GündemSelçuklu’nun Şehir-Sarayı

Selçuklu’nun Şehir-Sarayı

28.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Selçuklu devletinden günümüze ulaşan eserlerden Beyşehir Gölü kenarındaki Kubadabad Sarayı’nda araştırmalar yapan bilim insanları, yeni bir av köşkü ve kışla ortaya çıkardı. Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Çeken, “Saray, sadece karadaki yapılardan oluşmuyor, Beyşehir Gölü’ndeki altı adada sarayla ilgili yapılar var. Kubadabad, Selçukluların kültür ve uygarlık anlayışının aynası” dedi.

Selçuklu’nun Şehir-Sarayı

Selçuklu İmparatoru Alaaddin Keykubad’ın 1236 yılında Konya’nın Beyşehir ilçesinde yaptırdığı Kubadabad Sarayı, 38 yıldır bilim insanları tarafından araştırılıyor. Gölyaka köyünde, 40 bin metrekare arazi üzerine kurulan saray, Türklerin Anadolu’yu 800 yıl önce kalıcı yurt edindiğini kanıtlayan en görkemli eser. Selçukluların Türkmenistan, İran, Sivas, Kayseri ve Alanya’da yaptığı saraylardan farklı olarak günümüze gelebilen Kubadabad, Topkapı gibi Osmanlı saraylarının öncüsü kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Muharrem Çeken, “Çağdaş Türkiye’nin temelini atan Selçukluların en önemli eserlerinden biri. Kubadabad, Selçukluların kültür ve uygarlık düzeyini anlayabilmek, onların yaşayış biçimini ve dünyaya hangi gözle baktığını görmek için ideal mimari yapı” dedi. Çeken, bugüne kadar 22 yapı kalıntısının açığa çıkartıldığını belirterek, şöyle devam etti: “Yakınındaki Kütler köyü Camii’nde bulunan kitabede, Kubadabad şehrinden ve camiyi yaptıran validen bahsediliyor. Av, ortaçağ gündelik

Selçuklu’nun Şehir-Sarayı
yaşamının en önemli sosyal etkinliklerinden biriydi. Kubadabad’daki av sahası da bugüne iyi durumda gelen örneklerinden. Ayrıca Kız Kalesi adasındaki şato sarayla ilişkili. Göl üzerindeki diğer adalarda ve Anamas Dağı eteklerinde çeşitli büyüklüklerde yapı kalıntıları mevcut” dedi.

Kazı Başkan Yardımcısı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alptekin Yavaş ise, şu bilgileri verdi:

“Saray, 14’üncü yüzyılın ilk yarısına kadar kullanılmış. Kubadabad kazılarında ortaya çıkarılmış sarayın dekorasyonuna ait muhteşem çini kaplamalar, eşsiz alçı dolaplar, panolar, seramikler ve cam eşyalar Konya Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi’nde sergilenmekte. Kubadabad, Beyşehir Gölü’ndeki birçok adada ve Anamas Dağı eteklerinde yer alan binalarıyla çok geniş bir alan yayılmış büyük bir Şehir-Saray’dır.”

Haberin Devamı