Gündem Sergi üçlü zirveye göre ayarlanmış!

Sergi üçlü zirveye göre ayarlanmış!

28.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Karlov suikastı iddianamesinde, FETÖ’cülerin cinayetin işlendiği serginin açılışının Moskova’da Türkiye, Rusya ve İran’ın katılacağı toplantıdan bir gün önceye alınması için uğraştığı belirtildi.

Sergi üçlü zirveye göre ayarlanmış

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un 19 Aralık 2016’da öldürülmesine ilişkin iddianamede, FETÖ mensuplarının, cinayetin işlendiği serginin açılış tarihinin, Moskova’da Türkiye, Rusya ve İran’ın katılacağı Suriye konulu toplantıdan bir gün önce olan 19 Aralık 2016’ya alınması için çaba gösterdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Savcısı Adem Akıncı tarafından hazırlanan iddianamede, Rus Büyükelçi Karlov’un, Ankaralı Gezginler Grubu’nun organize ettiği resim sergisinde FETÖ’cü terörist Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmesine ilişkin detaylar anlatıldı.

E-posta ile irtibat

İddianameye göre, şüphelilerden Ankaralı Gezginler Grubu’nun kurucusu Mustafa Timur Özkan, 12 Şubat 2016’da Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği çalışanlarından olan Igor Mityakova’ya ile elektronik posta göndererek iki ülke arasındaki uçak gerilimin sonlandırılması temennisinde bulunarak, “Rus Bilim ve Kültür Merkezi’nde sizin Büyükelçilik olarak uygun göreceğiniz bir tarihte fotoğraf sergimizi düzenleyelim. Sizden beklentimiz sadece açılış kokteylinin verilmesinden ibarettir. Böyle bir serginin açılışının Sayın Büyükelçi tarafından yapılmasından ayrıca onur duyarız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Özkan’ın teklifi, Mityakov tarafından Büyükelçilik yetkililerine iletildi. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin 2016 yaz aylarından sonra normalleşmeye başlamasından sonra Özkan yeniden harekete geçti. Durumdan haberdar edilen Karlov, fotoğraf sergisinin 2016 yılının sonuna kadar gerçekleşmesi için Mityakov’u görevlendirdi. Bu arada Ankara Gezginler Grubunca 2016 Aralık ayında fotoğraf sergisi düzenlenmesi için Çankaya Belediyesine başvuru yapıldı. Çankaya Belediyesi tarafından tahsis edilen Fikret Mualla Salonu’nun kullanımında şüpheli Özkan tarafından değişiklik yapıldı ve salon “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” isimli sergi için kullanılmaya başlandı.

Özkan’ın, 14 Kasım 2016’da başka bir büyükelçilik çalışanına gönderdiği e-postada, “16 Aralık Cuma günü sergi kurulumu, 19 Aralık Pazartesi günü de açılış olabilir” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Tetikçinin yeni görüntüleri

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Karlov’un öldürülmesine ilişkin iddianamede, tetikçi Altıntaş’ın güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerine yer verildi. Altıntaş, saldırıdan bir gün önce WhatsApp’tan “Elimde çok sayıda kitap var. Tayinim çıktı. Yanımda götürme imkanım olmadığı için faydalanmak isteyen kardeş varsa getirebilirim” mesajı attığı İbrahim Bilal Oduncu’nun iş yerine giderek kitapları teslim etti. Suikastın gerçekleştirildiği gün Çevik Kuvvet’te nöbetçi olan Altıntaş, nöbete gitmemek için Yenimahalle’deki hastaneden bir gün rapor aldı. Altıntaş raporu teslim ettikten sonra 2 şarjör ve şarjör kılıfı satın aldı.