23.01.2023 - 17:35 | Son Güncellenme:
Baykar’ın tamamen öz sermayesiyle milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, ikinci uçuşunda Sistem Tanımlama Test’ini başarıyla tamamladı.
GÖKYÜZÜNDE TESTLER DEVAM EDİYOR
Bayraktar KIZILELMA’nın gökyüzündeki testleri devam ediyor. Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı bu kapsamda Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde ikinci uçuşunu yaptı. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın yönetiminde gerçekleştirilen ikinci uçuş sırasında, Sistem Tanımlama Testi başarıyla tamamlandı.
SELÇUK BAYRAKTAR: UFKU AÇIK OLSUN
Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bayraktar KIZILELMA'mız 2. Uçuş Testi’ni de başarıyla tamamladı. Ufku açık olsun." ifadelerini kullandı.
BİR YILDA UÇTU
Baykar’ın %100 öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar KIZILELMA projesi 2021’de başladı. 14 Kasım 2022’de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu’da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikal etti. Burada yer testlerini süratli bir şekilde başarıyla tamamladıktan sonra 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Böylece Türk havacılık ve savunma tarihinde yeni bir dönemin kapıları açıldı.
KISA PİSTLİ GEMİLERE İNİŞ-KALKIŞ KABİLİYETİ
Bayraktar KIZILELMA özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak. Türkiye’nin inşa ettiği ve hâlihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik bir rol üstlenecek.
DÜŞÜK RADAR GÖRÜNÜRLÜĞÜ
Bayraktar KIZILELMA, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.
HARP SAHASINDA DENGELER DEĞİŞECEK
İnsansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Türkiye’nin caydırıcılığında çarpan etkisi yapacak.
2023 İHRACATLA BAŞLADI
Baykar, 2023 yılına Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzalanan 370 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi ile başladı. Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %75'ini ihracattan elde etti. 2021'de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2022’de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı %99.3 olan Baykar, 1.18 milyar dolarlık ihracat yaptı. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren firması olan Baykar’ın 2022 cirosu 1.4 milyar dolara ulaştı. Rekabete dayalı süreçte Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakan Baykar’ın Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzaladığı anlaşmayla beraber Bayraktar TB2 SİHA için ihracat sözleşmesi imzalanan ülke sayısı 28 oldu. Ayrıca, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şu ana kadar 5 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladı.
“BAYKAR TÜM PROJELERİNİ ÖZ KAYNAKLARIYLA GELİŞTİRİYOR”
Başlangıçtan bugüne kadar tüm projelerini tamamen öz sermayesiyle yürüten Baykar’ın devletten destek aldığı ve rekabetten çekindiği iddialarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir geçen hafta yaptığı açıklamada şöyle demişti: “Eleştiri adı altında hedef gösterilen Baykar ise ekosistemin parlayan yıldızı ve ülkemizin gururudur. Baykar'a yönelik söz konusu iddiaların haksız ve mesnetsiz olduğunu, sektörün koordinasyon ve sorumluluğunu yürüten kurumun Başkanı olarak ifade etmeliyim. Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı insansız hava araçları için herhangi bir geliştirme sözleşmesi imzalanmamıştır. Bayraktar Akıncı İHA sisteminin geliştirilmesine ilişkin tüm maliyetler Baykar'ın öz kaynakları ile karşılanmıştır. Bayraktar Kızılelma İnsansız Savaş Uçağının geliştirilmesine ilişkin tüm maliyetler de yine kendi öz kaynakları ile sağlanmaktadır. Öte yandan, tedarik sürecinde ise ülkemizin kamu kurumlarınca 2022 yılı savunma ve güvenlik harcamaları içinde, Baykar firmasından tedarik edilen TB2 ve AKINCI sistemleri için firmaya ödenen bedel yüzde 1'in altındadır. Daha önceki yıllarda da bundan farklı bir oran söz konusu değil."
“DÜNYA BU BAŞARIYI ANLAMAYA ÇALIŞIYOR”
SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Baykar'ın 30'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren, kurulduğu günden bu yana tüm gelirlerinin yaklaşık yüzde 75'ini ihracattan elde eden, 2022 yılında imzalanan sözleşmeler içerisinde ihracat payı yüzde 99'un üzerinde bir firma olduğuna dikkat çekmişti. Demir, savunma sanayisinde geçen yıl yapılan toplam ihracatın yüzde 25'ten fazlasının da tek başına Baykar tarafından gerçekleştirildiğini söyleyerek şöyle konuşmuştu: “Böyle bir şirkete, ülkeye ve terörle mücadeleye büyük katkı sağlayan bir şirkete kim dokunmak ister? Tüm dünya bu başarıyı anlamaya çalışırken, böyle yaklaşımlarda bulunmayı haksızlık olarak görüyor ve herkesi insafa davet ediyorum. Doğru tablo budur. Bu başarı, rekabet olmadan, ekosistem olmadan mümkün mü? Geçmişte sadece gözetleme amaçlı bir İHA için bile günlerce izin bekleyen bir ülkeden bugün envanterinde 300’e yakın yerli ve milli İHA ve SİHA bulunan bir ülke haline geldik. Bu başarıda Baykar'ın payını hiç kimse göz ardı edemez.”
SELÇUK BAYRAKTAR MÜJDEYİ DUYURDU: SÜPERSONİK KIZILELMA GELİYOR
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin teknoloji hamlelerine ilişkin merak edilenleri katıldığı canlı yayında anlattı. KIZILELMA'ya ilişkin konuşan Bayraktar "Süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. O daha az kullanılan bir varyant. Sesin üstünde de uçabilen bir varyantı olacak." dedi.
Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin savunma sanayii hamlelerine ilişkin TV100 ekranlarındaa Candaş Tolga Işık'ın programında açıklamalarda bulundu.
Bayraktar, 'İHA sahibi olmanın bir ülke için avantajları neler?' sorusuna, "Bütün dünya ülkemizin geliştirdiği SİHA’ların muharebedeki marifetlerini görünce bir anlamda muharebede paradigma değişimi oldu. SİHA dediğimiz zaman biraz daha keşif maksatlı tasarlanmış ama yanına da silah sistemleri eklenmiş, daha çok biraz daha düşük süratlerde uçan çok uzun süre havada kalan canlı görüntü aktaran bir sistemden bahsediyorsunuz. Bunların mevcut yüksek teknolojili sistemlere karşı muharebede ne kadar büyük bir fayda sağladığını bütün dünya Türkiye ile gördü aslında. İlk defa İdlib’de sonrasında Libya’da ve Karabağ’da şimdi de Ukrayna’da görüldü." yanıtını verdi.
KIZILELMA F-35'İN ÖNÜNE GEÇECEK Mİ?
KIZILELMA ile F-35 savaş uçakları arasında bir kıyas yapan Bayraktar, "İlk uçuşunu gerçekleştirmiş bir uçakla birçok ülkede kullanıma sunulmuş bir uçağı kıyaslamak çok doğru olmayabilir ama KIZILELMA tamamen kullanıma hazır hale geldiğinde, bazı konularda üstünlük sağlayabilir. Bir kere karşınızda insansız, dışarıdan yönetilen bir uçak var. 5. nesil uçakların çok gelişmiş radar ve mühimmatları var. Ülkemiz de 5. nesil uçak geliştiriyor şuan. KIZILELMA, gelecekte 5. nesil uçakların pabucunu dama atacak." ifadelerini kullandı.
KIZILELMA İLE AKINCI'NIN NASIL BİR FARKI VAR?
KIZILELMA ile AKINCI arasındaki farklara değinen Bayraktar, "KIZIELMA savaş uçaklarına karşı muharebe edebilecek, AKINCI'ya nazaran hız açısından daha ileri kabiliyete sahip. KIZILELMA agresif manevralar yapabilecek. AKINCI'nın 7.500 kilometre menzili olmasına karşın KIZILELMA'nın 1.800 civarında bir menzili olacak."dedi.
SESİN ÜSTÜNDE DE UÇABİLEN BİR VARYANTI OLACAK
Selçuk Bayraktar'ın açıklamalarının devamı özetle şöyle: KIZILELMA savaş uçaklarına karşı muharebe edebilecek. Bunun yanında çok daha süratli gidiyor. Hatta süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. O daha az kullanılan bir varyant… Sesin üstünde de uçabilen bir varyantı olacak. Bunun yanında KIZILELMA agresif manevralar yapacak.