GündemSavunma sanayiinde engeller kaldırılmalı

Savunma sanayiinde engeller kaldırılmalı

25.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta Türk-Amerikan İş Konsey ev sahipliğinde düzenlenen 15. Türkiye Yatırım Konferansı çerçevesinde Amerikalı ve Türk iş adamlarıyla bir araya geldi.

Savunma sanayiinde engeller kaldırılmalı

“Ekonomik ve ticari konular Amerika’yla münasebetlerimizin en önemli boyutlarından birini teşkil ediyor” diyen Erdoğan, “Amerika son iki senedir en fazla ihracat yaptığımız ikinci, en fazla ithalat yaptığımız beşinci ülke oldu. İkili ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıl 30 milyar doları aştı” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Ticarette 100 milyar dolarlık ortak hedefe iyi bir planlamayla ulaşabileceğine inandığını ifade eden Erdoğan, “Bunun için demir çelik ve alüminyum sektöründeki ilave gümrük vergileri, soruşturmalar ve CAATSA yaptırımları gibi tek taraflı uygulamaların artık terk edilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

F-16 modernizasyonu 

Savunma sanayii alanındaki iş birliğinin son yıllarda kısıtlamalar nedeniyle maalesef potansiyelinin çok gerisinde kaldığını ifade eden Erdoğan, “F-16 modernizasyon projesiyle yeni bir sayfa açtığımızı temenni ediyor, bu alandaki ihracat engellerinin kalıcı şekilde kaldırılmasını bekliyoruz” dedi. 

Türk savunma sanayinin dinamizminin küresel tedarik zincirleri bakımından da rakipsiz bir fırsat sunduğunu kaydeden Erdoğan, 155 milimetre kalibrelik top mermilerinin üretim ve tedarikinde tesis edilen iş birliğinin bunun en somut örneklerinden olduğunu kaydetti. Erdoğan, “Mevcut projelerimizi ilerletmek, müşterek güvenliğimize katkı sağlayacak yeni ortaklıklar kurmak için sizlerin desteği mühimdir. Amerikan iş dünyasının gayretlerimizin desteklenmesi noktasında daha etkin roller üstlenebileceği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı. ● AA