GündemSelma Lagerlöf bakın onu nereden tanıyoruz...

Selma Lagerlöf bakın onu nereden tanıyoruz...

19.11.2013 - 23:18 | Son Güncellenme:

Selma Lagerlöf'ün 155'nci Doğum Günü Bugün özel bir doodle ile kutlandı. Peki kimdir Selma Lagerlöf... Selma Lagerlöf hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.Selma Lagerlöf bakın onu nereden tanıyoruz...

Selma Lagerlöf bakın onu nereden tanıyoruz...

Selma Lagerlöf’ün Hayatı

Selma Lagerlöf'ün 155'nci Doğum Günü Bugün özel bir doodle ile kutlandı. Peki kimdir Selma Lagerlöf... Selma Lagerlöf hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik. İşte Selma Lagerlöf'ün hayatı.Selma Lagerlöf 20 Kasım 1858'de İsveç Marbacka’da dünyaya geldi. Çocukken geçirdiği hastalık sebebiyle bir sure sakat kaldı ve evde eğitim gördü. Stockholm’de öğretmen okuluna girdi. 1885’te babasını kaybettiği yıl iki ciltlik romanı Gösta Berlings Saga’yı yazdı. İsveçte romantizm akımının canlanmasında büyük rolü olan Lagerlöf 1895’te kazandığı burs ile yurtdışı gezilerine katıldı. 1909 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk kadın ve ilk İsveçli yazar oldu. 1. Dünya Savaşı çıkınca bir kaç yıl ruhen sarsılması sebebiyle eser veremese de sonrasında yazmaya devam etti. 16 Mart 1940 tarihinde doğduğu yer olan Marbacka’da hayata veda etti.

Haberin Devamı

Selma Lageröf ve Sophie Elkan arasındaki ilişki

Selma Lagerlöf ikinci kitabının yayınlandığı 1894 yılında kendisi de bir yazar olan Sophie Elkan ile tanıştı. Bu ikili ilerleyen zamanda çok iyi iki dost oldu. Birbirlerine gönderdikleri mektupların günümüze kalanları incelendiğinde Lagerlöf'ün Sophie Elkan'a derin bir sevgi duyduğu anlaşılmaktadır. Bu yazışmalar yıllarca devam etti ve birbirlerinin çalışmaları hakkında fikir alışverişinde bulundular. Ancak Selma Lagerlöf'ün kariyerinin sonraki dönemlerinde büyük bir başarıya ulaşınca Elkan'ın onu kıskandığıda iddia edilmektedir.

Nazi direnişine karşı izlediği aktif rol

Selma Lagerlöf, 1. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyasına karşı direnişte aktif rol oynamıştır.Bunun sonucunda Almanyada eserleri boykot edilmiştir. Bu dönemde, yazılarından elde ettiği gelirlerin bir kısmını Musevi Mültecilere bağışlamış, Alman Nazizmine karşı olan Alman entellektüellerin yurt dışına kaçmalarını sağlamış ve özellikle ünlü şair Nelly Sachs'ın vize alarak yurt dışına çıkmasında başrol oynamıştır.

Selma Lagerlöf ve Eserleri

Gösta Berlings Saga (1891)

Osynliga länkar (1894) ( Görünmez Bağlar)

Antikrists mirakler (1897) (Deccal’in Mucizeleri)

En herrgårdssägen (1899) ( Malikane Öyküleri)

Jerusalem (1901-02) (Kudüs)

Herr Arnes penningar (1904) (Bay Arnes’in Hazinesi)

Kristuslegender (1904)

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-07) ( Nils Holgersson’un yabankazlarıyla mecareları)

Haberin Devamı

Marbacka (1922)

Ett Barns Memoarer (Bir Çocuğun Anıları; 1930)

Dagbök för Selma Lagerlöf (Selma Lagerlöf'ün Günlüğü; 1932)

Selma Lagerlöf’ü nereden tanıyoruz?

Selma Lagerlöf’ün en iyi eseri olan Nils Holgersson’un yabankazlarıyla maceraları adlı kitabından yola çıkarak hazırlanan çizgi film dizisi Türkiye’de Uçan Kaz adıyla gösterilmiştir. Ayrıca Türkçede Kurtlar ve Uçan Kazlar adlı çocuk kitapları yayınlanmıştır.