GündemSavcıların görevi nedir? Savcı ne iş yapar, nasıl olunur?

Savcıların görevi nedir? Savcı ne iş yapar, nasıl olunur?

22.04.2020 - 15:03 | Son Güncellenme:

Farklı suçlara karşı devletin en önemli mekanizmaları arasında savcılık gelir. Aynı zamanda kariyerli bir meslek olduğunu söylemek de gerekir. O yüzden pek çok kişi savcılık konusunda detaylı araştırma yapmaktadır. Peki, savcıların görevi nedir? Savcı ne iş yapar? Savcı nasıl olunur? İşte bu konu hakkında bilinmesi gerekenler.

Savcıların görevi nedir Savcı ne iş yapar, nasıl olunur

Suç haberini alması ile suçun meydana geldiği anı birebir görmesi üzerinden devlet adına soruşturma ve araştırma yapan kişiler savcılardır. Savcılar gerçekleştirilen araştırma ve soruşturma neticesinde iddianame hazırlarlar. Bu görevler kapsamında savcının suç konusunda önemli görevleri bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Savcıların görevi nedir?

Kanuna aykırı bir durum tespiti gerçekleştiği zaman, şikayet ve ihbar ile farklı kanallar üzerinden gelen bilgiler doğrultusunda savcılar araştırma ve soruşturma gerçekleştirir. Bu işlemler hukuk çerçevesinde ele alınarak savcılar tarafından yapılır. Bu durumda savcının belli başlı bazı görevleri bulunmaktadır.

- Dava açısından kanıtların toplanması,
- İddianame hazırlamak,
- Taksirle ya da kasten adam öldürme gibi durumlar karşısında adli muayene takibi gerçekleştirmek,
- Kamuya ya da mağdurların hakkını savunma görevini üstlenmek

Savcı ne iş yapar?

Hukuk temelli olarak savcılar pek çok farklı suç karşısında araştırma ve soruşturma ile görevlidir. Suç haberi alınması ile veya suç oluştuğu zaman, devlet adına bizzat hareket ederek araştırma ve soruşturma gerçekleştiren kişiler savcılardır. Buna bağlı olarak ele alınan ve toplanan bilgiler doğrultusunda karar verme amaçlı iddianame oluşturulur.

Haberin Devamı

Savcı nasıl olunur?

Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde savcı olabilmek için 4 yıllık hukuk fakültesi bölümünün tamamlanması gerekmektedir. Daha sonra ÖSYM ile Adalet Bakanlığı kapsamında ortaklaşa yapılan sınavda başarılı olunmalıdır. Önce stajyer savcı olarak belirli noktalarda görev yaptıktan sonra asli göreve atanır. Mesleki yetenek ve ilerleyişine bağlı olarak savcılık açısından devletin pek çok farklı kurumunda görev alma başarısı gösterebilir.