GündemŞener ve Şık için 15 yıl isteniyor

Şener ve Şık için 15 yıl isteniyor

27.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Odatv’deki aramaların ardından tutuklanan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık hakkındaki iddianame mahkemeye sunuldu. Şüpheliler ‘silahlı terör örgütüne yardım etmek’le suçlanıyor

Şener ve Şık için 15 yıl isteniyor

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu, 12’si tutuklu olan 14 şüpheli hakkındaki soruşturma tamamlanarak, iddianame hazırlandı. “Silahlı terör örgütüne yardım etmek”le suçlanan Şener ve Şık’ın 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Nedim Şener ve Ahmet Şık gözaltına alındıktan sonra 5 Mart gecesi çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

Savcı Kansız hazırladı
Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv’de yapılan aramalar sonrası tutuklanan kişiler ile aralarında gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın da olduğu 12’si tutuklu 14 şüpheli hakkındaki iddianame, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlandı. 134 sayfalık iddianame Başsavcı Vekili Fikret Seçen tarafından onaylandı ve yeni açılan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Odatv iddianamesi, Çağlayan Adliyesi’nde yeni açılan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen ilk iddianame oldu. Mahkeme, iddianamenin kabulü ya da reddi yönündeki kararını 15 gün içerisinde açıklayacak.

Yöneltilen suçlamalar
İddianamede, tutuklu şüpheliler Yalçın Küçük, Soner Yalçın, Ahmet Şık, Hanefi Avcı, Nedim Şener, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Doğan Yurdakul, Müesser Uğur, Coşkun Musluk, Sait Çakır ve Kaşif Kozinoğlu ile tutuksuz şüpheliler Ahmet Mümtaz İdil ve İklim Ayfer Kaleliye’ye ağır suçlamalar yöneltiliyor. İddianamede yer alan suçlamalardan bazıları şöyle:
“Silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütüne yardım etmek, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, açıklanması yasaklanan belgeleri temin etmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verileri kaydetmek ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek.”

9 kişiye dava yok
İddianamede şüpheli gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’in “Silahlı terör örgütüne yardım etmek”le suçlanıyor ve suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. İddianamede Yalçın Küçük, örgütün yöneticisi olmakla suçlanıyor. Soruşturma sonunda hakkında işlem yapılan 9 kişi hakkında da dava açılmasına gerek görülmeyerek takipsizlik kararı verildi.

Haberin Devamı

TGC: Gazetecilik ‘terörist’ bir faaliyet değildir
Türkiye’nin dünyada basın özgürlüğü ihlalleri açısından notu en kötü olan ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Adalet Bakanlığı’nın gazetecilerin terörist faaliyet nedeniyle cezaevinde oldukları açıklamasına yanıt verdi. “Gazetecilik terörist bir faaliyet değildir” başlığıyla yapılan açıklama şöyle: “Adalet Bakanlığı’nın gazetecilerin gazetecilik faaliyeti nedeniyle değil, terörist bir faaliyet nedeniyle hapiste olduklarını ileri süren açıklamasını hayretle karşılıyoruz. Bu ülkede basın özgürlüğü konusunda yaşanan sorunları görmezden gelen bu anlayışa karşı bazı gerçekleri hatırlatmak istiyoruz. Medya patronları, gazetelerindeki muhalif sesleri susturmaları için ağır baskı altında bırakılıyorlar. 70 gazeteci tutuklu ya da hükümlü olarak cezaevlerinde. İktidarın çizgisine ters düşen görüşleri savunanlar, terör örgütleri ile ilişkilendirilerek terörist suçlamasıyla uzun tutukluluk cezalarına çarptırılıyorlar. Gazetecileri orantısız para ve hapis cezaları ile karşı karşıya getiren kanun maddeleri yasalarımızdan ayıklanmalıdır.” n İSTANBUL Milliyet Türkiye’nin dünyada basın özgürlüğü ihlalleri açısından notu en kötü olan ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Adalet Bakanlığı’nın gazetecilerin terörist faaliyet nedeniyle cezaevinde oldukları açıklamasına yanıt verdi. “Gazetecilik terörist bir faaliyet değildir” başlığıyla yapılan açıklama şöyle: “Adalet Bakanlığı’nın gazetecilerin gazetecilik faaliyeti nedeniyle değil, terörist bir faaliyet nedeniyle hapiste olduklarını ileri süren açıklamasını hayretle karşılıyoruz. Bu ülkede basın özgürlüğü konusunda yaşanan sorunları görmezden gelen bu anlayışa karşı bazı gerçekleri hatırlatmak istiyoruz. Medya patronları, gazetelerindeki muhalif sesleri susturmaları için ağır baskı altında bırakılıyorlar. 70 gazeteci tutuklu ya da hükümlü olarak cezaevlerinde. İktidarın çizgisine ters düşen görüşleri savunanlar, terör örgütleri ile ilişkilendirilerek terörist suçlamasıyla uzun tutukluluk cezalarına çarptırılıyorlar. Gazetecileri orantısız para ve hapis cezaları ile karşı karşıya getiren kanun maddeleri yasalarımızdan ayıklanmalıdır.”
İSTANBUL Milliyet