilgileri verdi:
DEVLETTEN HUKUK DESTEĞİ: Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısını değiştiren kararname ile ilk defa kamu görevlilerinin ihtiyaç duyacağı hukuki yardımın devlet tarafından karşılanmasına yönelik düzenleme yapıldı. Bir hastanede çalışan şiddete maruz kalmışsa, bu sözlü ya da fiili olabilir, haklarını karakolda, adliyede, Sağlık Bakanlığı’nın hukukçusu arayacak. Hatta kendisi şikayetçi olmasa bile.
SORUN ÇÖZÜCÜLER: Asıl hedefimiz, şiddet doğuran ortama yönelik çözüm getirilmesi. Hastalarla iletişim kurmaya yönelik çalışmalar gözden geçiriliyor. Şiddete eğilimli olduğundan şüphelenilen hastalarla iletişime geçecek personele özel eğitimler veriliyor. Bu görevliler gergin ve sıkıntılı durumu derhal fark edip ortadan kaldırmak için müdahale edecek. Bunun batı ülkelerinde de örnekleri var. ‘Sorun çözücü’ diye tabir ediliyor.
ÖFKE KONTROLÜ DERSİ: Hekimler ve diğer sağlık çalışanlarına, öfkeli kişilere yaklaşım konusunda eğitim vereceğiz. Yakın dövüş sporları filan öğretmek değil hedefimiz. Hedefimiz bu personeli şiddete meyilli, öfkeli kişilere yaklaşım konusunda donatmak, bu şiddeti, öfkeyi kontrol etmek.
ÇEVRE DÜZENİ DEĞİŞECEK: Hastaların ortamdaki cisimleri sağlık çalışanlarına zarar verebilecek şekilde kullanmalarının önlenmesine yönelik de çevre düzenlemeleri yapılacak. Ama her şeye rağmen sözlü ya da fiziki şiddet eğilimi vuku bulursa da bunları kesinlikle takipsiz bırakmayacağız.