27.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yılmaz - Artan orman yangılarıyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) da sıcak ve rüzgârlı hava şartları nedeniyle başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde orman yangını riski bulunduğunu açıkladı.
İnce dal, kozalak…
Yangın ekolojisi uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi de Türkiye’de genelindeki yangınlar ilgili Milliyet’e şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’de geçen yıl haziran ayına oranla bu yıl yangınların 5 kat arttığı söyleniyor ancak neden arttığına dair bir açıklama yok. Ondan önceki yıl 4 kat, bir önceki yıl da 3 kat artmıştı. Bu artışın temel nedeni de ne küresel iklim değişikliği ne de rüzgârlar. Bu artışın temel nedeni orman içerisindeki yanıcı maddelerdir. 10 hektarlık bir alanın 1 hektarında yangın çıktı, bu bir hektarı söndürdünüz, kalan 9 hektardaki yanıcı madde miktarını azaltmazsanız bir sonraki yıl daha şiddetli bir yangının çıkmasına neden olacaktır. Yangıların artmasındaki ve büyümesindeki temel neden bu. Bunu önlemek için özellikle orman içerisinde ince dallar, kozalaklar, ibreler ile tüm kuru ve yanıcı dediğimiz şeylerin tamamen temizlenmesi gerekiyor. Orman içerisinde bu yanıcıların temizlenmesi durumunda da yangının çıkma olasılığı yüzde 60 azalır.
Yangını yüzde 60 önler
Bir yerde rüzgâr yoksa yangın yoktur. İster hava sıcak olsun ister ormanın içerisinde yanıcı olsun, rüzgâr yoksa çıkan yangının büyümesi ve şiddetli hale gelmesi imkânsız. 11 dakikada değil, 1.5 saatte de gitseniz yangın büyümez, söndürebilirsiniz. Rüzgârdan kaynaklı şiddeti önlemek için de servi ağaçlarıyla rüzgâr perdeleri yapılmalı. Rüzgârı engellediğiniz andan itibaren yangını da şiddetini de yüzde 60 düşürürsünüz. Bu perdelemeyi de özellik yangının riskinin yüksek olduğu yerlere yapmalıyız.”